lille dreng spiller fodbold i Kabul
Murtaza Ahmadi på 7 er Messi fan og spiller fodbold uden for sit hus i Kabul, Afghanistan.
Foto: Mohammad Ismail / Ritzau Scanpix

Fodbold

cand.mag. Thomas Wiben, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af stud.mag. Michelle Mølgaard Andersen. 2012
Top image group
lille dreng spiller fodbold i Kabul
Murtaza Ahmadi på 7 er Messi fan og spiller fodbold uden for sit hus i Kabul, Afghanistan.
Foto: Mohammad Ismail / Ritzau Scanpix
Main image
FCK - Brøndby, Mikkel Thygesen. Den 27. oktober 2011.
FCK - Brøndby, Mikkel Thygesen. Den 27. oktober 2011.
Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Indledning

Overalt på kloden bliver der spillet fodbold. Det gør ingen forskel, om det er et fattigt slumkvarter i en Sydamerikansk storby, en landsby i Tyrkiet eller en grøn græsplæne i Nordjylland. Fascinationskraften er tilsyneladende universel, og spillet med den runde læderbold indfanger gamle som unge fra alle kulturer og sociale lag. Derfor har fodbold også udviklet sig til en kæmpe underholdningsindustri, der årligt omsætter for milliarder af kroner. Fodboldspillere som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har fået status på niveau med de største film- og rockstjerner, og som fænomen har fodbold udviklet sig til at være meget mere end bare en idrætsgren. Spillet er nu en del af den globale mediekultur og afspejler på den måde også samfundets generelle multikulturelle udvikling.

Se filmen FodbolddrengenFilmstriben - lån film fra biblioteket

 

Artikel type
faktalink

Fodboldens historie

Hvornår opstod spillet?

Det er vanskeligt at pege på en entydig oprindelse for fodbold. Tilsyneladende har forskellige kulturer uafhængigt af hinanden gennem historien udviklet spil, der har mindet om fodbold. Fra både det gamle Kina, antikkens Grækenland og Mayariget i det nuværende Mexico findes der beretninger om fodboldlignende spil. Således sparkede kineserne for mere end 2000 år siden til en bold udstoppet med hår, og i mayaernes spil var det tilladt at bruge ben, hofter og albuer. Det var efter sigende et meget råt spil med karakter af et religiøst ritual, hvor taberne risikerede at miste livet. I 1110-tallet spillede englænderne en form for fodbold. Det foregik dog ikke på en afgrænset bane med to mål, i stedet var formålet at få bolden fra landsby til landsby. Den første rigtige fodboldturnering fandt formodentlig sted i renæssancens Italien, hvor Firenze i det 16. århundred var kendt for en stor turnering i forbindelse med det årlige karneval.  

Hvornår blev fodbold et organiseret spil?

Først i 1800 tallets England blev fodbold et mere organiseret spil. Det blev på det tidspunkt praktiseret både på gaderne, i arbejderkvartererne og på overklassens kostskoler, især Eton, Harrow og Rugby. Der var dog langtfra enighed om reglerne, og derfor udformede Cambridge University de såkaldte Cambridge-regler, der ligger tæt op ad de nuværende.

Reglerne blev endeligt udstukket af The International Football Association Board i 1886. Her blev det bl.a. fastlagt, at bolden ikke må berøres med arme eller hænder. Derved blev fodbold adskilt fra rugby, idet Rugby Unionen holdt på, at kast stadig skulle være tilladt.

I 1888 blev den engelske liga som verdens første rigtige fodboldturnering organiseret, og herefter spredte interessen sig hastigt til resten af Europa. Faktisk er det europæiske kontinents ældste klub dansk, nemlig Kjøbenhavns Boldklub også kaldet KB. Den blev stiftet i 1876, men fungerede dog i starten kun som en langboldklub, og først fra 1879 kom fodbold på programmet.  

Hvilket land er bedst til at spille fodbold?

