Hvad tilbyder Google helt konkret?
Overordnet gør Google to ting: Dels systematiserer virksomheden al den viden, der allerede er på nettet, og dels digitaliserer Google den viden, som endnu ikke er online.
Søgefunktionen er selve kernen i google.com. Google har udviklet sin egen særlige teknologiske infrastruktur, der betyder, at søgninger kan foregå enormt hurtigt.
Hvad adskiller Google fra andre søgemaskiner?
De fleste online søgemaskiner, der gik forud for Google, benyttede en håndfuld store servere, der ofte var langsomme til at kaste resultater af sig på grund af tunge ladninger. I stedet koblede Google tusindvis af pc’er sammen i et netværk for at skabe en superhurtig søgemaskine.
Mens traditionelle søgemaskiner hovedsageligt vurderer internetsider efter, hvor ofte det søgte ord forekommer på en side, benytter Google flere faktorer til at bestemme, hvor vigtig en side er. Kernen i Googles software er et system, der kaldes PageRank (TM), som undersøger hele internettets linkstruktur og bestemmer, hvilke hjemmesider der er vigtigst. De sider, som Google mener er vigtigst, opnår en høj PageRank og optræder mere sandsynligt i toppen af søgeresultaterne. Dernæst udføres en hypertekstanalyse. Det betyder, at hver enkelt webside vurderes ved, at sidens tilknyttede linkstruktur undersøges for at finde ud af, hvilke sider der er mest relevante i forhold til den specifikt ønskede søgning. Google sammenligner her ikke blot de gange, en given søgetekst forekommer på en side, men undersøger alle aspekter af en sides indhold samt indholdet på de sider, der henviser til den, for at afgøre, om den passer til det efterspurgte.
Hvordan bruges Googles teknologi til at målrette reklamer?
Hvilke reklamer, en given bruger modtager på nettet, er blandt andet bestemt ud fra brugerens seneste google-søgning. Denne form for reklame kaldes ”behavioral targeting” eller adfærdsbaseret reklame og laves ud fra cookies, som placeres på brugerens computer. Denne teknik har betydet, at annoncører kan målrette deres annoncer meget mere effektivt, end hvis de eksempelvis reklamerer i aviser eller magasiner. På den måde har Google ifølge artiklen ”Internettets parasitter løber med pengene” (se kilder) overtaget en masse annoncekroner, der førhen gik til avisbranchen. Men efter at have udfoldet målrettet reklame i en række af sine produkter har Google siden måttet stoppe det igen efter kritik fra brugerne. Det gælder eksempelvis de målrettede reklamer i mailindbakken, der i 2017 blev stoppet, hvilket beskrives i Politikens artikel ”Google stopper med at læse dine mails for at målrette reklamer” (se kilder). Længe har det også vrimlet med artikler á la Samvirkes guide ”Sådan undgår du målrettede reklamer”, der hjælper internetbrugere med at slå funktionen fra, når man anvender Google (se kilder).
Hvilke andre produkter har Google?
Udover sin populære søgemaskine tilbyder Google også en vifte af meget forskellige produkter og services, som har det til fælles, at de hjælper med at organisere og forstå enorme mængder data:
· Gmail er en den mest populære e-mail-service i verden, og i 2016 annoncerede Google, at tjenesten havde rundet en milliard brugere på verdensplan. Det fremgår af en artikel på netmediet TechCrunch (se kilder). Gmail er gratis og er blandt andet kendetegnet ved, at kontoens ejer kan gemme store mængder af e-mails, fotos med mere. Det er gratis at gemme op til 15 gigabytes, og har man brug for mere plads, kan man tilkøbe 100 gigabytes for fem dollars om måneden. Oprindeligt var grunden til, at Gmail kunne være gratis for brugeren, at Google automatisk scannede alle e-mails og tilføjede reklamer til dem, som matchede indholdet. Men det blev stoppet i 2017, jf. ovenfor.
· Google Books har eksisteret siden december 2004 og giver mulighed for at søge og læse bøger online. Søger man på en specifik bog, kan man få angivelsen af den eventuelle onlineudgave samt henvisninger til de analoge eksemplarer, der eksisterer i den virkelige verden, anmeldelser og så videre. Ifølge Google selv rundede man i 2019 et katalog på 40 millioner bøger, som er blevet digitaliseret. Det betyder, at Google Books indeholder langt flere bøger end verdens største biblioteker. Mange af værkerne bliver ikke længere genudgivet i fysisk form, og på den måde er Google med til at sørge for værkernes efterliv. Selvom Google Books er en omfattende tjeneste med stor indflydelse på det globale bogmarked, har den med tiden mistet en smule af sin fremdrift, og bøgerne bliver digitaliseret i langsommere tempo end tidligere, som det skitseres i Wired-artiklen ”How Google Book Search Got Lost” (se kilder).
