Perspektivering

Hvad er fremtidsudsigterne for Guantánamo-fangerne?

Flere fanger har anlagt en ny sag ved Højesteret, fordi de mener, at lovændringerne strider imod den amerikanske forfatning. I øjeblikket behandler Højesteret således to prøvesager, der skal afgøre, om regeringen kan tvinges til at ændre fangernes retlige status og give dem ret til at blive stillet for en civil dommer inden for 24 timer - en ret som anholdte i USA har ifølge den amerikanske forfatning. Afgør Højesteret, at også fangerne på Guantánamo har denne ret, vil det muligvis tvinge regeringen til at lukke lejren. Det fremgår af artiklen ”Guantanámo-fanger går rettens vej” i Information den 7. december 2007 (se kilder). I samme artikel citeres en af fangernes advokater for følgende udtalelse ved sagens indledning: ”Efter seks års fængsel uden meningsfuld efterprøvelse er det på tide, at en domstol tager stilling til, om deres tilbageholdelse er lovlig”, og Amnesty International’s kampagneleder for Guantánamo-sagen supplerer: ”Dette er et afgørende øjeblik for menneskerettighederne og retsprincipperne. De spørgsmål, Højesteret skal tage stilling til, har en videre dimension end de indsattes rettigheder - de handler også om, hvorvidt en regering stadig kan pådrages et retsligt ansvar.”

Prøvesagerne kan muligvis tvinge den amerikanske regering til at ændre planer og lukke Guantánamo-basen samt tilsvarende lejre andre steder. Desuden har Republikanernes præsidentkandidat, John McCain, flere gange udtalt, at han ønsker Guantánamo-basen lukket. 

Hvad er fremtidsudsigterne for den amerikanske behandling af terrormistænkte?

Behandlingen af de tilbageholdte på Guantánamo har mødt stærk kritik både inden for og uden for USA. Men interneringspolitikken og undtagelserne fra de generelle regler om krigsfanger og mistænkte har også mange forsvarere i og omkring den amerikanske regering. En meningsmåling fra juni 2005 viste desuden, at seks ud at ti amerikanere ville bevare Guantánamo, selv om kun fire ud af ti mente, at fangerne fik en behandling, der lever op til de krav, man bør stille til behandling af fanger.

Der var altså flertal for, at krigen mod terror kan retfærdiggøre undtagelser fra menneskerettighederne. Det fremgår af artiklen ”Amerikanerne støtter Guantánamo trods kritik” i Berlingske Tidende den 19. juni 2005. Desuden er der fra flere menneskerettighedsorganisationer forlydender om, at amerikansk militær har oprettet hemmelige fængsler og fangelejre i stil med Guantánamo i både Afghanistan og Irak. Alene i Afghanistan opholder der sig angiveligt 800 fanger i amerikansk varetægt uden adgang til juridisk bistand og uden udsigt til at blive stillet for en dommer eller løsladt.