Populære konspirationsteorier

Hvad er teorien om Illuminati?

En af de første konspirationsteorier er forestillingen om Illuminati, som var et selskab, der blev grundlagt i 1776 i Bayern. I 1784 blev det forbudt, men i sin korte levetid skulle det have hvervet mange støtter i lokale afdelinger af Frimurerordenen rundt om i Europa. Et af målene for Illuminati var en fælles verden uden klasseskel og organiserede religioner. Konspirationsteoretikere tror, at Illuminati den dag i dag eksisterer som en magtfuld skyggefaktor i amerikansk politik. Bevægelsens mål om en fælles verden er for amerikanske konspirationsteoretikere ”ondskaben selv skjult bag kommunistiske tanker”, skriver Lars Bugge i bogen ”Konspirationsteorier – 20 populære sammensværgelser” fra 2003 (se kilder). Sammensværgelsen skulle blandt andet have hyret Marx og Engells til at skrive ”Det kommunistiske Manifest” og stadig styre blandt andet Frimurerne. Illuminatis symbol var et trekantet pyramidesymbol med ’et altseende øje’ i midten, og det er trykt på de amerikanske en-dollarsedler, hvilket tolkes som et af beviserne for Illuminatis fortsatte eksistens her 200 år efter, at selskabet blev forbudt, skriver blandt andet Niels Bjerre-Poulsen i ”Paranoia Americana”. Illuminatis mål om en fælles verden kobles i dag desuden sammen med ideen om en New World Order, der gennem en række katastrofer såsom 11. september vil begrænse befolkningernes frihed for til sidst at overtage verdensherredømmet.

Hvad er teorien om Zions Vises Protokoller og den jødiske sammensværgelse?

I 1884 udgav franskmanden Maurice Joly en pamflet om Louis Napoléon Bonapartes magtsyge. Den blev plagieret af anonyme personer og genudgivet som ”Zions Vises Protokoller”. Dette skriv blev udbredt af den russiske munk Nilus som et sandt dokument om hemmelige metoder i en jødisk sammensværgelse om at overtage verdensherredømmet, skriver Robert Irwin i artiklen ”Den 11. september og to kulturers konspirationer” (se kilder). Det er for længst blevet afsløret, at dokumentet oprindeligt handlede om Napoléon og ikke om nogen jødisk sammensværgelse, men alligevel florerer ”Zions Vises Protokoller” ikke kun i nynazistiske kredse, men flere steder i Mellemøsten. Det blev oversat til arabisk i 1926, men ingen af de værker, der afviser dokumentet, er endnu blevet udgivet i Mellemøsten, oplyser Claus Lindholt Madsen i ”Den jødiske sammensværgelse”. Tværtimod lever forestillingen om en verdensomspændende jødisk sammensværgelse i Mellemøsten i bedste velgående og udgør for eksempel det ideologiske grundlag for fundamentalistiske organisationer som Hamas og Hizb ut-Tahrir. I Hamas’ charter artikel 22 står, at jøderne gennem penge har opnået kontrol med medierne, og at FN er et organ, der kun varetager jødiske interesser, skriver Claus Lindholt Madsen endvidere. Selv Rotary og Lions Club ses som jødiske organisationer, der arbejder for den verdensomspændende konspiration. Læs mere om antisemitisme i Faktalink-artiklen herom.

Hvad er teorien om UFO’er?

