Lille dreng spiller fodbold i Kabul
Murtaza Ahmadi på 7 er Messi-fan og spiller fodbold uden for sit hus i Kabul, Afghanistan.
Foto: Mohammad Ismail / Ritzau Scanpix

Fodbold

cand.mag. Thomas Wiben, iBureauet/Dagbladet Information. Senest opdateret af journalist Lasse Skytt. Bureauet, juli 2021.
Top image group
Lille dreng spiller fodbold i Kabul
Murtaza Ahmadi på 7 er Messi-fan og spiller fodbold uden for sit hus i Kabul, Afghanistan.
Foto: Mohammad Ismail / Ritzau Scanpix

Indledning

Overalt på kloden bliver der spillet fodbold. Det gør ingen forskel, om det er et fattigt slumkvarter i en sydamerikansk storby, en landsby i Tyrkiet eller en grøn græsplæne i Nordjylland. Fascinationskraften er tilsyneladende universel, og spillet med den runde læderbold indfanger gamle som unge fra alle kulturer og sociale lag. Derfor har fodbold også udviklet sig til en kæmpe underholdningsindustri, der årligt omsætter for milliarder af kroner. Fodboldspillere som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har fået status på niveau med de største film- og rockstjerner, og som fænomen har fodbold udviklet sig til at være meget mere end bare en idrætsgren. Spillet er nu en del af den globale mediekultur og afspejler på den måde også samfundets generelle multikulturelle udvikling, ligesom fodbold også er blevet en politisk scene, hvor geopolitiske magtkampe udkæmpes.

The History of Football. Klip fra 2017, produceret af The Open Book.

Artikel type
faktalink

Fodboldens historie

Print-venlig version af dette kapitel - Fodboldens historie

Hvornår opstod spillet?

Det er vanskeligt at pege på en entydig oprindelse for fodbold. Tilsyneladende har forskellige kulturer uafhængigt af hinanden gennem historien udviklet spil, der har mindet om fodbold. Fra både det gamle Kina, antikkens Grækenland og Mayariget i det nuværende Mexico findes der beretninger om fodboldlignende spil. Således sparkede kineserne for mere end 2000 år siden til en bold udstoppet med hår, og i mayaernes spil var det tilladt at bruge ben, hofter og albuer. Det var efter sigende et meget råt spil med karakter af et religiøst ritual, hvor taberne risikerede at miste livet.

I 1100-tallet spillede englænderne en form for fodbold. Det foregik dog ikke på en afgrænset bane med to mål – i stedet var formålet at få bolden fra landsby til landsby. Den første rigtige fodboldturnering fandt formodentlig sted i renæssancens Italien, hvor Firenze i det 16. århundrede var kendt for en stor turnering i forbindelse med det årlige karneval.  

Hvornår blev fodbold et organiseret spil?

Først i 1800-tallets England blev fodbold et mere organiseret spil. Det blev på det tidspunkt praktiseret både på gaderne, i arbejderkvartererne og på overklassens kostskoler, især Eton, Harrow og Rugby. Der var dog langtfra enighed om reglerne, og derfor udformede Cambridge University de såkaldte Cambridge-regler, der ligger tæt op ad de nuværende.

Reglerne blev endeligt udstukket af The International Football Association Board i 1886. Her blev det blandt andet fastlagt, at bolden ikke må berøres med arme eller hænder. Derved blev fodbold adskilt fra rugby, idet Rugby Unionen holdt på, at kast stadig skulle være tilladt.

I 1888 blev den engelske liga som verdens første rigtige fodboldturnering organiseret, og herefter spredte interessen sig hastigt til resten af Europa. Faktisk er det europæiske kontinents ældste klub dansk, nemlig Kjøbenhavns Boldklub, også kaldet KB. Den blev stiftet i 1876, men fungerede dog i starten kun som en langboldklub, og først fra 1879 kom fodbold på programmet.

Hvilket land er bedst til at spille fodbold?

