Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Tjekkiet?

Over 90 % af befolkningen er tjekker, omkring 5 % af mährere. Derudover er der mindretal af slovakker, romaer, tyskere, polakker, ukrainere, ungarere, russere og vietnamesere. Romaerne udgør formodentlig omkring 250.000 personer, men mange siger ikke åbent, at de er romaer af frygt for at blive diskrimineret. Mange romabørn placeres på skoler for mentalt handicappede og får aldrig nogen videregående uddannelse. Romaer diskrimineres også på bolig- og arbejdsmarkedet.

Historisk har der været mange tysktalende borgere i Tjekkiet, men efter 2. Verdenskrig blev de fleste tyskere fordrevet fra Tjekkoslovakiet.

Omkring 95 % af befolkningen i Tjekkiet har tjekkisk som modersmål, mens omkring 2 % taler slovakisk. Derudover er der mindre grupper, som taler romani (romaernes modersmål), ungarsk, tysk, polsk m.m.
Tjekkiet er et af de lande i Europa, hvor flest indbyggere er ateister. I forskellige undersøgelser er det 40-60 %. Omkring en tredjedel af befolkningen tilhører den katolske kirke. Desuden er der mindre grupper af protestantiske og ortodokse kristne og et meget lille jødisk mindretal.

 

Hvad kendetegner Tjekkiets økonomi og samfundsforhold?

Tjekkiet var den mest økonomisk udviklede del af Tjekkoslovakiet, og efter delingen af landet i 1993 arbejdede Tjekkiet målrettet på at blive optaget i vestlige og vesteuropæiske organisationer som NATO, OECD og EU. Allerede i 1995 kom Tjekkiet med i OECD som det første tidligere kommunistiske land i Øst- og Centraleuropa. I 1999 blev Tjekkiet sammen med Polen og Ungarn optaget i NATO, og 1. maj 2004 blev Tjekkiet medlem af EU.

Tjekkiet er et industriland med en høj levestandard og lav arbejdsløshed. Siden 2016 har Tjekkiet haft den laveste arbejdsløshed i EU. Tjekkiet er også det land i EU, hvor forskellen på rige og fattige er mindst.

Frem til 1989 var der socialistisk planøkonomi i Tjekkiet. Men efter Sovjetunionens sammenbrud satsede Tjekkoslovakiet og siden Tjekkiet på markedsøkonomi. I perioder har der været problemer med korruption, og landets nuværende premierminister, Andrej Babis, er anklaget for at have svindlet med penge fra EU og brugt dem på sine egne projekter. Det fik i foråret og sommeren 2019 mange mennesker til at demonstrere mod premierministeren for at få ham til at gå af. Det har han dog indtil videre nægtet.

Tjekkiet tjener mange penge på turister og på industri, blandet andet kemisk industri, bilindustri (Škodas hovedsæde ligger i Tjekkiet) og kul og stål. Bøhmen er også kendt for produktion af krystalglas. Omkring 5 % af arbejdsstyrken arbejder i landbrug og skovbrug og dyrker blandt andet hvede, havre, sukkerroer, kartofler og vindruer samt humle til ølbrygning. Der er også mange dambrug, især med karper.

Tjekkiet handler især med Tyskland og med Slovakiet og Østrig. Under finanskrisen i 2008 og 2009 blev Tjekkiet hårdt ramt, men siden er økonomien igen kommet i gang.

Selv om et flertal af tjekkerne stemte for, at Tjekkiet skulle med i EU, er mange tjekker i dag negative over for EU. Mange er især kritiske over for ideer om, at EU-landene skal fordele de flygtninge, der kommer til EU, imellem sig. Der kommer næsten ingen flygtninge til Tjekkiet, og tjekkerne ønsker ikke at modtage flygtninge, som kommer til andre lande i EU. Tjekkiet har sammen med tre andre centraleuropæiske lande, Ungarn, Polen og Slovakiet, dannet den såkaldte Visegrád-gruppe, som samarbejder og blandt andet er fælles om en modstand mod EU’s planer om at alle medlemslandene skal hjælpe med flygtningeproblemerne.