Inkvisitionen og Reformationen

Hvad er Inkvisitionen?

Tiden omkring hekseforfølgelserne var præget af store kirkelige konflikter. I 1054 var den kristne kirke splittet i en græskortodoks og en romerskkatolsk del. Den romerskkatolske kirke herskede i Vesteuropa og bredte sig blandt andet til Holland, Tyskland og Frankrig fra årtusindskiftet frem til 1500-tallet. Danmark blev katolsk år 948, og i 1231 blev Inkvisitionen oprettet som en pavelig domstol til at forfølge folk, der ikke bekendte sig til Gud og pavestyret i Rom.

I 1302 udsendte pave Bonifacius en lov, som tildelte kirken absolut suverænitet i jordiske og himmelske spørgsmål. I loven hed det, at det var absolut nødvendigt for menneskets frelse at være undergivet den romerske pave. Han blev set som Guds vikar på jorden med ret til at udsende love og gribe ind i forskellige fyrstedømmers interne anliggender.

Der blev oprettet to parallelle retssystemer: et gejstligt (religiøst) og et verdsligt (materielt). Det gejstlige system var styret af den romerskkatolske kirke og i princippet overnationalt. Alle almindelige forbrydelser hørte under det verdslige retssystem. Dommerne var alle udvalgt blandt præster, bisper og andre af kirkens folk. 

Hvad er Thomas Aquinas hekseteori?

Kirken forbød folk at tro på hekse frem til 1200-tallet, hvor præsteskabet noget overraskende erklærede, at der alligevel fandtes hekse. Ifølge kirken kunne hekse nu udøve sort magi og forårsage spædbørnsdødelighed, sygdom og dårlig høst.

 Bogen "Hekse og overtro" (se kilder) mener, at truslen om sort magi blev brugt til at dæmonisere kættere og udvide kirkens magt. Beskyldninger om hekseri og kætteri med henrettelse til følge skræmte udfordrere af Roms centralistiske lederskab. Der var nu behov for en teologisk forklaring på hekses eksistens, og den italienske dominikanermunk Thomas Aquinas (1225-1274) fremsatte i 1225 hekseteorien, "Summa Theologica". Teorien beskriver, hvordan Satan leder et dæmonrige og kan forvandle sig til alle skikkelser. Ifølge Thomas Aquinas kan dæmonerne forvandle sig til en kvindeskikkelse og ride manden som en mare om natten. Dæmonen indtager således manden, som overfører sæden til sin hustru. Det barn, der bliver resultatet af denne proces, vil altid være en heks..

Hvad er "Heksehammeren"?

I 1300-tallet fik katolicismen så stor magt i Europa, at en systematisk forfølgelse af kættere og anderledes tænkende blev gjort mulig. En kætter var enhver døbt person, som benægtede eller betvivlede en guddommelig sandhed defineret af paven.

I 1484 udsendte paven Innocens den Ottende en lov mod dæmoniske trolddomskunster og kønslig omgang med djævle. Paven fik de tyske dominikanermunke Jakob Sprenger og Heinrich Institor til at skrive et værk om hekse. "Heksehammeren" udkom i 1486 og blev et af heksehistoriens hovedværker og middelalderens autoritative skrift til retsforfølgelse, domfældelse og henrettelse af hekse. Selv om Inkvisitionen aldrig kom til Danmark, så fik bogen også stor betydning herhjemme og påvirkede den danske lovgivning under Reformationen.

"Heksehammeren" anbefalede, at en anklaget person skulle stilles for en domstol og dømmes, selvom der ikke forelå egentlige beviser. Eftersom djævelen herskede over krop og sjæl, kunne man kun nå frem til tilståelse gennem totur. Bekendte 'heksen' ikke, trods de fysiske pinsler, blev det blot set som et tegn på, at forholdet til djævelen var stærkt. Jakob Sprenger og Heinrich Institor konstaterede også, ifølge bogen "Kønnet, kroppen og selvet" fra 1990, at hekse for det meste var kvinder, eftersom kvindesjælen var mere tilbøjelig til at lade sig forføre af djævelen.

"Heksehammeren" er af eftertiden blevet set som et af de mest markante forsøg på at knuse kvindekønnet ved at nedværdige og forfølge kvinden. 

Hvad er Reformationen?

Romerrigets magt og den romerskkatolske kirke blev svækket i det 14. og 15. århundrede. Der var, ifølge bogen "Europæisk idehistorie" fra 2002 (se kilder), forskellige grunde til, at folk begyndte at stille sig kritiske:

  • De europæiske konger afviste i stigende grad at underkaste sig pavedømmet.
  • En række tænkere begyndte at stille spørgsmål ved den pavelige institutions ret til at spille autoritet i politiske, moralske og religiøse spørgsmål.
  • Kirken blev for grådig og lavede afladshandler, hvor folk skulle betale formuer for at sikre sig en plads i paradis.

Presset mod pavemagten i det 14., 15. og 16. århundrede var stort. I 1309 rykkede pavedømmet til Avignon og var under fransk indflydelse, hvilket skabte problemer i forhold til Europas øvrige stater. Helt galt gik det i starten af det 15. århundrede, hvor tre forskellige paver i henholdsvis Rom, Pisa og Avignon kæmpede om at være Guds stedfortræder på jorden. En reformationsbevægelse blev derfor startet i Tyskland i 1517 som en protest mod den katolske kirkes dominans og pavens ret til at blande sig i andre landes politik. .

Hvem er Martin Luther?

Den tyske munk Martin Luther (1483-1546) underviste i filosofi og bibelstudier i Wittenberg. I 1517 opstillede han 95 teser mod den katolske afladshandel, der blandt andet krævede penge for en plads i himmelen. Luther hæftede sine kritikpunkter op på en kirkedør, og i løbet af få uger var teserne kendt over hele Europa.

 Luther blev et talerør for frustrationen og vreden mod kirkens hierarki. Blandt Luthers tilhængere på Københavns Universitet var Hans Tausen (1494-1561), der blev hovedkræften bag Reformationen i Danmark. Ifølge Luther var enhver, der var døbt, en del af den kristne menighed. Alle var grundlæggende lige, og præster havde ikke nogen særlig myndighed. Luther havde to dagsordener: Han var imod pavedømmet og fortaler for staten som en ordning skabt af Gud for opretholdelse af ro og orden. Derudover ønskede han at forny den evangeliske tro og begrebet skyld blev meget centralt. Med hensyn til hekseri mente Luther, at trolddom kunne ødelægge synet, forårsage sygdom og spædbørnsdødelighed, og han satte hårdt ind mod dem, der blev anklaget for at være hekse.

Bogen "Witchcraft in Europe 400-1700" fra 2001 (se kilder) beskriver, hvordan Luther havde 

Hvilke lande blev lutheranske?

Med Reformationen mistede den romerskkatolske kirke en stor del af sin magt, mens den tyskromerske ret, 'Kejserretten', fik øget indflydelse i Nordeuropa. Reformationen medførte, at adskillige lande gik fra den romerskkatolske trosretning til den lutheranske. Udover Tyskland blev Sverige, Norge, Finland og Island omvendt. Den lutheranske trosretning fik sit indtog i Danmark i 1536, hvor også hekseprocesserne kom til landet.