Kilder til baggrund

Danske undervisningsmaterialer på nettet

Temasamling om oktober 43 og aktionen mod de danske jøder med blandt andet en tidslinje og historiske billeder fra aktionerne.
Det store befrielsessite har et tema om "Sider af modstandskampen – Redningen af de danske jøder" med blandt andet lærevejledninger og arbejdspørgsmål.
Samling af materiale om jøderne i Danmark samt om jødisk tro og traditioner.

Artikler

Jensen, Christian:
Leder i Information den 2. oktober 2013: Oktober 1943.

Fagbøger

Lidegaard, Bo:
Landsmænd – De danske jøders flugt i oktober 1943. Politikens Forlag, 2013.
Bak, Sofie Lene:
Ikke noget at tale om. Dansk Jødisk Museum, 2010. Med afsæt i en lang række interviews med jøder, som oplevede flugten til Sverige, giver Bak et indblik i de danske jøders krigsoplevelser.
Abrahamowitz, Finn:
Da jeg var lille var Danmark stor. Høst og søn, 2003. Den lille historie i den store – en personlig beretning om at flygte til Sverige, krydret med historiske fakta om besættelsestiden og baggrunden for flugten.
Andersen, Palle:
Det moralske dilemma. Den illegale presse og den tyske jødeaktion oktober 1943. Historisk samling ved besættelsestiden, 2003. Om de moralske dilemmaer, besættelsestiden bød på, og ikke mindst om modstandsarbejdet.
Mogensen, Michael, Otto Rühl og Peder Wiben:
Aktionen mod de danske jøder oktober 1943. Systime, 2003. Bogen bygger på centralt dansk, svensk og tysk arkivmateriale og er tænkt som undervisningsbog rettet mod gymnasieskolerne.
Bak, Sofie Lene:
Jødeaktionen oktober 1943. Museum Tusculanums Forlag, 2001. Bogen fortæller om den rolle, begivenheden har spillet i efterkrigstidens historieskrivning.
Dethlefsen, Henrik:
De illegale Sverigesruter 1943-45, Odense Universitetsforlag, 1993. Bogen giver et indblik i flygtningeruternes opståen og undersøger, om de førte til en større modstandsbevægelse.
Tortzen, Christian:
Gilleleje oktober 1943. Fremad, 1970. Via øjenvidneberetninger gives et billede af indsatsen i oktober ’43, som den udspilledes i Gilleleje.

Skønlitteratur/personlige beretninger

Blüdnikow, Bent:
Min fars flugt. ArtPeople/Berlingske, 2013. Journalisten Bent Blüdnikow fortæller den dramatiske historie om faren Benjamin, der under flugten til Sverige kæntrede i en robåd sammen med ni andre.
Foighel, Isi:
Miraklet i Danmark. Jødernes redning 1943-1945. Christian Ejlers’ Forlag, 2007. I bogen fortæller Foighel om krigen igennem en beskrivelse af syv forskellige mennesker. Han fortæller blandt andet sin egen historie om flugten fra Ålsgårde til Sverige og om Duckwitz, der advarede danskerne om den forestående jødeaktion.
Pundik, Herbert:
Det er ikke nok at overleve. Gyldendal, 2007. I sine erindringer skiver Pundik om flugten til Sverige og tiden der samt om at være frivillig i Den Danske Brigade. Bogen handler endvidere om, hvordan Pundik sidenhen uddanner sig til journalist, og om engagementet i Israel, hvor han deltager i den jødisk-arabiske krig i 48-49 og emigrerer til Israel i 1954.
Bornstein, Jytte:
Min rejse tilbage. Munksgaard Rosinante, 1994. Da Jytte Bornstein var otte år, blev hun taget af Gestapo og blev først sendt til Horserød, hvor moren allerede var. Siden blev de begge sendt til Theresienstadt. I bogen fortæller hun med tegninger og ord, hvordan det er at være en lille pige i en uforståelig verden af vold, ydmygelse og mishandling.
Meyer, Torben:
Flugten over Øresund: Jespersen og Pios Forlag, 1967. Med afsæt i sin egen historie fortæller Meyer om flugten fra Snekkersten, om hjælperne og om tiden i Sverige. Her får man blandt andet et indblik i de efterveer, som mange mennesker blev ramt af oven på flugten.
Bertelsen, Aage:
Oktober ’43. C.A. Reitzels Forlag, 1952. Lektor Aage Bertelsen var en del af flygtningeruten omkring Lyngby, og han fortæller om baggrunden for at gå ind i arbejdet samt om, hvordan det foregik.
Gersfelt, Jørgen:
Saadan narrede vi Gestapo. Gyldendal, 1945. Gersfelt var læge og en central del af flygtningeruterne i og omkring Helsingør. I bogen fortæller han om sit engagement i flygtningearbejdet og om mange af de skæbner, han mødte på sin vej.
Kiær, Erling:
Med Gestapo i kølvandet. Frimodt, 1945. Bogbinder Erling Kiær var med til at etablere Helsingør Syklub og sejlede både jøder og sidenhen modstandsfolk over sundet til Sverige, indtil han i efteråret 1944 blev taget af Gestapo og sendt i tysk koncentrationslejr. I bogen fortæller han om rutearbejdet.

Dokumentarfilm

Dansk Institut for Internationale Studier har produceret en række små film med øjenvidner fra flugtaktionerne, der er lagt ud på YouTube i 2013.
Dokumentaren bygger på optagelser fra samtidens Danmark og Europa og skildrer den tyske linje over for Danmark, samt hvordan modstandsbevægelsen langsomt vokser – og kulminerer under jødeflugten.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Redningen af de danske jøder