Moonierne

Citat
Moon-bevægelsen kvajer sig gevaldigt ved at mure sig inde og afskære sig fra dialog med den undskyldning, at den omgivende verden er betændt og styret af det onde. Dialogcentrets form for dialog har sin begrænsning, fordi Dialogcentret virker på et religiøst grundlag og derfor måler andre religioner med sin egen alen
Mikael Rothstein, religionshistoriker.

Hvor hverves nye medlemmer?

Hvervningen af nye medlemmer sker typisk gennem den såkaldte studenterorganisation The Collegiate Association for the Research of the Principle, CARP.
Medlemmer af CARP kontakter unge mennesker på gaden eller på uddannelsesinstitutioner. Ofrene er typisk unge, der er borte fra vante omgivelser eller som er ude af psykisk balance. Derimod interesserer CARP sig ikke for unge med alkohol- eller narkoproblemer samt homoseksuelle. Disse vil ikke siden kunne anvendes i bevægelsens arbejde.
Problemet har især vist sig i USA, hvor mange unge danskere er blevet indfanget af bevægelsen, og det er langt fra alle, der selv har kunnet redde sig ud.
I 1987 måtte et dansk forældrepar ligefrem kidnappe deres søn i USA og lade ham undergå en deprogrammering, før han var villig til at rejse med dem hjem (2,3) 

Hvordan hverves nye medlemmer?

Hververne præsenterer sig typisk som en slags socialarbejdere eller medlemmer af en kristen studenterorganisation og inviterer offeret til møder med spisning og underholdning. Her udsættes den unge for et såkaldt love-bombardement, hvor alle andre gør det yderste for at vedkommende skal føle sig godt tilpas. Dette møde fører til en invitation til deltagelse i et seminar i en ejendom, der typisk viser sig at ligge så øde, at det ikke er let at slippe fra stedet.
Det er under dette seminar, den virkelige hvervning foregår, men det sker på en måde, så den unge ikke bemærker sin egen mentale forandring.
Det hele foregår i en tilsyneladende kærlig atmosfære, hvilket gør det vanskeligt at protestere. Den unge er aldrig alene, deltager i foredrag og diskussioner og har ingen kontakt til omverdenen. Først efter mange dages ophold bliver det afsløret, at der er tale om Tongilbevægelsen (4) 

Hvordan lever en moonie?

Hvis den unge vælger at blive i bevægelsen, bliver vedkommende medlem af et team, hvis opgave det er at skaffe penge til bevægelsen.
Dette foregår typisk i et mobil-team, hvor et lille hold kører rundt i en mini-van og sælger blomster og forskellige former for kunsthåndværk. Teamet bor i bilen, det arbejder næsten døgnet rundt og der spises kun lidt.
Den nye moonie gør det naturligvis frivilligt, men når der aldrig er tid til at slappe af i ensomhed, bliver de andres accept altafgørende, og det nye medlem gør alt for at leve op til ånden i teamet.
Den indre følelse af samhørighed bevirker, at moonien lukker verden ude, hvilket vil sige, at også kontakten med familien indskrænkes til et minimum. Det sker ud fra den betragtning, at familien ikke vil forstå, hvad det er for en sjælelig forandring, den unge er i færd med at gennemleve.
Den unges familie er naturligvis bekymret over uvisheden, men kan ikke stille meget op på grund af den manglende kontakt. Dog har man oplevet eksempler på, at det er lykkedes en familie at bortføre og deprogrammere et ungt menneske, men det hører til undtagelserne (4,5) 

Anvender Tongilbevægelsen hjernevask?

Et af de kritikpunkter, som offentligheden oftest retter mod Tongilbevægelsen er dens hjernevask af unge mennesker. Begrebet hjernevask blev almindelig kendt under Koreakrigen, hvor tilfangetagne amerikanske soldater blev 'omprogrammeret' til at stå frem og angribe USA som agressor og forherlige det kommunistiske system. Den kendsgerning, at Tongilbevægelsen har sine rødder i Korea, har gjort det fristende at bruge betegnelsen hjernevask om de metoder, som bevægelsen anvender for at fastholde unge mennesker.
Tongilbevægelsens metoder kan dog ikke med rimelighed betegnes som hjernevask, idet der til dette begreb er knyttet elementer af tvang. Tongilbevægelsens metoder er mere raffinerede og kan karakteriseres som bevidsthedskontrol. Fidusen ved bevidsthedskontrol er, at offeret ikke opfatter sig som offer for en indoktrineringsproces (3) 

Hvad er bevidsthedskontrol?

