Rollespils udbredelse i dag

Hvor mange spiller rollespil?

Der findes endnu ingen statistik over rollespillets udbredelse i Danmark, men Landsforeningen for Levende Rollespil, LLR (se kilder), som selv har 353 medlemmer, anslår, at der på landsplan er mellem 10.000 og 20.000 personer, som af og til spiller rollespil. Adskillige fritidsklubber tilbyder i dag rollespil på deres aktivitetsskema, og dette har betydet en stærk stigning i antallet af rollespillere. Af samme grund oplever juniorarrangementer en voldsom søgning.

Antallet af scenarier er i det hele taget stigende. LLR vurderer ud fra aktivitetskalenderen på www.liveforum.dk (se kilder), at der i 2003 blev afholdt lidt over 200 arrangementer, fordelt på både kampagner og enkeltstående scenarier.

Hvem spiller rollespil?

Rollespil startede som en fritidsinteresse for en ret lille gruppe, der i overvejede grad bestod af drenge fra teenagealderen og op til midten af 20'erne. Men efterhånden som rollespillet har udbredt sig, er dette billede ændret. Ifølge LLR i artiklen "Hvad er levende Rollespil" på www.rollespil.dk (se kilder) tæller rollespillere alle slags folk: "Vi omfatter unge helt ned fra 10 års alderen op til voksne med familie og arbejde. Med hensyn til køn er der stadig en overvægt af drenge, men specielt blandt de lidt ældre spillere er der stort set kønslighed."

Hvordan er rollespillet organiseret i Danmark?

Rollespillsmiljøet bygger på frivilligt foreningsarbejde. Paraplyorganisationen LLR, Landsforeningen for Levende Rollespil, blev etableret i 2003, og antallet af lokale, uafhængige foreninger rundt omkring i landet ligger på mellem 50 og 100. Endelig er der mange rollespillere, som ikke er medlem af nogen forening, men som af og til deltager i forskellige scenarier. LLR er rollespillets officielle ansigt udadtil, og landsforeningen tager sig af områder som pressekontakt og ansøgning om støttemidler. Alle disse områder kan den enkelte forening dog også selv varetage, og foreninger bestemmer selv deres vedtægter under lovens bestemmelser for foreningsaktivitet.

Rollespil i udlandet

Rollespil er stadig stort i USA, hvor det i sin tid opstod. I dag findes der et utal af amerikanske rollespilsforeninger, samt grupper, der beskæftiger sig med rollespils-afarten "reenactment" - det vil sige historisk korrekte scenarier, der fremstiller episoder i for eksempel europæisk middelalder eller den amerikanske borgerkrig. Disse reenactments foregår mere som masseskuespil end som rollespil, og samler gerne store skarer af tilskuere.

England har også et stort rollespilsmiljø, og hvert år mødes flere tusinde rollespillere nær London til et enormt rollespil ved navn "The Gathering".

I Frankrig, Tyskland og Belgien spilles der også rollespil i stor skala - tyske sommerscenarier har gerne over 500 deltagere - og især i Frankrig får scenarier ofte adgang til spillesteder af historisk værdi, såsom borge.

I de nordiske lande er rollespilsmiljøet meget aktivt, og gennem "Knudepunkt"-arrangementerne samarbejder landene løbende. I august 2005 løber det første store inter-europæiske rollespil af stablen: Det 1000-deltagere store scenarie "Dragonbane" i Estland (se kilder). Rollespilsgrupper fra 15 forskellige lande samarbejder allerede nu om forberedelserne.

Hvilke andre anvendelser findes der for rollespil?

Mange forskellige faggrupper, institutioner og medier bruger rollespil i deres arbejde. Psykologer og terapeuter har for eksempel benyttet det i terapiøjemed længe, før unge begyndte at spille for deres egen fornøjelses skyld.

En voksende trend i øjeblikket er at bruge rollespil som metode i undervisning, og i denne kategori findes blandt andet rollespillet "Brainbuilders" (se kilder), som er udsendt af Instituttet for Fremtidsforskning.

På undervisningsområdet er det seneste tiltag en efterskole, som decideret baserer sin undervisning på rollespil. Projektet hedder Efterskolen for Rolleforløb (se kilder), og det er startet af en gruppe nyuddannede lærere og lærerstuderende, som selv er rollespillere. Tanken er at bruge rollespil aktivt i undervisningen med henblik på at stimulere elevernes lyst til indlæring. Planerne for efterskolen blev først annonceret i december 2003, og projektet er nu under udarbejdelse.

Hos Ungdommens Røde Kors benytter man også rollespil. Under titlen "Unge på flugt" arrangerer man scenarier for skoleklasser, hvor deltagerne kan opleve, hvordan det er at være en flygtning, der forsøger at få asyl i Danmark.

Hos de såkaldte rollespilsfirmaer benytter man rollespilsscenarier til at skabe teambulding-arrangementer og medarbejderkurser af forskellig art for betalende kunder, der ofte findes inden for erhvervslivet eller offentlige institutioner. Det er som regel rollespillere, der starter og arbejder for rollespilsfirmaer. Rollespilsfirmaer arrangerer også ofte events med optræden til for eksempel biografpremierer.