· Google Earth og Maps kombinerer google-søgning med satellitbilleder og 3D kortteknologi. Det er det eneste program, der kan give en 3D-model af hele verden via internettet, og som giver mulighed for at tage en online flyvetur forbi ens eget hus. Når man indtaster sin adresse, zoomer man automatisk ind på sit hjem. På siden kan man også få kørselsvejledning og finde hoteller, restauranter, skoler og så videre. Via Google Maps kan du finde både vejkort og ruteplaner som du kan bruge, hvad enten du skal gå, cykle, køre i bil eller med offentlig transport.
Ifølge en af skaberne af Google Maps, Lars Rasmussen, kan domænet ses som “en metode til at organisere verdens information geografisk.” Det siger han i artiklen “ABC Fora – Lars Rasmussen on Inventing Google Maps” (se kilder).
I 2007 introducerede Google en funktion i Google Maps og Google Earth, hvor man på gadeniveau kan rejse rundt i verden. Google har biler og specialdesignede cykler, Google Trikes, og også snescootere, der kører rundt på gader og stræder og har gennemfotograferet byer og landskaber i indtil videre 35 lande. På hvert køretøj er der ni kameraer og GPS-enheder installeret. I 2011 stoppede Google med at tage Street View billeder i Tyskland og Indien efter indstillinger fra myndighederne. I 2011 blev Street View udvidet til også at omfatte Amazonas’ jungle og de schweiziske alper. I 2012 foretog Google den hidtil største opdatering af Street View i 11 lande, heriblandt Danmark. Opdateringen inkluderede en række nye billeder af berømte seværdigheder og gjorde det muligt at få en visuel rundtur, eksempelvis på Kronborg, ifølge artiklen ”Stor opdatering af Google Street View i Danmark” (se kilder). Senest er Google Street View-bilerne i 2019 begyndt at indsamle nye former for data, når de bevæger sig igennem forskellige byer. Eksempelvis måler bilerne luftforureningen i forskellige områder, som ComputerWorld skriver i artiklen ”Googles Street View-biler i gang med at indsamle helt ny type data i Danmark” (se kilder).
· Google Oversæt er et værktøj til oversættelse. Det er en gratis online service – på engelsk hedder den Google Translate – som kan hjælpe med at oversætte fra en lang række forskellige sprog. Selvom der stadig kan opstå forvirring, når hele sætninger skal oversættes fra ét sprog til et andet, er Translate en udbredt hjælp til bedre tekstforståelse. Siden 2016 har Google Translate også haft den funktion, at man via sit smartphonekamera kan oversætte tekst i f.eks. en bog eller på et skilt i realtid, og i 2019 virkede funktionen på 90 af verdens sprog. Det skriver techmediet Mobil.nu i artiklen ”Google Oversæt kan nu oversætte 90 sprog gennem kameraet” (se kilder).
· YouTube blev stiftet i februar 2005 af Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim og er i dag det største og mest benyttede online videosite, hvor man kan se, uploade og diskutere videoklip. I oktober 2006 købte Google YouTube for 1,65 milliarder dollars, men YouTube opererer stadig som selvstændigt brand. YouTube er i dag verdens mest populære online platform med mere end 2 milliarder millioner brugere per måned ifølge Variety-artiklen ”YouTube Now Has 2 Billion Monthly Users” (se kilder).
Læs mere i faktalink-artiklen YouTube.
· Smartphones er også noget, Google har beskæftiget sig med, og den første af dem blev lanceret i september 2008. Telefonen var designet af Google, produceret af HTC, mens Amazon havde sørget for musikken. Telefonen havde indbygget Gmail, kalendersystem samt Googles korttjenester.
I januar 2010 lancerede Google sin mobiltelefon Nexus One, der havde indbygget applikationer som Gmail, Google Maps, YouTube og Facebook. Fra 2016 har Google solgt deres smartphones under navnet Pixel. Softwaren på Googles smarte telefoner er udviklet på Android-systemet, en såkaldt åben platform (open source), hvilket betyder, at alle kan udvikle videre på telefonen. Dermed vil mobilen konstant udvikle sig – i modsætning til Apples iPhone, hvor Apple har rettighederne til iPhones funktioner (apps).
· Google Trends giver overblik over de emner, der er mest søgt via Google. Tidligere hed det Google Zeitgeist. Hvert år ved årets afslutning udsender Google lister over de mest søgte emner fordelt på enkelte lande og på verdensplan.
· Google Ads er et reklameprogram, som Google lancerede i foråret 2000, og som følger de samme principper som google-søgninger. Tidligere hed det AdWords. Det skal forstås sådan, at de, der reklamerer, kan anføre nøgleord til deres annoncer for at ramme potentielle kunder. Som bruger betyder det, at hvis man eksempelvis søger på ordet ‘ferie’, vil såvel de øverste søgeresultater som en række annoncer placeret i højre side af siden være målrettede reklamer. Reklameprogrammet er smart for virksomheder, dels fordi folk får reklamer i forhold til det, de søger, og fordi de alene skal betale for deres annonce, i de tilfælde hvor brugerne klikker ind på deres link.
