Kan de blive enige?

Hvad er landene uenige om?

Landene er meget uenige om, hvad der er den bedste måde at løse klimaforandringerne på. Især fordi det ikke er gratis. De fire punkter, som skaber størst uenighed ved klimatopmødet i Paris er:

  • Hvor høje målene skal være
  • Hvordan landene kan forbedre klimaet inden 2020
  • Hvem der skal betale, og hvor meget de skal betale

Det er svært at lave aftaler, der gælder for alle lande, fordi der er forskel på, hvor rige landene er. De fattige lande mener, at de ikke har råd til at gøre lige så meget for klimaet, som de rige. De rige lande mener, at klimaforandringerne kun kan stoppes, hvis de fattige lande også lover at bremse deres udledning af drivhusgasser. 

Hvor længe har der været afholdt klimatopmøder?

Det var først i begyndelsen af 1990’erne, at man blev klar over, at den globale opvarmning var et alvorligt problem. Derfor lavede man i 1992 den første aftale om at begrænse CO2-udslippet ved et FN-møde i Brasilien. Tre år efter blev det første klimatopmøde holdt i Berlin, COP1. Siden har landene samarbejdet mere og mere om at forbedre jordens klima. I 1997 vedtog man en bindende aftale i Kyoto i Japan. Aftalen handlede bl.a. om, hvor meget CO2 rige lande, som fx Danmark, måtte udlede. Kyoto-aftalen gjaldt frem til 2012. Da der var klimatopmøde i København i 2009, prøvede man at blive enige om en ny aftale. Men det mislykkedes, og landene forlængede i stedet den gamle aftale frem til året 2020.

 

enige

 

Hvad er forventningerne til klimatopmødet i Paris?

I 2015 er der store forventninger til, at verdens lande kan blive enige om en ny fælles aftale. Det skyldes bl.a. at både Kina og USA deltager ved mødet. De to lande har ikke tidligere villet underskrive aftaler om global klimapolitik. Men op til topmødet i Paris har de vist, at de nu også mener, at det er vigtigt at finde en løsning på problemerne. Og det er vigtigt, for de to lande er nogle af de lande i hele verden, som udleder allermest CO2. Der er derfor mange, der håber på, at COP21 vil være et vendepunkt for arbejdet med at forbedre klodens klima i fremtiden.