Sikkerhedsteknologi i det 21. århundrede

Artikel type
faktalink
journalist Thomas Møller Larsen, iBureauet/Dagbladet Information. September 2014
Main image
NGO aktivister laver performance i Berlin i protest mod USA's og UK's overvågningssystemer PRISM og Tempora. August 2013.
NGO aktivister laver performance i Berlin i protest mod USA's og UK's overvågningssystemer PRISM og Tempora. August 2013.
Foto: Chris Grodotzki / Demotix / Scanpix

Vestens brug af overvågningsteknologi er vokset voldsomt siden angrebet på World Trade Center i 2001. For eksempel har USA lanceret verdens mest højteknologiske overvågningsapparat ved navn PRISM. Formålet er at opsnappe terrorangreb, inden de sker, og rationalet lyder, at det er nemmest at overvåge hele befolkninger på én gang. For terrorisme har ikke noget magtcentrum, og folk, der planlægger terror, kan – i teorien – befinde sig hvor som helst.

Samtidig har en anden form for sikkerhedsteknologi fået større og større betydning i de senere år. De vestlige lande investerer mere og mere i IT-sikkerhed, fordi vi er blevet mere sårbare over for hackerangreb. Det skyldes, at de fleste af samfundenes livsnødvendige funktioner – såsom elforsyning og kommunikation – i dag bliver styret af computere, som er forbundet med internettet.

 

Relaterede artikler: Efterretningstjenester, PET og FE, Terrorisme før og nu, 11. september 2001

 

sikkerhedsteknologi