Fodboldelskere verden over har altid diskuteret, hvilket fodboldhold der var det bedste gennem tiderne, og de bliver nok aldrig enige. Vurderingen påvirkes af, hvor man kommer fra, og hvilken slags fodbold man sætter pris på.

Men én ting kan dog ikke diskuteres: Kun ét land, Brasilien, har vundet VM fem gange (1958, 1962, 1970, 1994 og 2002). I det hele taget har det store sydamerikanske land en særstatus inden for fodbold. Når brasilianerne er bedst, spiller de en form for fodbold, der ikke kan gøres efter af andre. Det ser ud som om, at de leger, når de spiller. Det er dog kun fordi, de fleste brasilianske fodboldspillere har en så god teknik, at de ikke behøver at anstrenge sig for at tæmme bolden og spille den videre. Det bevirker, at deres spil får en flydende og rytmisk karakter, der kan gøre det utrolig smukt at se på og samtidig svært at gøre noget ved for modstanderen, idet det er så uforudsigeligt. Den brasilianske spillestil kaldes ofte for sambafodbold, netop fordi den kan ligne en rytmisk dans.

Bedømmes det bedste hold i verden gennem tiden ud fra antal vundne VM-turneringer, ligger Italien på 2.-pladsen, hvorfra de med i alt fire sejre (1934, 1938, 1982 og 2006) ånder Brasilianerne i nakken. Spanien bærer derimod titlen som forsvarende verdensmestre, på baggrund af deres sejr ved VM 2010. Det er da også Spanien, der er i april 2012 var placeret øverst på FIFA Verdensranglisten, hvor hhv. Tyskland og Uruguay fulgte efter på anden og tredje pladsen, og Danmark lå placeret som nummer ni.  

Hvem er verdens bedste spiller gennem tiden?

Fodbold er et holdspil, men alligevel er det ofte de store individualister, man husker efter en kamp. Mange mener, at brasilianske Pelé er den bedste nogensinde. Han er den eneste spiller, der har været med til at vinde VM tre gange, og i sin aktive karriere scorede han over 1.000 mål. Men han fik også plads til at udfolde sit spil, fordi fodbold dengang var langsommere og ikke nær så fysisk hårdt som i dag. Andre peger derfor på den lille argentiner Diego Maradona, idet han spillede under langt hårdere betingelser end Pelé. Alligevel formåede han i øjeblikke at løfte sit spil op på et sublimt niveau – især hans andet mål mod England ved VM i 1986 i Mexico, hvor han fra midterlinjen ene mand afdriblede seks englændere og scorede. 

Hvem er verdens bedste spiller i dag?

Det spørgsmål kan man selvfølgelig ikke svare på entydigt. Fodbold er ikke en videnskab, hvor man kan måle og veje den enkelte spiller. Men et godt bud er argentinske Lionel Messi, der lige nu er verdens bedst betalte fodboldspiller og for tredje år i træk har modtaget FIFA-prisen Ballon d’Or – også kaldet Den Gyldne Bold – som den bedste spiller i verden.

Lionel Messi er den spanske fodboldklub FC Barcelonas helt store profil i disse år og er særligt kendt for sine proptrækkerdriblinger og sine mange mål. Men bag sin stjernestatus gemmer der sig en ydmyg, beskeden og næsten lidt genert personlighed, som ligger langt fra de mere frembrusende typer, som man også kan findes blandt verdens bedste fodboldspillere. Men hvad er det så, der gør ham så god?

Ligesom sin argentinske landsmand Diego Maradona, der betragtes som en af verdens bedste gennem tiden, er Lionel Messi ikke særlig høj. Og netop den lille statur kan have sine fordele, når man skal begå sig på en fodboldbane. Thomas Bulle Andersen, forsker i fodboldspilleres bevægelse, peger i artiklen ”Forskere: Derfor er Messi verdens bedste fodboldspiller” (se kilder) på, at en lille spiller kan få større acceleration i hele kroppen, når det gælder løb og retningsskift, samtidig har en lille spiller også de bedste muligheder for at få fat på bolden, når han står over for en større modstander, fordi frekvensen af hans bevægelser er højere end modstanderens. Men en lille krop gør selvfølgelig ikke alene en spiller til verdens bedste, også evnen til at lynhurtigt at analysere både boldens bane og modstanderens bevægelse, så de hurtigt kan reagere, fremhæves i artiklen som værende altafgørende.