I 1947 observerede lokale beboere under et uvejr, at noget styrtede ned på en mark nær byen Roswell i staten New Mexico i USA. Kort tid efter fandt landmanden Mac Brazel efter sigende vragrester på sin gård i nærheden blandt andet tape. Tapen var dekoreret med et blomstermønster, der kunne købes i den lokale landhandel, skriver Malene Steen Nielsen Flagga i artiklen ”UFO’er og flyvende tallerkner” fra 2002 (se kilder). På trods af at dele af vragresterne således menes at være jordiske, udgør de et af hovedbeviserne for konspirationsteorier, om at der eksisterer UFO’er. Det amerikanske militær og efterretningstjeneste konfiskerede vragresterne kort efter fundet, men forinden fortolkede Mac Brazel blomstermønstret som fremmede hieroglyffer, skriver Malene Steen Nielsen Flagga. Vragresterne er det ene stridspunkt i spørgsmålet om UFO-nedstyrtningen. Derudover påstår ’ufologer’, at det amerikanske luftvåben tog besætningen fra UFO’en med til militærbasen Area 51 i Arizona lige efter styrtet for at afhøre de overlevende og obducere de døde. Area 51 kan ikke ses på noget landkort og basens eksistens blev i årtier benægtet af den amerikanske regering, skriver Lars Bugge i bogen ”Konspirationsteorier – 20 populære sammensværgelser”. I 2013 bekræftede CIA dog basens eksistens. Siden 1947 har forskellige mennesker rapporteret, at de har set UFO’er. I mere end 98 procent af tilfældene har det vist sig, at der i virkeligheden blot har været tale om svindelnumre, meteorer, satellitter, vejrballoner eller andre jordiske fænomener, oplyser Malene Steen Nielsen Flagga i sin artikel. På samme måde mener skeptikere, at det, der styrtede ned i 1947, var en forsøgsballon til vejrmålinger. Alligevel besøger flere hundrede tusinde mennesker årligt Roswell for at se spor efter UFO-styrtet, oplyser Niels Bjerre-Poulsen i artiklen ”Paranoia Americana”.

Hvad er teorien om rumvæsener?

Siden 1960’erne er flere mennesker til aviser, ufolog-tidsskrifter og andre medier kommet med enslydende beretninger om, at de har været bortført af små grå rumvæsener, der har udført forsøg på dem. Ifølge ufolog Poul-Erik Nielsen har bortførelserne fundet sted, men er holdt op igen. I artiklen ”UFO’er og flyvende tallerkener” udtaler han: ”De fremmede, som bortførte mennesker, var af racen som vi kender som 'de grå', og bortførelsen var en aftale, som blev indgået mellem de fremmede og den amerikanske regering under præsident Eisenhower, til gengæld for udenjordisk teknologi. De fremmede havde brug for disse bortførelser, for at redde deres egen overlevelse, efter overdreven brug af kloning. Racen, som vi kender som 'de grå', kom fra Zeta Reticulian-stjernesystemet i Orion Konstellationen.”

Til gengæld mener den internationale UFO-organisation IGAP ifølge artiklen ”UFO’er og flyvende tallerkener”, at kidnapningerne er lavet af den amerikanske regering for at skræmme almindelige mennesker. Sikkerhedstjenesten skulle besøge folk, der har set fremmede rumskibe, og true dem til tavshed. Denne version af bortførelserne har givet inspiration til filmserien ”Men in Black”. Skeptikere mener, at de enslydende fortællinger blot skyldes, at ofrene har set de samme film og tv-programmer og læser de samme tegneserier. Rasmus Kjærgaard Rasmussen anfører desuden i radioprogrammet ”Konspirationer og paranoia” fra 2002 (se kilder), at bortførelseshistorierne har stor lighed med religiøse myter.

Hvad er teorien om mordet på John F. Kennedy?

John F. Kennedy blev den 22. november 1963 dræbt ved et attentat i Dallas. Et par timer senere blev Lee Harvey Oswald anholdt som mistænkt, men kun 48 timer efter mordet på den amerikanske præsident blev han skudt af Jack Ruby. Det er bevist, at Jack Ruby havde tætte forbindelser til mafiaen, fortæller Lars Bugge i ”Konspirationsteorier – 20 populære sammensværgelser”. Der eksisterer et hav af konspirationsteorier om, hvem der egentligt stod bag mordet på USA's præsident. De mest seriøse teorier peger på, at det var CIA og/eller mafiaen. Teorierne næres af, at der stadig eksisterer en række uafklarede spørgsmål omkring mordet:

· Hvorfor blev Lee Harvey Oswald skudt af en mand med tilknytning til mafiaen?

· En række mystiske dødsfald blandt de vidner, der skulle have været afhørt i forbindelse med mordet på John F. Kennedy, er endnu uopklarede.

