Lovgivning om stamceller

Hvad siger loven om embryonale stamceller?

Det er i dag tilladt i Danmark at forske i stamceller fra kasserede fosteranlæg, så længe formålet er at udvikle behandlinger mod alvorlige sygdomme. Omvendt er det ikke tilladt af skabe nye fosteranlæg i et laboratorium, hvis ikke de skal bruges til at gøre kvinder gravide.

Før 2003 var det kun lovligt at udføre biomedicinske forsøg på befrugtede menneskeæg samt på kønsceller. Forskning i embryonale stamceller blev den gang reguleret af "Lov om kunstig befrugtning" – også kaldet befrugtningsloven – samt "Lov om de videnskabsetiske komiteer" – også kaldet komitéloven (se kilder). Befrugtningsloven regulerer spørgsmålet om, hvornår det er lovligt at udføre forsøg på befrugtede menneskeæg og kønsceller, der agtes anvendt til befrugtning. Komitéloven indholder regler vedrørende godkendelse af de forsøg, som det ifølge befrugtningsloven er lovligt at udføre på befrugtede æg og sædceller.

Den centrale bestemmelse i befrugtningsloven er § 25:

§ 25 Biomedicinske forsøg på det befugtede menneskelige æg samt på kønsceller, der agtes anvendt til befrugtning, må kun foretages i følgende tilfælde:

1. Hvis de har til formål at forbedre in vitrobefrugtning (reagensglasbehandling, red.) eller lignende teknikker med henblik på at fremkalde graviditet.

2. Hvis de har til formål at forbedre teknikker til genetisk undersøgelse af et befrugtet æg med henblik på at fastslå, om der foreligger en alvorlige arvelig sygdom eller en væsentlig kromosomabnormitet (præimplantationsdiagnostik).

Den 27. maj 2003 vedtog folketinget ”Forslag til lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v.” (se kilder), der trådte i kraft den 1. september samme år. Med lovændringen blev det nu også tilladt at lave forsøg på befrugtede menneskeæg og kønsceller: 

Hvis forsøgene ved anvendelse af befrugtede æg og stamceller herfra har til formål at opnå ny viden, som vil kunne forbedre mulighederne for behandling af sygdomme hos mennesker. 

Hvad siger loven om stamcellebehandlinger?

I de fleste Iande er kun to stamcellebehandlinger godkendt:

· knoglemarvstransplantationer til leukæmi-patienter og

· påføring af stamceller på brandsår.

Samtidig kan forskere få godkendelse til at udføre eksperimenter på syge patienter.

I nogle lande – såsom Ukraine og Costa Rica – er der dog en langt mere lempelig lovgivning. Her udfører stamcelleklinikker mange forskellige behandlinger, som ikke er anerkendt af det videnskabelige samfund.