Fodboldelskere verden over har altid diskuteret, hvilket fodboldhold der var det bedste gennem tiderne, og de bliver nok aldrig enige. Vurderingen påvirkes af, hvor man kommer fra, og hvilken slags fodbold man sætter pris på.

Men én ting kan dog ikke diskuteres: Kun ét land, Brasilien, har vundet VM fem gange (1958, 1962, 1970, 1994 og 2002). I det hele taget har det store sydamerikanske land traditionelt en særstatus inden for fodbold.

Bedømmes det bedste hold i verden gennem tiden ud fra antal vundne VM-turneringer, deles andenpladsen med fire sejre til både Italien (1934, 1938, 1982 og 2006) og Tyskland (1954, 1974, 1990 og 2014), som begge ånder brasilianerne i nakken. Efter Spaniens verdensmestertitel i 2010, krydret med EM-sejre i 2008 og 2012, lå spanierne længe øverst på FIFA Verdensranglisten. Men i de senere år har Belgien toppet den liste på grund af holdets mange sejre – dog endnu uden nogen VM- eller EM-titel. Danmark har i de senere år sneget sig ind i top-10 takket være gode resultater.

Hvem er verdens bedste spiller gennem tiden?

Fodbold er et holdspil, men alligevel er det ofte de store individualister, man husker efter en kamp. Mange mener, at brasilianske Pelé er den bedste nogensinde. Han er den eneste spiller, der har været med til at vinde VM tre gange, og i sin aktive karriere scorede han over 1000 mål. Men han fik også plads til at udfolde sit spil, fordi fodbold dengang var langsommere og ikke nær så fysisk hårdt som i dag. Andre peger derfor på den lille argentiner Diego Maradona, idet han spillede under langt hårdere betingelser end Pelé. Alligevel formåede han i øjeblikke at løfte sit spil op på et sublimt niveau – især hans andet mål mod England ved VM i 1986 i Mexico, hvor han fra midterlinjen ene mand afdriblede seks englændere og scorede. 

Hvem er verdens bedste spiller i dag?

Det spørgsmål kan man selvfølgelig ikke svare på entydigt. Fodbold er ikke en videnskab, hvor man kan måle og veje den enkelte spiller. Men et godt bud er argentinske Lionel Messi, der længe har været verdens bedst betalte fodboldspiller, og som tilsammen har modtaget FIFA-prisen Ballon d’Or – også kaldet Den Gyldne Bold – som den bedste spiller i verden hele seks gange (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 og 2019).

Lionel Messi har i to årtier været den spanske fodboldklub FC Barcelonas helt store profil og er særligt kendt for sine proptrækkerdriblinger og sine mange mål. Men bag sin stjernestatus gemmer der sig en ydmyg, beskeden og næsten lidt genert personlighed, som ligger langt fra de mere frembrusende typer, som også kan findes blandt verdens bedste fodboldspillere. Men hvad er det så, der gør ham så god?

Ligesom sin argentinske landsmand Diego Maradona, der betragtes som en af verdens bedste gennem tiden, er Lionel Messi ikke særlig høj. Og netop den lille statur kan have sine fordele, når man skal begå sig på en fodboldbane. Thomas Bulle Andersen, forsker i fodboldspilleres bevægelse, peger i artiklen ”Forskere: Derfor er Messi verdens bedste fodboldspiller” fra Videnskab.dk (se kilder) på, at en lille spiller kan få større acceleration i hele kroppen, når det gælder løb og retningsskift, samtidig har en lille spiller også de bedste muligheder for at få fat på bolden, når han står over for en større modstander, fordi frekvensen af hans bevægelser er højere end modstanderens. Men korte ben gør selvfølgelig ikke alene en spiller til verdens bedste. Også evnen til lynhurtigt at analysere både boldens bane og modstanderens bevægelse, så man hurtigt kan reagere, fremhæves i artiklen som værende altafgørende.

