Hvordan var hverdagen for børn omkring år 1900?

Der var stor forskel på hvordan børnenes opvækst var. Om de boede i byen eller på landet, eller om deres forældre var rige eller fattige. Langt de fleste var fattige, så det var nødvendigt at børnene hjalp til med at tjene penge. Mange børn døde som helt små af sygdomme fordi der var dårlig hygiejne eller mangel på mad. Det skete også at mødrene døde under fødslen. I 1910 døde cirka hvert tiende danske barn før det var fyldt 1 år.

Hvordan levede bøndernes børn?

I slutningen af 1800-tallet boede de fleste folk på landet. Her var det helt naturligt at de hjalp til fra de var helt små. Hvis pigerne passede deres mindre søskende, kunne deres mor for eksempel tjene lidt penge ved at vaske tøj for andre. Og drengene hjalp til på markerne og med dyrene.

Når bøndernes børn var 10-12 år, blev de sendt ud for at tjene på andre gårde. Pigerne kunne blive sat til at malke, og drengene vogtede får og køer. En arbejdsdag var typisk 14-16 timer, lønnen var lav og den mad, børnene fik, var ofte dårlig og ensformig.

Børnene var en arbejdskraft man ikke kunne undvære. Derfor var der mange af børnene på landet der kun kom meget lidt i skole, selvom forældrene fik bøder når deres børn ikke kom til undervisningen.

Hvordan levede arbejdernes børn?

Flere og flere folk flyttede fra landet til byerne i slutningen af 1800-tallet. De søgte arbejde på de mange fabrikker i byerne. Arbejdernes børn arbejdede også. De kunne være mælkedrenge eller arbejde på fabrik. De fleste bybørn arbejdede med at lave tændstikker, tobak eller stof. De arbejdede mellem 4-6 timer om dagen, enten før eller efter skole. Mange blev syge eller forgiftede fordi de arbejdede under dårlige forhold.

I 1873 blev det forbudt for børn under 10 år at arbejde på fabrik. De ældre børn måtte ikke arbejde mere end 6,5 time om dagen, og nattearbejde blev forbudt.

børn

Børn på gade i 1915. Foto: Holger Damgaard. Det Kongelige Bibliotek.

 

Hvordan levede borgernes børn?

Overklassens børn havde en meget anderledes barndom end bøndernes og arbejdernes. De rige familier havde tjenestefolk ansat til at lave mad og ordne hjemmet, så mor og børn behøvede ikke at arbejde. I stedet lærte børnene gode manerer og at spille klaver. De havde også tid til at lege med dukker, glansbilleder og tinsoldater. Men de legede kun med børn der var fra overklassen ligesom dem selv. Det var nemt at se på et barns udseende om de kom fra borgerskabet. De havde for eksempel tøj på, når de badede på stranden, fordi det ikke var fint at blive solbrun, mens de fattige børn badede uden tøj.