· En række dokumenter, fotos, film og beviser forsvandt på mystisk vis – hvoraf det mest pikante nok må være John F. Kennedys hjerne. Den blev efter mordet sendt til det nationale arkiv, men forsvandt sporløst tre år senere.

Undersøgelser af hjernen kunne have afsløret, hvilken vinkel skuddet kom fra. Obduktionsfotos viser, at præsidentens baghoved var intakt efter drabet bortset fra et lille indgangshul. Skuddet måtte altså være kommet bagfra, hvilket ville have passet med Lee Harvey Oswalds skudposition. Men de fleste vidner til drabet siger, at en del af præsidentens baghoved var skudt væk. Det samme siger lægerne på hospitalet Parkland Memorial, hvor præsidenten blev bragt ind, ifølge Lars Bugge.

Derfor mener konspirationsteoretikere for det første, at obduktionsbillederne er forfalskninger for at skjule, at der må have været mindst én anden attentatmand. For det andet, at hjernefotoet siden blev stjålet af CIA og/eller mafiaen for at undgå, at der kunne stilles spørgsmålstegn ved den officielle teori, at Lee Harvey Oswald skulle have udført drabet alene. Alt i alt har de mange mystiske omstændigheder omkring drabet og opklaringen gjort sagen om John F. Kennedy til den største konspirationssag nogensinde. I dag tror 61 procent af den amerikanske befolkning stadig, at JFK blev dræbt som led i en større konspiration, viser en måling i Gallup-artiklen ” Majority in U.S. Still Believe JFK Killed in a Conspiracy” (se kilder).

Hvad er teorien bag månelandingen?

Den 20. juli 1969 landede rumfartøjet The Eagle på månen, og det amerikanske flag blev plantet. Optagelserne fra månelandingen viser blandt andet, at flaget blafrer. Det er for konspirationsteoretikere det vigtigste bevis for, at månelandingen slet ikke har fundet sted. Den skal derimod være blevet optaget i et studie. Argumentet er, at der ikke er nogen vind på månen, og derfor ville et flag ikke kunne blafre, fortæller artiklen ”Panoptikum des Absurden” fra den tyske avis Der Spiegel (se kilder). Samme artikel giver dog en naturlig forklaring på, hvorfor flaget bevægede sig efter at være blevet plantet i månejorden: Det gjorde det, fordi atmosfæren på månen og den manglende vind netop ikke giver samme luftmodstand, som vi kender på jorden, og derfor ikke kunne bremse bevægelserne. I bogen ”We never went to the moon” fra 1974 (se kilder) argumenterer litteraten Bill Kaysing som den første for teorien om, at månelandingen skulle være blevet optaget i et studie. Han mener, at der er to hovedgrunde til forfalskningen. For det første ønskede NASA flere bevillinger, og for det andet ville det have været et prestigetab for amerikanerne, hvis de ikke havde været de første på månen. På trods af den naturlige forklaring på det blafrende flag oplyser Der Spiegel, at op mod 30 procent af amerikanerne i dag tror, at månelandingen var løgn og bedrag. I Danmark viste TV2 i 2002 en amerikansk produceret dokumentarfilm, ”Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon?” (se kilder). Filmen satte spørgsmålstegn ved månelandingen og skabte en mindre telefon- og mailstorm i Tycho Brahe Planetariet i København, hvor man beskæftiger sig med verdensrummet.

Hvad er teorien om prinsesse Diana?

