Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Tyskland?

Tysklands officielle sprog er tysk. Derudover er der flere sprog som tales af de anerkendte nationale mindretal og derfor beskyttes. Det gælder dansk, plattysk, frisisk, sorbisk og romani. Dansk tales af et mindretal på omkring 50.000 personer der bor i Slesvig-Holsten lige syd for den dansk-tyske grænse. Frisisk tales af ca. 20.000, og sorbisk tales af ca. 60.000. Det danske mindretal har egne børnehaver, skoler, kirker, biblioteker, ungdoms-, sports- og kulturforeninger og egen avis. Det danske mindretal modtager økonomisk støtte fra Danmark.

Anton er 10 år. Han går på Lycksborg Danske skole.

 

Af Tysklands 82 millioner indbyggere har cirka 10% udenlandsk statsborgerskab. Mellem en fjerdedel og en femtedel har flygtninge- eller indvandrerbaggrund. Den største indvandrergruppe er tyrkere, som der er omkring tre millioner af. Desuden er der mange med baggrund i arabiske lande, Eksjugoslavien, Grækenland og Italien.

I 2015 søgte hver tredje, der kom til Europa som asylansøger, om asyl i Tyskland. Det gjorde Tyskland til et af de to lande i Europa – Sverige var det andet – der tog imod flest asylansøgere det år.

Desuden er der siden genforeningen kommet omkring tre millioner såkaldte folketyskere (Aussiedler) til Tyskland fra især Polen, Rumænien og flere lande i det tidligere Sovjetunionen. Det er etniske tyskere, der har boet i disse lande i mange generationer, og ofte kun taler en smule tysk. Efter tysk lov er de imidlertid stadig tyske statsborgere.

Omkring to tredjedele af alle tyskere er kristne, og cirka halvdelen af disse er protestanter (som de fleste i Danmark); mens de fleste af de øvrige er katolikker. Desuden er der mindre grupper af andre kristne trossamfund. Cirka 5% af indbyggerne er muslimer.