Heavy metal i Danmark

Findes der en heavy metal-scene i Danmark?

I Danmark har metalscenen levet en noget omtumlet tilværelse. Flertallet af store danske metalnavne fra firserne var på den ene eller anden måde kommet sidelæns ind i metallen – blandt andet Danmarks ubetinget største navn i metalverdenen, Kim Bendix Petersen, også kendt som King Diamond fra Mercyful Fate. Bandet opstod ud af senhalvfjerdsernes punkmiljø, men blev i midten af firserne meget store i USA med en banebrydende kombination af gotisk metal, teatralsk sceneoptræden med udklædning og make-up, og et dystert, næsten horror-komisk tekstunivers.

Ud af punken kom også Disneyland After Dark, som efter en tvist med Disney måtte ændre navn til D-A-D. De var spået en kolossal succes i USA med deres ørehængende cowpunk og albummet “No Fuel Left for the Pilgrims” fra 1989, men deres største fanskare forbliver i Danmark, hvor de til gengæld har utallige trofaste fans.

En mere aparte historie er den om forsangeren fra det Melodi Grand Prix-vindende drengeband Mabel, teenageidolet Michael Trampenau. Efter at Mabels succes løb ud i sandet, flyttede han til USA, hvor han flere år senere blev stjerne med glam metal-bandet White Lion, nu med det noget mere internationalt klingende navn Mike Tramp.

Herhjemme var det i mange år småt med seriøse bejlere til de tunge ører, men omkring starten af halvfemserne kom der flere, mere interessante navne på banen. Døds- og thrashmetal navne som Konkhra og Illdisposed, doomorkestret Saturnus og black/gothic-orkestret Blazing Eternity fik moderat succes både herhjemme og i vore nabolande.

Op gennem 00’erne er den danske metalscene blomstret livligt op, og flere bands har fået stor succes herhjemme; og nogle endda også i udlandet. Fra Fredericia kommer As We Fight, som allerede er etablerede på den europæiske scene. Desuden har kæmpehittende plader fra århusianske Hatesphere og især københavnske Volbeat for alvor fået hul igennem til det vordende metalpublikum.

Hvor kan man opleve heavy metal i Danmark?

Der afholdes en del større og mindre metalfestivaller i Danmark: Næstved Metalfest, Raise your horns på Bornholm, Copenhagen Metal Fest, Aalborg Metal Festival og Royal Metal Fest i Århus er årligt tilbagevendende arrangementer, som trækker stort publikum og store bands. Den største metalbegivenhed i Danmark er dog Copenhell.

Hvad er Copenhell?

Copenhell er Danmarks største rock- og metalfestival. Festivalen varer fire dage og finder sted på Refshaleøen i København. Den løb første gang af stablen i 2010, og siden har den vokset sig større og større, hvilket har resulteret i, at der nu strømmer flere tusinde metalfans til Refshaleøen hvert år. Festivalen er en såkaldt open air-festival, hvilket vil sige, at alle koncerterne finder sted udendørs. Hvad musikken angår bestræber arrangørerne bag Copenhell på at tilbyde et program, som både rummer store navne, nye spirende bands samt et bredt spektrum af metallens mange undergenrer, hvilket artiklen ”Copenhell præsenterer 19 nye navne til 2021” (se kilder) også afslører. I 2021 kan du blandt andet opleve Judas Priest, LOK og norske Turbonegro. Festivalpladsen er et kapitel for sig, hvor øltelte, gotisk kunst og hård metal forener de mange metalfans. Men selvom teksterne og musikken kan virke dyster og hårdtslående, så er stemningen ifølge artiklen ”Er du okay?” (se kilder) fyldt med kærlighed.

 

 

Sammendraget fra Copenhell 2019 giver et godt billede af festivalen.