· Google Chrome blev lanceret i 2008 og er en browser, der understøttes af både Windows, Mac OS X og Linux. Og Google Chrome har længe været langt foran konkurrenterne. Det fremgår af Computerworlds artikel ”Chrome kører nu på seks ud af 10 computere i verden” (se kilder).
· Google Scholar gør det let at søge udelukkende efter videnskabelige publikationer som afhandlinger, specialer, artikler, uddrag og anbefalinger skrevet af fagfolk fra akademiske forlag, faglige sammenslutninger, universiteter og andre videnskabelige organisationer.
Foruden de ovennævnte tjenester har Google adskillige andre produkter i folden, heriblandt cloud-tjenesten Drive, applikations-butikken Google Play og hardware-produkter som Chromecast og den stemmestyrede højtaler Google Home.
Hvad er Google.org?
Da Google blev stiftet, var det grundlæggerne Larry Page og Sergey Brins vision dels at dedikere noget af medarbejdernes tid og dels at donere en procent af Googles overskud til humanitære projekter. Google.org er den del af Google, der står for de filantropiske projekter. Man koncentrerer sig om tre hovedproblematikker, nemlig klimaforandringer, global folkesundhed og økonomisk udvikling samt fattigdom. Google.org donerer og investerer penge i projekter vedrørende de tre problematikker og benytter desuden Googles teknologi til at undersøge og forstå sammenhængene mellem de tre problemområder samt til at finde løsninger til at komme de globale problemer i forkøbet.
Hvad har Google ellers i støbeskeen?
Hvert eneste år lancerer Google nye produkter. Nogle af dem er pionérprodukter, som virksomhedens opfindere selv har udviklet helt fra bunden, mens andre er produkter, der i højere grad minder om noget, konkurrenterne står bag. Blandt de mest omdiskuterede produkter er Google Glasses, som er et sæt briller forbundet til internettet. Ved hjælp af Augmented Reality-teknologi kan bæreren bl.a. læse onlinebeskeder og opdateringer på indersiden af brilleglassene. Brillerne kan også filme og tage fotos, og det har skabt protester, at folk i al ubemærkethed kan gå rundt og filme deres omgivelser. I januar 2015 opgav Google salg af de omdiskuterede Google-briller til private forbrugere, og i stedet har man fokuseret på at sælge Glass målrettet til erhvervsvirksomheder. Blandt danske virksomheder, der har testet, om brillen kan være et nyttigt arbejdsredskab, er en række kvægbrug, hvor landmænd har registreret brunst, mælkeproduktion og køernes helbredstilstand ved hjælp af brillen. Ligeledes har brillerne været testet på Odense Universitetshospital, hvor de har forsimplet kompliceret kommunikation mellem læger og sygeplejersker for eksempel ved at sende billeder af grafer over hjertemålinger videre fra sygeplejerske til læge. Det beskrives i artiklen ”Google-briller kan lette arbejdet på hospitalerne” (se kilder).
Senest har Google bevæget sig ind på det voksende spilmarked, med den digitale spillekonsol ved navn Google Stadia. Det uddybes i TV 2-artiklen ”Google kaster sig ind på spilmarkedet: De er bagud på point”. I 2019 købte Google desuden firmaet Fitbit, der laver sundheds-armbåndsure. Et andet nyere initiativ er et system kaldet Google Shopping Express, der står for udbringning af varer til private og virksomheder. Og så har Google annonceret byggeriet af en ’smart city’ i Toronto, som Finans beskriver i artiklen ”Google vil bygge ny smart bydel – sådan kommer den til at se ud” (se kilder).
Hvor meget er Google værd?
Google er en af de hurtigst voksende virksomheder nogensinde. Ifølge det nu forhenværende Google Finance (se kilder) havde virksomheden før 2004 ingen værdi på markedet, og da Googles aktier blev offentligt tilgængelige den 19. august 2004, kunne man købe en aktie for 85 dollars. I juli 2009 var en aktie 425 dollars værd.
I august 2015 ændrede Google navn til Alphabet, som siden da har været navnet på firmaets hovedselskab. Efter navneskiftet er aktien fortsat steget frem til 2019, som det fremgår af Ritzaus artikel ”Google-selskab brager frem og går mod største stigning siden 2015”. I 2019 nåede Alphabet-aktien sit højeste niveau nogensinde med en værdi på cirka 1.000 dollars per aktie (se kilder). Samme år nåede Alphabet en samlet værdi på 780 milliarder kroner, hvilket uddybes i Zetlands artikel ”Sådan gik det, da jeg prøvede at komme igennem en dag uden internettets hersker: Google” (se kilder).
Hvor stærkt et brand er Google?
Der kan ikke gives noget entydigt svar på, hvor stærkt Googles brand er, da der er mange forskellige måder at vurdere et brands styrke på. De seneste års brandundersøgelser placerer dog Google højt på listen over verdens bedste brands, i løbende konkurrence med virksomheder som Amazon, Apple, Microsoft og Facebook. I 2019 lå Google nummer tre på listen ifølge Berlingskes artikel ”Se listen: Her er verdens mest værdifulde brands” (se kilder).