Hvor kom bronzen fra?

Bronzen kom fra det sydlige Europa, hvor man kunne udvinde metal fra bjergene. Handelsmænd fra Sydeuropa kom til Norden med bronzen, som de ville bytte for rav. Ravet blev kaldt for nordens guld og var rigtig meget værd, da man ikke havde rav i Sydeuropa. Rav er forstenet harpiks fra blandt andet lærketræer, som har ligget på havets bund i mange tusinde år. I både Danmark og Sydeuropa var det meget fint at bære smykker lavet af det sjældne rav.

Hvorfor blev man rig i bronzealderen?

I bronzealderen fik Danmark sin første overklasse. Da bønderne i bronzealderen fandt ud af, at de kunne bytte rav til bronze, gik der ikke længe før, at de allerdygtigste bønder blev meget rige. Pludselig begyndt man at eje ting, som ikke var strengt nødvendige. Man fik moderigtigt tøj, som var lavet af uld, og kvinderne pyntede sig med smukke smykker. Mændene bar både bronzesværd og bronzearmbånd.

Hvem var Egtvedpigen?

Grunden til at vi i dag ved, at folk var rige i bronzealderen er de mange gravfund, man har fundet rundt omkring i Danmark. Det måske berømteste danske gravfund fra bronzealderen er Egtvedpigen. Vi ved, at Egtvedpigen må have været meget rig, men også at hun døde meget ung. Ved at undersøge Egtvedpigens tænder har man fundet ud af, at hun nok kun var 16-17 år gammel, da hun døde. I hendes kiste lå også resterne af et lille barn. I dag er der ikke meget tilbage af Egtvedpigen, men hendes snoreskørt og bronzesmykker er udstillet på Nationalmuseet.