Folkedrab

Artikel type
faktalink
journalist Ane Nordentoft, iBureauet/Dagbladet Information. Juli 2014
Main image
The Kigali Memorial Centre i Rwanda ligger i en del af byen, hvor intet mindre end 250.000 mennesker blev begravet, og huser både et topmoderne museum, et bibliotek, et arkiv og en mindehave.  I 2014 er det 20 år siden at folkedrabet i Rwanda fandt sted. I løbet af kun 100 dage blev omkring 800.000 mennesker slået ihjel.
The Kigali Memorial Centre i Rwanda ligger i en del af byen, hvor intet mindre end 250.000 mennesker blev begravet, og huser både et topmoderne museum, et bibliotek, et arkiv og en mindehave. I 2014 er det 20 år siden at folkedrabet i Rwanda fandt sted. I løbet af kun 100 dage blev omkring 800.000 mennesker slået ihjel.
Foto: Pelle Rink / Scanpix

Folkedrab betragtes som forbrydelsen over alle forbrydelser. Det er massemord mod en bestemt befolkningsgruppe – jøder, tutsier, bosniere eller enhver anden form for national, etnisk, racemæssig eller religiøs gruppe. Det anslås, at omkring 100 millioner mennesker har mistet livet i folkedrab i løbet af de seneste 100 år. Aldrig før i historien er så mange mennesker blevet dræbt i folkedrab som i det 20. århundrede, hvor diktatoriske regimer har forfulgt, dræbt og helt forsøgt at udrydde folk på grund af religion, race, etnicitet og nationalitet. Det er blandt andet sket under det nazistiske styre i Tyskland og helt op i 1990'erne i Bosnien og Rwanda. Den dag i dag finder et folkedrab sted i Darfur-provinsen i Sudan, mener mange eksperter.