Den form for bevidsthedskontrol, som Tongilbevægelsen benytter sig af, består af en kombination af fire elementer: kontrol af adfærd, kontrol af tanker, kontrol af følelser samt kontrol af information.

  • Kontrol af adfærd udøves ved at udsætte personen for et meget stramt tidsprogram, der ikke levner tid til fritid. Da al aktivitet foregår i grupper, vil det være muligt at holde regnskab med medlemmerne time for time.
  • Kontrol af tanker udøves gennem en indoktrinering, der skal få personen til at acceptere gruppens doktriner som den absolutte sandhed. I den forbindelse indføres nye sproglige begreber, der vanskeliggør tankerelationer til den vante virkelighed. Der indarbejdes tankestopteknikker i form af bøn, meditation og sang.
  • Kontrol af følelser udøves ved at indgive personen skyld og frygt. Det indskærpes, at loyalitet og opofrelse er de højest agtede følelser af alle. Det er ikke tilladt at have eller udtrykke negative følelser. Personen må ikke tænke på egne behov men kun på gruppens. Det er ikke acceptabelt at kritisere lederne, kun sig selv.
  • Kontrol af information er ikke det mindst vigtige element. Personen får kun begrænset adgang til nyheder fra den omgivende verden. Al information kommer fra gruppens eget materiale og leveres drypvist (3)

Hvor bor moonierne i Danmark?

De danske moonier under ledelse af Thorkil Christensen holder til på Birmavej 38 i København. De kan kontaktes på tlf. 32 97 22 42. Vil man selv troppe op på adressen, holdes der møder søndag kl. 10 og onsdag kl. 19.
Den danske bevægelse har hverken egen hjemmeside eller E-mail-adresse, hvilket taler sit tydelige sprog om, hvor liden gennemslagskraft bevægelsen har haft i Danmark (6)  

Videre læsning

Under videre læsning henvises til enkelte konkrete dokumenter som for eksempel én artikel eller én bog. Der kan være henvisninger til dokumenter i både trykt og elektronisk form. Dokumenterne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning i danske såvel som internationale databaser samt søgning på Internettet.

Blichfeldt, Anders: Månens bagside. Et portræt af Tongil-bevægelsen. - Den Nye Dialog. - 1987, nr. 26, side 8-12.
Interview med en ung svensker, der tilbragte halvandet år i Tongilbevægelsen i USA, om bevægelsens struktur og om de mennesker, der udgør den.

Handl, Monika: To måneder med Tongilbevægelsen. - Den Nye Dialog. - 1987, nr. 26, side 3-7.
En svensk piges beretning om, hvorledes unge mennesker indfanges og overtales af moonierne i USA.

Rasmussen, Pjuske: Alle har brug for sande forældre. - Ikon. - 1996, nr. 17, side 22-23.
Interview med den 23-årige Mona Runge, der har været moonie i 4½ år.

Rasmussen, Pjuske: Er Messias koreaner? - Ikon. - 1996, nr. 17, side 19-22.
Kortfattet orientering om mooniernes troslære.

Tongilbevægelsen har gjort det igen! - Den nye dialog. - 1993, nr. 53, side 4-6.
Beskrivelse af, hvorledes en ung dansk rygsæk-turist blev hvervet af moonierne i Californien. - Samme sted side 6-8 er optrykt et brev af Anders Blichfeldt, der på Dialogcentrets vegne svarer på den pågældendes kritik af centret i et brev til sin familie.

Kilder

  1. Ravn-Mortensen, Kim: Svar fra moonie: Bland jer udenom! - Politiken. - 1993-08-12.
  2. Tongilbevægelsen/Moonbevægelsen/Unification Church. Dialogcentret. Dansk tekst.
    http://www.dci.dk/dansk/elefant/tongil.html
  3. Krogh Pedersen, Jørgen: At være hjernevasket, eller ikke at være hjernevasket? - Egnsbogen. Bording - Engesvang - Ikast. - 1997, side 29-33
  4. Mignot, Edward: Tongil. 1988. 84 sider.
  5. Tongilbevægelsen/Moonbevægelsen/Unification Church. Dialogcentret. Dansk tekst.
    http://www.dci.dk/dansk/elefant/tongil.html
  6. The Unification Church. Denmark. URL: http://www.ettl.co.at/uc/europe/hq-dk.htm