I august 1997 døde prinsesse Diana, hendes kæreste Dodi Al Fayed og chaufføren Henri Paul i et trafikuheld i Paris efter i høj fart at være kørt ind i en bropille i en vejtunnel under en flugt fra paparazzifotografer. Chaufføren var stærkt beruset, og den officielle forklaring lyder derfor, at dette var grunden til drabsulykken. Sekunder før ulykken strejfede en hvid Fiat Uno den Mercedes, som prinsessen kørte i. Det er aldrig lykkedes at finde Fiaten. Konspirationsteoretikere mener, at den var blevet gjort tung med sandsække med det formål at bringe den store Mercedes ud af kurs og forårsage ulykken. Dodi Al Fayads far Mohammed Al Fayad er en af dem, der mest aktivt har søgt en anden forklaring på dødsulykken end den officielle. Han mener, at det engelske kongehus og den engelske efterretningstjeneste M16 havde motiver til at dræbe om end ikke prinsesse Diana, så i hvert fald Dodi Al Fayed, fordi de ikke ønskede en muslimsk stedfar til kronprinsen. Motivet er altså ifølge Mohammed Al Fayad og andre konspirationsteoretikere på plads. En af de detektiver, som Mohammed Al Fayad hyrede efter ulykken, mener, at føreren til den hvide Fiat skulle have været paparazzifotografen James Andanson, skriver Lars Bugge i ”Konspirationsteorier – 20 populære sammensværgelser”. I maj 2000 døde James Andanson i et meget mærkeligt selvmord, og kort efter blev der begået indbrud i det billedarkiv, hvor han havde sine billeder. Det kan skyldes tilfældige sammentræf, men tilhængere af teorien om, at Prinsesse Diana blev dræbt, ser selvmordet som en del af en større konspiration. Teorien bygger dog hovedsageligt på, at biluheldet var belejligt for det engelske kongehus og derfor, gennem den engelske efterretningstjeneste, var sat i værk af dem.

Hvad er teorien om Echelon?

Rundt om i hele verden, også i Danmark, findes der lytteposter, der efter sigende kan opfange telefonopkald, faxer og e-mails. De er alle dækket af en rund, hvid boble og ser derfor iøjnefaldende ud. Lytteposterne er under militær kontrol. Echelon er navnet på det spionnetværk, som gennem lytteposterne systematisk skulle aflytte al kommunikation på kloden og undersøge den for mistænkelige ord. Bagmændene er USA’s Nationale Sikkerheds Agentur (NSA) i samarbejde med efterretningstjenesterne i Storbritannien, New Zealand, Australien og Canada. I 2001 slog Europa-Parlamentet fast, at Echelon findes, at det er ulovligt, og at den engelske regering har en del at skulle forklare, skriver Malene Steen Nielsen Flagga i artiklen ”Overvågning” fra 2002 (se kilder). I Danmark er gisningerne om dette altomfattende overvågningssystem en af de største og eneste konspirationsteorier, der for alvor har medført debat. I første omgang er det blevet diskuteret, om Echelon overhovedet eksisterer. Diskussionen er særligt blevet ført af journalisterne Bo Elkjær og Kenan Seeberg, der i 1999 startede serien ”De Hemmelige Aftaler” i Ekstra Bladet. Artiklerne er senere udgivet i bogen ”Gåden om Echelon” fra 2002 (se kilder). Ministre har gang på gang afvist, at Echelon findes, hvilket som før nævnt blev modbevist af Det Europæiske Parlament. Spørgsmålet er så, om Echelon kan alt det, som det tillægges. Journalisten Duncan Campell, der tilbage i 1988 som den første omtalte Echelon, siger, at der i dag ikke findes udstyr, som kan behandle og genkende indholdet i samtlige elektroniske beskeder. Men alle de lande, der som Danmark har Echelon-lignende stationer, vil kunne bruge dem til at lytte til private samtaler, der kører over satellitter, skriver Malene Steen Nielsen Flagga i ”Overvågning”. Det stadigt åbne spørgsmål er så, om de danske stationer er en del af et globalt spionnetværk. Det er endnu ikke blevet bevist.

Hvad er teorien om 11. september og Mossad?

Terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon i 2001 har ført til en række konspirationsteorier. Den officielle forklaring er, at Al-Qaeda stod bag angrebet. I Mellemøsten er mange imidlertid overbeviste om, at jøderne stod bag – for det er dem, der har fået fordele af angrebet. Den israelske efterretningstjeneste Mossad skulle således have advaret de cirka 4.000 jøder, der arbejdede i tårnene, om ikke at gå på arbejde den dag. Kun én jøde skulle derfor være blevet dræbt. Men ifølge optællinger af de døde er mindst 400 jøder blevet dræbt, fortæller Der Spiegel i ”Panoptikum der Absurden”. Ikke desto mindre er konspirationsteorien vidt udbredt i Mellemøsten og indgår i regionens grundlæggende forestilling om en jødisk sammensværgelse, skriver blandt andet Claus Lindholt Mikkelsen i ”Den jødiske sammensværgelse”.

