Definition af kunstig intelligens

Hvad er kunstig intelligens?                                           

Kunstig intelligens er, når en maskine, en computer, en robot eller lignende kan simulere menneskelig tænkning og adfærd. Sommetider bliver kunstig intelligens forkortet AI (efter det engelske artificial intelligence), og interessen for og brugen af kunstig intelligens er i rivende udvikling. Derfor rykker opfattelsen af, hvad der er kunstig intelligens sig også løbende. For eksempel mente man engang, at de første regnemaskiner eller fabriksrobotter var kunstigt intelligente, men i dag har barren rykket sig. Ifølge forskningsprojektet ”Algoritmer, Data og Demokrati” (se kilde 1) kan man tale om kunstig intelligens, når en maskine eller computer kan ”tænke og udføre opgaver, som normalt kræver menneskelig intelligens”. Udtrykket bruges også om maskiner eller computere, der kan ”genkende mønstre og lære sig selv nye ting”.

Tankerne bag kunstig intelligens opstod i årene efter Anden Verdenskrig. Den engelske matematiker Alan Turing havde under krigen brudt nazisternes koder ved hjælp af teknologi, og i 1950 blev den såkaldte Turing-test opfundet til at definere en computers intelligens. Hvis en computers ”output” er så overbevisende, at et menneske, der interagerer med den, ikke kan skelne dens svar fra et rigtigt menneskes svar, er Turing-testen bestået.

I dag taler man om, at kunstig intelligens endelig har nået dette niveau. I dag bliver kunstig intelligens anvendt bredt i alt fra selvkørende biler til chatrobotter og stemmestyrede assistenter som Siri og Alexa til systemer, der kan finde tegn på svindel i virksomheders regnskaber.