Introduktion til Halloween

Indledning

Plakat fra Halloween. Fotograf: Janet Fekete / Polfoto
Plakat fra Halloween.
Foto: Janet Fekete/Polfoto

Den 31. oktober er festdag for spøgelser, hekse, riddere, skeletter og alverdens andre fantasifostre. Det er halloween, en amerikansk-irsk skik med stærke overtroiske og religiøse rødder. Halloween stammer fra et mere end 2000 år gammelt keltisk ritual og har udviklet sig til i dag især at være en slags amerikansk fastelavn, hvor udklædte børn går fra dør-til-dør og tigger slik. Den moderne udgave af halloween har bredt sig tilbage til sit oprindelige kontinent, Europa, og er samtidig blevet en kommerciel milliardindustri.

Hvad er halloween?

Halloween er en amerikansk mærkedag, der bedst kan sammenlignes med den danske fastelavn. Det er en dag, der markeres over hele USA og efterhånden også i større dele af Europa. Skikken kom til USA i 1840'erne med irske immigranter, der flygtede fra hungersnøden.

Halloween markerer sommerhalvårets afslutning og starten på en lang, mørk tid. Den oprindelige betydning af halloween eksisterer der flere forskellige udlægninger af. Fælles for disse er, at de drejer sig om kontakten med underverdenen og de døde.

Traditionerne omkring halloween er således blevet en blanding mellem keltiske ritualer, klassiske myter og religion. Selve navnet stammer fra en sammentrækning af All Hollows Eve - Alle Helgens Aften - hvilket er aftenen før den katolske og anglikanske.

Hvordan fejrer amerikanerne halloween i dag?

Flere uger før halloween bliver butikker og hjem pyntet i de karakteristiske orange-sorte farver og med alle de remedier, der hører sig til. På skolerne holdes halloweenfest, børn og voksne er klædt ud og går i parade, bagefter er der konkurrencer og masser af søde sager. Det hele kulminerer den 31. oktober efter mørkets frembrud, hvor børnene i deres kostumer går fra hus til hus og tigger om slik. Eller "trick-or-treat", som det kaldes: Enten giver man slik til børnene eller også risikerer man at blive udsat for narrestreger. Dette svarer til den danske fastelavnsvises: "Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballede!"

De fleste steder fejres halloween på selve dagen, uanset om det er en ugedag eller ej. Men nogle kommuner og boligkvarterer beslutter at markere halloween på en fredag eller lørdag, så børnene uden problemer kan være sent oppe. Mange steder er der en tidsbegrænsning på, hvor længe børnene kan gå rundt og tigge slik - gerne to-tre timer. Af hensyn til sikkerheden går forældrene ofte med rundt med børnene.

Også i storbyer, men især i mindre byer og ude på landet, er husene dekoreret efter alle kunstens regler. Græskar er en uundværlig rekvisit i fejringen af halloween, de udhulede græskar med udskårne, mere eller mindre afskrækkende ansigter bliver med levende lys i placeret ved hoveddøren. Hvide lagner hænges op i træerne for at illudere spøgelser, og plastikudgaver af flagermus, edderkopper, skeletter og sorte katte pynter vinduer og verandaer.

Voksne amerikanere går bestemt lige så meget op i halloween som børnene, de samles gerne med naboerne og drikker Bloody Mary i aftenens anledning. Hvis vejret tillader det, sidder de ude med deres store skåle og kurve fyldt med slik, parat til at modtage aftenens gæster. Nogle giver også børnene en god forskrækkelse ved pludselig at sende røgtåger hen over dem, tænde blinkende lys eller uhyggelig musik, når børnene nærmer sig slikket. Andre voksne klæder sig ud som monstre og springer uvarslet frem. Alle, der kan komme af sted med det, skræmmer hinanden til halloween.