Hvad er teorien om 11. september og CIA?

I USA opfattes angrebet af enkle som styret af Illuminatis ønske om en New World Order. Angrebet opfattes således som led i en stort anlagt sammensværgelse om at overtage verdensherredømmet. I Vesten er den hyppigste konspirationsteori, at CIA stod bag angrebet eller var vidende herom, fordi USA i virkeligheden ønskede et argument for at kunne gå i krig med en række lande og overtage kontrollen med olien, fortæller Lars Bugge i bogen ”Konspirationsteorier – 20 populære sammensværgelser”. Et omdrejningspunkt for denne opfattelse er tesen om, at der slet ikke styrtede noget fly ned i Pentagon, men at skaderne på bygningerne skyldtes et missil eller en bombe. I både Tyskland og Frankrig er der udgivet bøger, som med stor popularitet argumenterer for denne tese, skriver Der Spiegel i ”Panoptikum der Absurden”. Disse teser har dog facts imod sig. Dels er flyet blevet set af flere vidner, dels er der fundet mange vragrester, beretter Der Spiegel. Alligevel tror 20 procent af alle tyskere, at USA selv iværksatte angrebet den 11. september. .

Hvad var ”birther”-bevægelsen?

I 2008, da Barack Obama kæmpede mod John McCain for at blive valgt som USA's præsident, opstod der en konspirationsteori om hans fødselssted. Ifølge flere republikanske og konservative profiler – anført af Donald Trump, der i 2017 blev indsat som USA's præsident – var Barack Obama ikke født i USA. Det er et uomgængeligt krav for at blive præsident i USA, at man er født i landet, og bevægelsen forsøgte dermed at undergrave Obamas ret til præsidentembedet. Bevægelsen blev døbt ”birther”-bevægelsen og kom med krav om, at Obama skulle vise sin fødselsattest, hvilket han i mange år nægtede. I 2011 fremviste Barack Obama for første gang sin fødselsattest, hvor man kunne se, at han blev født i den amerikanske delstat Hawaii. Alligevel fortsatte bevægelsen med at skrive om konspirationsteorien. Først i 2016 erkendte Donald Trump – der på det tidspunkt var republikanernes præsidentkandidat – overfor CNN, at Barack Obama blev født i USA, skriver Ritzau i artiklen ”Trump erkender, at Obama er født i USA” (se kilder). Erkendelsen kom dog få dage efter, at han havde sagt til et andet medie, at han ikke mente, Obama var blevet født i USA, hvorfor mange mente at indrømmelsen var politisk begrundet.

Hvilke konspirationsteorier opstod i forbindelse med præsidentvalget i USA i 2016?

Konspirationsteorierne florerede i USA i 2016, hvor de ifølge analysen ”Konspirationer er blevet et politisk redskab i USA” i Kristeligt Dagblad (se kilder) blev brugt som ”politisk redskab”. Analysen fastslår, at det især var Donald Trump og republikanerne, der stod for spredningen af konspirationsteorier i forbindelse med valget, men efter valget begyndte konspirationsteorier også at florere blandt USA's liberale, skriver New York Times (se kilder).

De konspirationsteorier, som Donald Trump spredte under valgkampen, var i høj grad inspireret af den berygtede, højreorienterede radiovært Alex Jones, der er kendt for at udbrede konspirationsteorier rettet mod demokraterne, skriver New York Times i artiklen ” Why more democrats are now embracing conspiracy theories” (se kilder). Ifølge artiklen talte Trump ofte med den udskældte radiovært under og efter valgkampen. Det førte blandt andet til, at Donald Trump sagde, at mange illegale immigranter havde stemt på Hillary Clinton til præsidentvalget uden at være stemmeberettigede, påstanden om at mainstream-medier bevidst ikke dækker muslimske terrorangreb, og at der ikke er tørke i Californien. Efter valget skrev Donald Trump også på Twitter, at medier spreder ”konspirationsteorier og blindt had”, efter at medier afslørede, at Rusland var involveret i et cyberangreb op til præsidentvalget i et forsøg på at svække Hillary Clinton og styrke Donald Trumps kandidatur, skriver NBC News. Andre konspirationsteorier med højreorienterede afsendere kom under valgkampen fra filmen ”Hillary’s America”, der blev lavet af den stærkt højreorienterede politiske kommentator og filmskaber Dinesh D’Souza, der ofte bliver kaldt konspirationsteoretiker af amerikanske medier. Filmen var ifølge flere anmeldere fyldt af konspirationsteorier – blandt andet om, at det demokratiske parti skulle have være for udryddelsen af afroamerikanske borgere i USA og for slaveri – og blev kåret til årets værste film i starten af 2017, skriver Politiken i artiklen ”Manden bag årets værste film jubler: At blive disset af jer er fuldstændig fantastisk” (se kilder).