Samtidig peges der i artiklen på Lionel Messis engagement i sporten. ”Han spiller fodbold for nydelsens skyld, for hvis han kun gjorde det for at få belønning udefra, kunne han ikke blive ved med at klare den hårde træning og holde et så højt niveau”, siger Anne- Marie Elbe, lektor ved Institut for Idræt ved Københavns Universitet (se kilder).

I FIFA’s kåring af verdens bedste Ballon d’Or-spiller i 2012 var Lionel Messi oppe imod portugiseren Cristiano Ronaldo fra Real Madrid og sin spanske klubkammerat Xavi Hernandez. Ud over Lionel Messi er der kun to spillere, der har fået titlen tre gange. Det var hollænderne Johan Cruyff og Marco van Basten, men ingen af de to formåede at få tildelt titlen tre år i træk.

 

Udbredelsen af fodbold

Hvor mange spiller fodbold?

Ikke kun tilskuermæssigt er fodbold verdens mest populære spil. Det er også den holdsport, der har flest aktive udøvere. Ifølge FIFA’s officielle hjemmeside (se kilder) findes der i dag omkring 270 millioner aktive udøvere af fodbold. Og det er endda kun medlemmer af officielle fodboldklubber. Men hvis man kører forbi Fælledparken i København – eller en hver anden plet med grønt græs og plads til to mål – en søndag eftermiddag, vil man se folk i alle aldre løbe rundt efter den runde bold. Ingen af dem er nødvendigvis medlemmer af en klub, men elsker blot at spille. Derfor er antallet af folk, der regelmæssigt spiller fodbold formentlig langt højere end de officielle tal. Scenariet med glade amatører på jagt efter en bold udspiller sig overalt i verden hver eneste dag. Og det er denne basale glæde ved fodboldspillet, der er udgangspunktet for den verdensomspændende succes, som fodbold har udviklet sig til.

I Danmark er der ifølge Dansk Boldspil Unions hjemmeside (se kilder) 342.955 officielle medlemmer af fodboldklubber. 

Hvor er de største og bedste nationale ligaer?

Før i tiden var den engelske liga præget af fight og mange lange bolde, den såkaldte kick and rush stil, mens den tyske Bundesliga var kendt for en meget fysisk betonet spillestil. Derimod var de italienske og spanske ligaer kendt for et mere teknisk orienteret spillestil, hvor den italienske var mere defensiv end den spanske. Men i dag er alle de store klubber præget af mange udenlandske stjerner, og derfor opblødes de nationale forskelle. Således kan Juventus spille offensivt, og Manchester United og Bayern München levere teknisk fodbold.  

I øjeblikket er der en stor jævnbyrdighed mellem de store ligaer i Europa, hvor både den engelske, tyske og italienske første række indeholder mange stærke fodboldhold med et væld af internationale stjerner i deres holdopstillinger. Den spanske liga, La Liga, er imidlertid blevet kåret som verdens bedste, og med hold som Barcelona og Real Madrid er det også den spanske liga, der i disse år tiltrækker flest af de store stjernespillere til. Barcelonas trup har gennem tiden talt spillere som Johan Cruyff, Romario, Thierry Henry, Rivaldo, Romario, Ronaldinho og Messi. Mens ærkerivalerne fra Real Madrids blandt andet har heddet Ronaldo, Zidane, Beckham, Raul, Figo og Roberto Carlos. På anden pladsen over bedste ligaer i verden, ifølge IFFSS (se kilder) ligger den engelske liga, mens den brasilianske liga lander på tredjepladsen.  

Hvad er den største turnering i verden for klubhold?

