Hvornår opstod spillet?
Det er vanskeligt at pege på en entydig oprindelse for fodbold. Tilsyneladende har forskellige kulturer uafhængigt af hinanden gennem historien udviklet spil, der har mindet om fodbold. Fra både det gamle Kina, antikkens Grækenland og Mayariget i det nuværende Mexico findes der beretninger om fodboldlignende spil. Således sparkede kineserne for mere end 2000 år siden til en bold udstoppet med hår, og i mayaernes spil var det tilladt at bruge ben, hofter og albuer. Det var efter sigende et meget råt spil med karakter af et religiøst ritual, hvor taberne risikerede at miste livet.
I 1100-tallet spillede englænderne en form for fodbold. Det foregik dog ikke på en afgrænset bane med to mål – i stedet var formålet at få bolden fra landsby til landsby. Den første rigtige fodboldturnering fandt formodentlig sted i renæssancens Italien, hvor Firenze i det 16. århundrede var kendt for en stor turnering i forbindelse med det årlige karneval.
Hvornår blev fodbold et organiseret spil?
Først i 1800-tallets England blev fodbold et mere organiseret spil. Det blev på det tidspunkt praktiseret både på gaderne, i arbejderkvartererne og på overklassens kostskoler, især Eton, Harrow og Rugby. Der var dog langtfra enighed om reglerne, og derfor udformede Cambridge University de såkaldte Cambridge-regler, der ligger tæt op ad de nuværende.
Reglerne blev endeligt udstukket af The International Football Association Board i 1886. Her blev det blandt andet fastlagt, at bolden ikke må berøres med arme eller hænder. Derved blev fodbold adskilt fra rugby, idet Rugby Unionen holdt på, at kast stadig skulle være tilladt.
I 1888 blev den engelske liga som verdens første rigtige fodboldturnering organiseret, og herefter spredte interessen sig hastigt til resten af Europa. Faktisk er det europæiske kontinents ældste klub dansk, nemlig Kjøbenhavns Boldklub, også kaldet KB. Den blev stiftet i 1876, men fungerede dog i starten kun som en langboldklub, og først fra 1879 kom fodbold på programmet.
Hvilket land er bedst til at spille fodbold?
Fodboldelskere verden over har altid diskuteret, hvilket fodboldhold der var det bedste gennem tiderne, og de bliver nok aldrig enige. Vurderingen påvirkes af, hvor man kommer fra, og hvilken slags fodbold man sætter pris på.
Men én ting kan dog ikke diskuteres: Kun ét land, Brasilien, har vundet VM fem gange (1958, 1962, 1970, 1994 og 2002). I det hele taget har det store sydamerikanske land traditionelt en særstatus inden for fodbold.
Bedømmes det bedste hold i verden gennem tiden ud fra antal vundne VM-turneringer, deles andenpladsen med fire sejre til både Italien (1934, 1938, 1982 og 2006) og Tyskland (1954, 1974, 1990 og 2014), som begge ånder brasilianerne i nakken. Efter Spaniens verdensmestertitel i 2010, krydret med EM-sejre i 2008 og 2012, lå spanierne længe øverst på FIFA Verdensranglisten. Men i de senere år har Belgien toppet den liste på grund af holdets mange sejre – dog endnu uden nogen VM- eller EM-titel. Danmark har i de senere år sneget sig ind i top-10 takket være gode resultater.
Hvem er verdens bedste spiller gennem tiden?
Fodbold er et holdspil, men alligevel er det ofte de store individualister, man husker efter en kamp. Mange mener, at brasilianske Pelé er den bedste nogensinde. Han er den eneste spiller, der har været med til at vinde VM tre gange, og i sin aktive karriere scorede han over 1000 mål. Men han fik også plads til at udfolde sit spil, fordi fodbold dengang var langsommere og ikke nær så fysisk hårdt som i dag. Andre peger derfor på den lille argentiner Diego Maradona, idet han spillede under langt hårdere betingelser end Pelé. Alligevel formåede han i øjeblikke at løfte sit spil op på et sublimt niveau – især hans andet mål mod England ved VM i 1986 i Mexico, hvor han fra midterlinjen ene mand afdriblede seks englændere og scorede.
Hvem er verdens bedste spiller i dag?
Det spørgsmål kan man selvfølgelig ikke svare på entydigt. Fodbold er ikke en videnskab, hvor man kan måle og veje den enkelte spiller. Men et godt bud er argentinske Lionel Messi, der længe har været verdens bedst betalte fodboldspiller, og som tilsammen har modtaget FIFA-prisen Ballon d’Or – også kaldet Den Gyldne Bold – som den bedste spiller i verden hele seks gange (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 og 2019).
Lionel Messi har i to årtier været den spanske fodboldklub FC Barcelonas helt store profil og er særligt kendt for sine proptrækkerdriblinger og sine mange mål. Men bag sin stjernestatus gemmer der sig en ydmyg, beskeden og næsten lidt genert personlighed, som ligger langt fra de mere frembrusende typer, som også kan findes blandt verdens bedste fodboldspillere. Men hvad er det så, der gør ham så god?
Ligesom sin argentinske landsmand Diego Maradona, der betragtes som en af verdens bedste gennem tiden, er Lionel Messi ikke særlig høj. Og netop den lille statur kan have sine fordele, når man skal begå sig på en fodboldbane. Thomas Bulle Andersen, forsker i fodboldspilleres bevægelse, peger i artiklen ”Forskere: Derfor er Messi verdens bedste fodboldspiller” fra Videnskab.dk (se kilder) på, at en lille spiller kan få større acceleration i hele kroppen, når det gælder løb og retningsskift, samtidig har en lille spiller også de bedste muligheder for at få fat på bolden, når han står over for en større modstander, fordi frekvensen af hans bevægelser er højere end modstanderens. Men korte ben gør selvfølgelig ikke alene en spiller til verdens bedste. Også evnen til lynhurtigt at analysere både boldens bane og modstanderens bevægelse, så man hurtigt kan reagere, fremhæves i artiklen som værende altafgørende.
Samtidig peges der i førnævnte artikel på Lionel Messis engagement i sporten: ”Han spiller fodbold for nydelsens skyld, for hvis han kun gjorde det for at få belønning udefra, kunne han ikke blive ved med at klare den hårde træning og holde et så højt niveau,” siger Anne-Marie Elbe, lektor ved Institut for Idræt ved Københavns Universitet i samme artikel (se kilder).
Når man nævner nutidens bedste fodboldspillere, kan man heller ikke komme uden om portugiseren Cristiano Ronaldo. Han har vundet Ballon d’Or fem gange (2008, 2013, 2014, 2016 og 2017) og imponeret fodboldfans verden over med sin målnæse og sine mange titler, heriblandt fem gange klubturneringen Champions League (Messi har vundet den fire gange). I artiklen ”Derfor er Ronaldo så vild” på Videnskab.dk forklarer idrætsforskeren Jesper Løvind Andersen, at det blandt andet er fordi, Ronaldo er ’en fysisk fuldkommen fodboldspiller’: ”Han er stærk, han springer højt, han er hurtig på alle distancer, han er hverken for stor eller for lille, og hvis jeg selv kunne lave en fodboldspiller, så skulle han se sådan ud,” siger forskeren i artiklen (se kilder).