Sidst men ikke mindst førte en konspirationsteori i 2016 til et skyderi. Ifølge en konspirationsteori stod ejerne af en pizzarestaurant i Washington, D.C., der eftersigende havde forbindelse til Hillary Clinton og hendes kampagneleder John Podesta, bag en pædofiliring. Det fik en 28-årig mand til at tage bevæbnet hen til pizzeriaet for at skyde ejeren, skriver Politiken den 5. december (se kilder). Han nåede at affyre et eller flere skud, før han blev fængslet. Sagen førte til stor debat om falske nyheder og konspirationsteorier.

Også på venstrefløjen begyndte konspirationsteorierne at florere, især efter valget i november 2016, hvor Donald Trump vandt. Det skriver New York Times den 15. februar 2017. Artiklen beskriver, hvordan der har været ”en bemærkelsesværdig stigning” af antallet af teorier, der florerer på nettet blandt liberale og venstreorienterede, som er skabt af og rettet mod andre venstreorienterede. Ifølge artiklen beskriver nogen Trumps indrejseforbud mod borgere fra syv forskellige muslimske lande som en ”prøveballon for et statskup”, og visse venstreorienterede kilder har påstået, at voldelige demonstranter på amerikanske universiteter var i ledtog med Det Hvide Hus og Trump-administrationen.

Hvad går QAnon-konspirationsteorien ud på?

I 2017 opstod konspirationsnetværket QAnon i USA, og i løbet af få år er det vokset fra at være et obskurt amerikansk internetfællesskab af konspirationsteoretikere til at være en massebevægelse, som går på tværs af landegrænser. Ifølge Berlingskes artikel ”De tror på babyædende satanister og vil se Hillary Clinton bag tremmer” er bevægelsens følgere vidt forskellige, og deres interesser stikker derfor også i mange retninger: ”Nogle er dybt involverede i at opklare mysteriet om finansmanden Jeffrey Epsteins død, andre ser Donald Trump som en anden Messias. Mange af dem tror også på, at der findes det, som de kalder ’den dybe stat’, som dækker over en elite af magtfulde mennesker, der bl.a. bortfører børn og udfører sataniske ritualer på dem” (se kilder).

I løbet af coronapandemien og Donald Trumps valgkamp for at blive genvalgt i 2020 voksede QAnon sig enormt stor, og selv i Danmark var der demonstrationer blandt netværkets tilhængere. Medlemmerne delte og spredte budskaber på de sociale medier, heriblandt teorien om, at rigmanden Bill Gates har iværksat coronapandemien, sådan at han kan indsætte mikrochips i kroppen på millioner af mennesker, når folk skal have coronavaccine. I sidste ende blev QAnon dog for meget for Facebook, der ellers længe har tilladt den slags indhold uden indblanding. I efteråret 2020 klassificerede Facebook bevægelsen for ”farlig” og begyndte derfor at fjerne alle grupper og sider, som repræsenterer den. Det fremgår af Ritzau-artiklen ”Facebook fjerner alt indhold knyttet til QAnon-bevægelse” (se kilder). De falske konspirationsteorier om coronavaccinen skitseres endvidere i BBC-artiklen ”Vaccine rumours debunked: Microchips, 'altered DNA' and more” (se kilder).

 

Video: Hvad er konspirationsteorien QAnon? Produceret af DR Nyheder, 2020.