Motorvogne med tyske soldater kører gennem Aabenraas gader d. 9. april 1940.
Motorvogne med tyske soldater kører gennem Aabenraas gader d. 9. april 1940.
Foto: Ritzau Scanpix

Besættelsen 1940-45 (Faktalink light)

journalist Sune Navntoft, Bureauet, marts 2020
Top image group
Motorvogne med tyske soldater kører gennem Aabenraas gader d. 9. april 1940.
Motorvogne med tyske soldater kører gennem Aabenraas gader d. 9. april 1940.
Foto: Ritzau Scanpix

Under Anden Verdenskrig gik det nazistiske Tyskland i krig mod mange lande i Europa. Den 9. april 1940 angreb de også Danmark. De danske politikere vidste, at der ikke var noget at stille op og overgav sig med det samme. Nu var Danmark besat. De næste fem år var hårde. Der var luftalarmer, man kunne ikke købe alt det, man var vant til, og alle skulle dække deres vinduer til med mørklægningsgardiner om aftenen. Men selvom Besættelsen var en barsk tid, slap danskerne gennem krigen uden at ret mange døde og uden at sulte. Tyskerne tabte krigen, og Danmark blev befriet den 5. maj 1945.

Artikel type
faktalinklight

Hvad skete der den 9. april 1940?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad skete der den 9. april 1940?

Den 9. april 1940 var dagen, hvor Danmark blev besat af Tyskland. Tyske soldater kørte ind over den danske grænse, bombefly fløj hen over landet, og en del krigsskibe kom sejlende. I alt rykkedes cirka 40.000 soldater ind i Danmark. Der opstod få kampe ved den dansk-tyske grænse. Her døde 11 danske soldater og tre grænsevagter. I alt døde 16 danskere under invasionen af Danmark. Den danske regering kunne hurtigt se, at Danmark ikke havde en chance mod den store tyske hær. Derfor overgav Danmark sig med det samme. Både børn og voksne blev bange, for de vidste ikke, hvad der ville ske.

 

En kort gennemgang af, hvad der skete den 9. april 1940.

 

Hvem var Adolf Hitler?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvem var Adolf Hitler?

Adolf Hitler var Tysklands leder fra 1933 til 1945. Og så var han nazist. Det betød, at han mente, at kun ”rigtige” tyskere skulle have lov at bo i Tyskland. Han hadede jøder, handicappede og alle dem, der ikke så ud som ”rigtige” tysker. Hitler og nazisterne slog 6 millioner jøder ihjel i Europa i den periode, hvor Danmark var besat. Det folkedrab kalder man også Holocaust. Hitlers mål var at udvide Tyskland og skabe mere plads til tyskerne. Nazisterne skulle bestemme, og alle andre skulle adlyde dem.

Man kunne kende nazisterne på deres sorte eller grønne uniformer. De havde også tit lange, sorte læderstøvler, sort hat og et armbind med et hagekors på. Hagekorset var nazisternes symbol. Når nazisterne hilste på hinanden, heilede de. Det vil sige, at de strakte armen i vejret og sagde ”heil Hitler” – det betyder ”Frelseren Hitler”. Mange nazister kaldte også Hitler for Føreren, fordi han var deres øverste leder.