Narkokrigen i Syd- og Mellemamerika

Artikel type
faktalink
journalist Lasse Skytt, iBureauet/Dagbladet Information. Februar 2016
Main image
Sean Penn bryder tavsheden da han taler til CBS' 60 Minutes om sit interview med narkobaronen El Chapo. Los Angeles, den 16.januar 2016.
Sean Penn bryder tavsheden da han taler til CBS' 60 Minutes om sit interview med narkobaronen El Chapo. Los Angeles, den 16.januar 2016.
Foto: CBS / Scanpix

Narkokrigen i Syd- og Mellemamerika er en væbnet konflikt, der har varet i adskillige årtier. Den er både en krig mellem de kriminelle bander, der ønsker at dominere narkotikamarkedet, og en krig mellem narkobanderne og myndighederne i en række lande, særligt Colombia og Mexico. Narkokrigen brød ud som en konsekvens af regionens omfangsrige produktion og eksport af illegale stoffer og har kostet tusindvis af menneskeliv. Konflikten har hovedsagelig handlet om organiseret smugling af kokain fra Sydamerika til USA. I 1970’erne begyndte kriminelle i Colombia at se økonomiske gevinster ved at producere og smugle kokain nordpå. De organiserede sig i mafialignende narkokarteller, der kæmpede mod hinanden og mod politi, militær og politiske instanser. I 1990’erne lykkedes det til en vis grad de colombianske myndigheder at begrænse kartellernes magt. Men narkokrigen i regionen fortsatte alligevel. En række mexicanske narkokarteller blev i stedet kriminel magtfaktor i regionen, hvor konflikten er eskaleret siden årtusindeskiftet. USA har siden 1971 blandet sig i konflikten, hvilket har fået tilnavnet ”the War on Drugs” (krigen mod narko).

 

narkokrigen