Hvad leder du efter?

Kronprinsesse Mary i et klasseværelse

Kronprinsesse Mary besøger Løjtegårdsskolen i Kastrup torsdag d. 20 november 2014 for at deltage i Dansk Flygtningehjælps markering af Børnekonventionens 25-års fødselsdag.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Kronprinsesse Mary besøger Løjtegårdsskolen i Kastrup torsdag d. 20 november 2014 for at deltage i Dansk Flygtningehjælps markering af Børnekonventionens 25-års fødselsdag. Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Børn har også ret (Faktalink light)

Hovedforfatter

  • Ester Skibsted Holm, cand.mag., nov. 2014

Læsetid: 3 min

Indhold

Indledning

I 25 år har børn haft deres helt egne rettigheder, som står i FN’s Børnekonvention. Den blev skrevet for at beskytte børn imod for eksempel at blive sat til hårdt arbejde, blive slået og sendt i krig.

Hvad er FN’s Børnekonvention?

FN’s Børnekonvention er navnet på nogle regler, som er lavet for at sikre, at alle børn bliver behandlet ordentligt. Det er ikke en lov, som man kan dømme nogen efter, men mange lande følger flere af reglerne fra Børnekonventionen i deres egne love. Næsten alle lande i verden – blandt andet Danmark – har lovet, at de vil overholde, hvad der står i Børnekonventionen.

Hvad er FN?

Det er Forenede Nationer (FN), der har fundet på Børnekonventionen. FN er en samling af 193 lande fra hele verden, som har til opgave at sikre fred i verden og gode forhold for alle. Landene mødes derfor flere gange om året i New York og taler om, hvordan de kan stoppe krige og passe bedre på mennesker og natur.

Hvornår fik børn deres egne rettigheder – og hvorfor?

I 1989 besluttede FN, at børn skulle have deres egne rettigheder. En rettighed er noget, man har ret til, og som hjælper med at sikre, at man bliver behandlet ordentligt. Før Børnekonventionen lavede man menneskerettighederne, der gælder alle uanset alder. Men FN mente, at der var nogle særlige ting, som det var vigtigt at beskytte børn imod. Tidligere kunne forældre og andre voksne nemlig bestemme alt i børns liv. Man måtte for eksempel sætte dem til meget hårdt arbejde og slå dem. Faktisk måtte man sende dem i krig. Det er det, FN’s Børnekonvention er skabt til at stoppe.

Hvilke rettigheder har børn?

I Børnekonventionen findes der i alt 54 tekster eller regler, der fortæller, hvad børn har ret til. Der findes fire slags rettigheder i Børnekonventionen: 

  1. De grundlæggende rettigheder:
    Det betyder for eksempel retten til at få mad og et sted at bo med nogle voksne, der passer på en, og retten til at komme til lægen, hvis man er syg.
  2. Ret til udvikling:
    Her handler det om retten til at gå i skole og lære ting, til at lege og have fri og retten til at vide, hvad der sker i verden omkring en.
  3. Ret til beskyttelse:
    Børn har for eksempel ret til at blive beskyttet i krig og ikke selv blive sendt i kamp, ret til ikke at blive slået, udsat for hårdt voksenarbejde eller stoffer.
  4. Ret til medbestemmelse:
    Dette gælder blandt andet børns ret til at sige, hvad de mener og blive hørt, særligt når det drejer sig om vigtige ting deres liv.

Hvem sørger for, at børns rettigheder bliver overholdt?

I Danmark er det politikerne på Christiansborg, der skal sikre børns rettigheder gennem for eksempel love. Hvert femte år skal regeringen til en slags eksamen hos FN, hvor de skal bevise, at de gør alt, hvad de kan på området. Organisationer som Børns Vilkår, Red Barnet og Børnerådet holder øje med, at politikerne holder løftet om at følge Børnekonventionen.

Kilder

Børneportalen

Som barn har du faktisk både ret til at kende dine rettigheder og til at få hjælp, når de ikke bliver overholdt. Begge dele kan man få på børneportalen.dk. Her kan man læse om sine rettigheder i forskellige situationer og finde telefonnummeret til børnetelefonen, hvor man kan ringe ind og få hjælp.

Ombudsmandens Børnekontor

Som barn kan man også klage til Børnekontoret, hvis man ikke synes, ens rettigheder bliver overholdt. Læs mere på hjemmesiden.

FN's Børnekonvention

Hvis du går i folkeskolens ældste klasser og gerne vil læse endnu mere om Børnekonventionen, kan du finde meget mere viden her på Faktalink.dk.