Samtidig peges der i førnævnte artikel på Lionel Messis engagement i sporten: ”Han spiller fodbold for nydelsens skyld, for hvis han kun gjorde det for at få belønning udefra, kunne han ikke blive ved med at klare den hårde træning og holde et så højt niveau,” siger Anne-Marie Elbe, lektor ved Institut for Idræt ved Københavns Universitet i samme artikel (se kilder).

Når man nævner nutidens bedste fodboldspillere, kan man heller ikke komme uden om portugiseren Cristiano Ronaldo. Han har vundet Ballon d’Or fem gange (2008, 2013, 2014, 2016 og 2017) og imponeret fodboldfans verden over med sin målnæse og sine mange titler, heriblandt fem gange klubturneringen Champions League (Messi har vundet den fire gange). I artiklen ”Derfor er Ronaldo så vild” på Videnskab.dk forklarer idrætsforskeren Jesper Løvind Andersen, at det blandt andet er fordi, Ronaldo er ’en fysisk fuldkommen fodboldspiller’: ”Han er stærk, han springer højt, han er hurtig på alle distancer, han er hverken for stor eller for lille, og hvis jeg selv kunne lave en fodboldspiller, så skulle han se sådan ud,” siger forskeren i artiklen (se kilder).

Udbredelsen af fodbold

Print-venlig version af dette kapitel - Udbredelsen af fodbold

Hvor mange spiller fodbold?

Ikke kun tilskuermæssigt er fodbold verdens mest populære spil. Det er også den holdsport, der har flest aktive udøvere. Ifølge Statistas officielle opgørelse (se kilder) findes der i dag omkring 250 millioner aktive udøvere af fodbold. Og det er endda kun medlemmer af officielle fodboldklubber. Men hvis man kører forbi Fælledparken i København – eller enhver anden plet med grønt græs og plads til to mål – en søndag eftermiddag, vil man se folk i alle aldre løbe rundt efter den runde bold. Ingen af dem er nødvendigvis medlemmer af en klub, men elsker blot at spille. Derfor er antallet af folk, der regelmæssigt spiller fodbold formentlig langt højere end de officielle tal. Scenariet med glade amatører på jagt efter en bold udspiller sig overalt i verden hver eneste dag. Og det er denne basale glæde ved fodboldspillet, der er udgangspunktet for den verdensomspændende succes, som fodbold har udviklet sig til.

I Danmark er der ifølge Dansk Boldspil Unions hjemmeside (se kilder) 310.138 officielle medlemmer af fodboldklubber.

Hvor er de største og bedste nationale ligaer?

Før i tiden var den engelske liga præget af fight og mange lange bolde – den såkaldte kick-and-rush-stil – mens den tyske Bundesliga var kendt for en meget fysisk betonet spillestil. Derimod var de italienske og spanske ligaer kendt for et mere teknisk orienteret spillestil, hvor den italienske var mere defensiv end den spanske. Men i dag er alle de store klubber præget af mange udenlandske stjerner og trænere, og derfor opblødes de nationale forskelle. Således kan Juventus spille offensivt, og Manchester United og Bayern München levere teknisk fodbold.

I øjeblikket er der en stor jævnbyrdighed mellem de store ligaer i Europa, hvor både den engelske, spanske, tyske og italienske førsterække indeholder mange stærke fodboldhold med et væld af internationale stjerner i deres holdopstillinger. Ifølge UEFA’s koefficientliste over de bedste ligaer i Europa ligger England nummer ét foran Spanien – herefter følger Italien, Tyskland og Frankrigs ligaer. Den danske Superliga er placeret på en 14. plads (se kilder).  

Hvad er den største turnering i verden for klubhold?

Den største internationale turnering for klubhold er mesterholdenes turnering, Champions League. Den består af de to til tre bedste hold fra hver af de nationale europæiske turneringer, og i alt deltager 32 hold i det indledende gruppespil. Selvom Champions League er en europæisk turnering, har den gennem satellit-tv efterhånden fået et verdensomspændende publikum. Det mest vindende hold er Real Madrid med 13 sejre. Holdet med anden flest sejre er Milan, der i alt har vundet syv gange. De tredje mest vindende hold er Liverpool og Bayern München med hver seks sejre, mens Barcelona har vundet turneringen fem gange.

