Den kinesiske mur i dag

Hvilken betydning har den kinesiske mur i dag?

Efter Ming-dynastiets fald i 1644 mistede den kinesiske mur langsomt betydning som forsvarsværk og den er blevet forvandlet til i dag at være Kinas største turistattraktion. Samtidig har den stor betydning for kineserne som historisk mindesmærke. Siden 1999 er der desuden årligt blevet afholdt et marathon på muren, Great Wall Marathon. Muren løber ikke længere langs Kinas nordlige grænse, men flere hundrede kilometer syd for det, der i dag er Kinas grænse mod Mongoliet.

Der findes ikke opregninger af, præcis hvor mange penge Kina tjener på de turister, som muren tiltrækker, men som kulturarv og historisk mindesmærke er den uvurderlig. Den har da også siden 1987 stået på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Traditionelt set er den kinesiske mur ikke et af verdens syv vidundere, som for eksempel Kheospyramiden, men henregnes ofte som det ottende vidunder. En af de første europæer, der skrev hjem om muren, var Ferdinand Verbiest, der i det 17. århundrede fortalte: "Verdens syv vidunder tilsammen kan ikke sammenligne sig med dette værk", her citeret efter "The Cambridge Illustrated History of China" (se kilder).

Hvad symboliserer den kinesiske mur?

I de perioder, hvor muren fungerede som forsvarsværk, blev den opfattet som en håndfast grænse og en garant for Kinas sikkerhed. I perioden efter Ming-dynastiets fald opfattede kineserne muren som et sørgeligt monument over nederlaget til manchurinerne, men i dag opfattes den som et stolt mindesmærke over Kinas storhed og styrke, skriver Patricia Buckley Ebrey i bogen "The Cambridge Illustrated History of China" fra 1996 (se kilder).

Kinesiske rejsende følger stadig forfædres skik, når de passerer muren. De kaster en sten op mod muren, og hvis den slynges tilbage, går rejsen godt, hvis den falder dødt ned, går rejsen dårligt.

I Vesten er den kinesiske mur blevet opfattet som et symbol på Kinas lukkethed over for omverdenen. I dag beskrives Kinas modernisering og begyndende åbenhed derfor ofte med billeder som 'muren sprækker', i betydningen, at Kina begynder at åbne sig.

Hvad er den kinesiske murs fremtid?

Nyeste undersøgelser viser, at kun en tredjedel af muren står tilbage, og at dele af denne er ved at falde fra hinanden, fortæller artiklen "Den kinesiske mur faller fra hverandre" fra 2004 på hjemmesiden www.indre.no (se kilder). Den del af muren, hvor der siden 1999 er blevet afholdt marathon, hedder De gule klippers pas og blev renoveret i 1985. Men det er stadig nødvendigt at bruge mange flere penge for at sikre den kinesiske mur i fremtiden.

I 2002 bad the China Great Wall Academy om større beskyttelse af muren, men det nuværende problem for Kina er at finde en balance mellem behovet for at beskytte den som kulturel verdensarv og at tillade turister at se og betræde muren.