Malcolm X’s opvækst og ungdom

Hvor blev Malcolm X født?

Malcolm Little – senere kendt som Malcolm X – blev født den 19. maj 1925 i Omaha i Nebraska, men voksede op i Lansing, hovedstaden i Michigan. Han var den fjerde i en søskendeflok på otte, men faderen havde også tre børn fra et tidligere ægteskab.

Hans mor, Louise, blev født på øen Grenada i Britisk Vestindien som datter af en sort kvinde, der var blevet voldtaget af en hvid mand. Faderen, Earl Little, stammede fra staten Georgia, var baptistpræst og politisk aktiv. Han agiterede især for den mest indflydelsesrige sorte bevægelse i 1920'erne, UNIA (Universal Negro Improvement Association).

Hvad var UNIA?

UNIA, bevægelsen, som Malcolm Littles far støttede, var stiftet af jamaicaneren Marcus Garvey. Garvey mente ikke, at det var muligt at stoppe de hvides racisme, hvorfor racerne skulle holdes afskilt. Det betød for de sorte i USA, at de skulle drage til Afrika, hvor de havde deres aner. Garveys tanke var, at de sorte skulle være stolte af og stå ved deres afrikanske arv. Han blev af mange betragtet som en fupmager, og i 1923 blev han anklaget for bedrageri i forbindelse med dampskibsselskabet Black Star, som han havde oprettet for at transportere sorte til Afrika. Garvey blev idømt fem års fængsel, men blev i 1927 benådet og udvist af USA. Han døde i London i 1940, og på det tidspunkt var UNIA for længst ophørt med at eksistere.

Hvilket miljø voksede Malcolm X op i?

Faderens engagement i UNIA-bevægelsen smittede af på den unge Malcolm Little. Det samme gjorde flere racistiske hændelser, som han og hans familie blev udsat for i 1920’erne og 1930’erne. Allerede da Malcolms mor ventede ham, blev hun i hjemmet truet af nogle medlemmer af Ku Klux Klan, hvorfor familien kort efter fødslen af Malcolm flyttede til Milwaukee og dernæst Lansing. Men heller ikke i Lansing kunne de være i fred. En nat i 1929 blev familiens hus brændt ned, og kun med nød og næppe reddede alle sig ud. Bag denne udåd stod Black Legion, en racistisk organisation i lighed med Ku Klux Klan. Familien byggede sig et hus lidt uden for Lansing i et område, hvor de var de eneste afroamerikanere. I 1931, to år efter branden, blev Malcolms far myrdet, og morderne blev aldrig fundet.

Hvordan forløb Malcolms ungdom?

Efter faderens død blev Malcolms mor psykisk syg og blev seks år efter indlagt på et statshospital. På dette tidspunkt var Malcolm af de sociale myndigheder blevet anbragt hos en plejefamilie på grund af småtyverier. Som 13-årig blev han smidt ud af skolen og fjernet fra plejefamilien. Han kom på et undersøgelseshjem i Mason, hvor lederen af hjemmet tog sig af ham og fik ham ind på den lokale realskole, hvor der næsten kun gik hvide elever. Malcolm fik gode karakterer, men da han af en lærer fik besked om, at hans drøm om at blive advokat var urealistisk for en ’nigger’, forlod han skolen i frustration over uddannelsessystemets forskelsbehandling af sorte. Herpå tog han til Boston og flyttede ind hos sin halvsøster Ella, der blev hans værge. Halvsøsteren boede i kvarteret Roxbury, et overvejende slumkvarter, og den 16-årige Malcolm fik job som skopudser på forlystelsesstedet Roseland Dance Hall, der skiftevis holdt danseaftener for sorte og hvide.

Han opdagede hurtigt, at skulle man overleve ghettolivet, måtte man ty til fiduser. Han supplerede sine indtægter som skopudser ved at fungere som mellemmand for de prostituerede og deres kunder samt sælge spiritus og marihuana under hånden. Siden skiftede han jobbet som skopudser ud med et job i en ’drug store’ (et apotek, der foruden medicin sælger blandt andet dagligvarer og alkohol), så han selv kunne deltage i dansefesterne. Han opnåede endog på et tidspunkt at få en hvid kæreste – det ultimative statussymbol i kvarteret.

Hvorfor flyttede Malcolm til Harlem i New York?

Halvsøsteren Ella brød sig ikke om Malcolms levevis og fik ham til at søge et job ved jernbanen, hvor han fik arbejde som sandwich-sælger på eksprestoget til New York. På denne måde stiftede han bekendtskab med bydelen, Harlem, hvor han som 17-årig fik et job som tjener på værtshuset Smalls Paradise.

Dette job bragte ham i forbindelse med det kriminelle miljø, og da han blev fyret, slog han sig på salg af marihuana, begyndte at begå røverier og blev kontrollør ved ét ulovligt tallotterier. Han prøvede også at begå sig som promotor for et bordel og kom på stoffer, opium og kokain. Efter en strid med folk fra tallotteriet, der var ved at koste ham livet, tog han tilbage til Boston og organiserede en indbrudsbande. Banden blev afsløret, og Malcolm fik en dom på 10 års fængsel.