Hvad er den største turnering i verden for landshold?

Verdensmesterskabet i fodbold er ikke alene den største fodboldturnering i verden, det er også den største internationale sportsbegivenhed. Turneringen er vokset fra kun at rumme 16 hold til nu at have hele 32 nationer med. VM bliver afholdt hvert fjerde år og varer i en måned. Et foreløbigt højdepunkt blev nået i 1994, hvor den samlede turnering ifølge FIFA havde et seerantal på 31,2 milliarder mennesker. Det er mere end fem gange jordens befolkning, og dertil kom de 3,5 millioner tilskuere til de 52 kampe. Efterhånden er der dog kommet flere og flere kritiske røster omkring VM-turneringens vokseværk. Mange ser det som et udelukkende kommercielt træk fra det internationale fodboldforbunds (FIFA) side, idet det øgede antal kampe betyder flere reklameindtægter og mere lukrative aftaler med tv-selskaberne. Samtidig gør det store deltagerantal, at ikke alle holdene har et højt internationalt niveau, og de mange kampe kan være udmarvende for spillerne, der i forvejen oplever længere og længere sæsoner i deres respektive klubber. Den samme kritik har lydt imod UEFA’s EM-turnering, der også er blevet udvidet med flere deltagere.

Selvom der er blevet afholdt fodbold-VM 21 gange siden 1930, har der kun været otte forskellige vindere:

  • Brasilien med 5 sejre
  • Italien og Tyskland med 4 sejre
  • Argentina, Frankrig og Uruguay med 2 sejre hver
  • England og Spanien med 1 sejr hver

Hvad er den næststørste turnering i verden for landshold?

Europamesterskabet i fodbold bliver også afholdt hver fjerde år. Dog altid to år efter et VM, så de to turneringer ikke overlapper hinanden. Europamesterskabet er med 24 deltagende hold en stor mediebevågenhed og den næststørste fodboldturnering i verden. Eftersom Europa er det kontinent, hvor fodbolden udviklede sig til en organiseret sport, er dysten mellem de bedste europæiske hold en meget prestigefyldt turnering præget af høj kvalitet. Men som nævnt er den samme kritik, som der har været af det udvidede VM-format, begyndt at ramme EM-turneringen også.

Siden 1960 er EM blevet afholdt 15 gange med 10 forskellige vindere:

  • Tyskland og Spanien med hver 3 sejre
  • Italien og Frankrig med 2 sejre
  • Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Holland, Danmark, Grækenland og Portugal med 1 sejr hver.

Hvad er den største turnering i Danmark for klubhold?

I 1991 blev Superligaen etableret i Danmark, som afløser for den gamle 1. division, der bestod af 16 hold. På det tidspunkt var professionel fodbold blevet udbredt herhjemme, men de fleste var enige om, at der ikke var plads til 16 professionelle hold i Danmark. Derfor blev Superligaen indført som en professionel liga med 10 hold om efteråret og 8 om foråret i slutspillet. I 1995 ændrede man reglerne, så Superligaen bestod af 12 hold hele sæsonen, der mødte hinanden tre gange i løbet af en sæson. De senere år er Superligaen blevet opdelt i et mesterskabsspil og et nedrykningsspil, der efter en indledende liga, hvor alle møder alle, splittes op, så de seks bedste hold spiller mod hinanden i den afsluttende fase af sæsonen. Samtidig spiller de øvrige hold i to grupper om, hvem der skal rykke ned, og hvem der kan kvalificere sig til en playoffkamp om at komme med i en europæisk turnering.

De tre mest vinderne klubber i Superligaen er:

  • FC København med 13 sejre
  • Brøndby IF med 7 sejre
  • Aalborg Boldklub med 4 sejre
  • FC Midtjylland med 3 sejre