Hvad var bronzealderen?

Bronzealderen er en del af den tid i Danmark, som vi kalder oldtiden. Oldtiden er en periode på mange tusinde år, som begyndte, da de første mennesker kom til Danmark i stenalderen. I begyndelsen af stenalderen var mennesket jægere og samlere, men i bronzealderen havde menneskene for alvor slået sig ned i Danmark som bønder. Bronzealderen varede cirka fra år 1700 til år 500 før vores tidsregning.

Hvorfor hedder det bronzealderen?

Bronzealderen er opkaldt efter metallet bronze, som man i bronzealderen brugte til at lave redskaber og våben af. Inden bronzealderen var det vigtigste materiale flintesten. Men det ændrede sig i bronzealderen, da man fandt ud af, at bronzen var meget mere holdbar end flintestenen. Samtidig var det smarte ved bronzen, at man kunne genbruge sine gamle og ødelagte bronzeting. Det gjorde man ved at smelte dem om til f.eks. nye gryder og pander.

Hvad er bronze?

Bronze er en legering. Det vil sige, at bronze er en blanding af to andre typer metal: kobber og tin. For at få bronze i bronzealderen varmede man kobber og tin op indtil det smeltede. Bagefter blandede man det. Når bronzen først var blandet, hældte man bronzen i forme af f.eks. ler, som bronzen kunne størkne i. Samtidig var man i bronzealderen meget optaget af at pynte sine ting med flotte motiver. Det gjorde man ofte bagefter ved forsigtigt at ridse eller hakke i bronzen.