Taleban

Artikel type
faktalink
journalist Charlotte Aagaard, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist Malene Fenger-Grøndahl. August 2013
Main image
Taleban krigere nær Kabul.
Taleban krigere nær Kabul.
Foto: Scanpix

Taleban-bevægelsen blev verdenskendt, da den i 1996 erobrede magten i Afghanistan og indførte en ekstremt yderligtgående udgave af islam med middelalderlige straffeformer som stening og håndsafhugning samt en voldsom grad af kvindeundertrykkelse. Efter terrorangrebet mod USA den 11. september 2001 blev det klart, at Taleban-styret samarbejdede med de ansvarlige bagmænd i terrornetværket al-Qaeda. En måned efter invaderede en USA-ledet koalition Afghanistan, afsatte Taleban og indledte jagten på al-Qaedas leder Osama bin Laden. Siden har Taleban ført en omfattende guerillakrig mod de internationale styrker i landet og mod den folkevalgte afghanske regering, og de har etableret baser i nabolandet Pakistan.

Det ser ud til, at det ikke er muligt at skabe fred i Afghanistan uden at indgå aftaler med Taleban, og i 2011 bekræftede Afghanistans præsident Hamid Karzai, at der var forhandlinger mellem USA og Taleban om en afslutning på krigen i Afghanistan. Siden har der med jævne mellemrum været forhandlinger, også mellem Afghanistans regering og lovlige opposition samt Taleban. Under nogle af disse forhandlinger har Taleban-repræsentanter endda meddelt, at gruppen under visse omstændigheder er parat til at deltage i en afghansk samlingsregering.

 

Videoklip om forbindelsen mellem Talebans leder Mullah Omar og Osama bin Laden.