Den største internationale turnering for klubhold er mesterholdenes turnering, Champions League. Den består af de to til tre bedste hold fra hver af de nationale europæiske turneringer. Efterhånden er den blevet en kæmpe turnering med deltagelse af 32 hold. Selvom Champions League er en europæisk turnering, har den gennem satellit-tv efterhånden fået et verdensomspændende publikum. Det mest vindende hold er Real Madrid med ni sejre. Holdet med anden flest sejre er Milan, der i alt har vundet syv gange. Det tredje mest vindende hold er Liverpool med fem sejre, mens Bayern München, Barcelona og Ajax Amsterdam med hver fire sejre, deler pladsen som det fjerde mest vindende hold. 

Hvad er den største turnering i verden for landshold?

Verdensmesterskabet i fodbold er ikke alene den største fodboldturnering i verden, det er også den største internationale sportsbegivenhed. Turneringen er vokset fra kun at rumme 16 hold til nu at have hele 32 nationer med. VM bliver afholdt hvert fjerde år og varer i en måned. Et foreløbigt højdepunkt blev nået i 1994, hvor den samlede turnering ifølge FIFA havde et seerantal på 31,2 milliarder mennesker. Det er mere end fem gange jordens befolkning, og dertil kom de 3,5 millioner tilskuere til de 52 kampe. Efterhånden er der dog kommet flere og flere kritiske røster omkring VM-turneringens vokseværk. Mange ser det som et udelukkende kommercielt træk fra det internationale fodboldforbunds (FIFA) side, idet det øgede antal kampe betyder flere reklameindtægter og mere lukrative aftaler med tv-selskaberne. Samtidig gør det store deltagerantal, at ikke alle holdene har et højt internationalt niveau, og de mange kampe kan være udmarvende for spillerne, der i forvejen oplever længere og længere sæsoner i deres respektive klubber.

Selvom der er blevet afholdt fodbold-VM 17 gange siden 1930, har der kun været otte forskellige vindere:

· Brasilien med 5 sejre

· Italien med 4 sejre

· Tyskland med 3 sejre

· Argentina og Uruguay med 2 sejre hver

· England, Frankrig og Spanien med 1 sejr hver

Ser man historisk på det, bliver en VM-turnering næsten altid vundet af et hold fra det kontinent, hvor den bliver afholdt. Dette mønster er kun blevet brudt tre gange, to af gangene af Brasilien, der triumferede både i 1958 i Sverige og i 2002 i Japan/Sydkorea. Det andet hold, der har brudt statistikken er Spanien, der i 2010 vandt i Sydafrika.

Hvad er den næst største turnering i verden for landshold?

Europamesterskabet i fodbold bliver også afholdt hver fjerde år. Dog altid to år efter et VM, så de to turneringer ikke overlapper hinanden. Europamesterskabet er med 16 deltagende hold og en stor mediebevågenhed den næststørste turnering i verden. Eftersom Europa er det kontinent, hvor fodbolden udviklede sig til en organiseret sport, og netop fordi denne turnering ikke er vokset ud af proportioner, som kritikere beskylder VM for, er dysten mellem de bedste europæiske hold en meget prestigefyldt turnering præget af høj kvalitet.

Siden 1960 er EM blevet afholdt 12 gange med 9 forskellige vindere:

· Tyskland med 3 sejre

· Italien og Spanien med 2 sejre hver

· Sovjetunionen, Spanien, Tjekkoslovakiet, Holland, Danmark og Grækenland med 1 sejr hver.  

Hvad er den største turnering i Danmark for klubhold?

I 1991 blev Superligaen etableret i Danmark, som afløser for den gamle 1. division, der bestod af 16 hold. På det tidspunkt var professionel fodbold blevet udbredt herhjemme, men de fleste var enige om, at der ikke var plads til 16 professionelle hold i Danmark. Derfor blev Superligaen indført som en professionel liga med 10 hold om efteråret og 8 om foråret i slutspillet. I 1995 ændrede man reglerne, så Superligaen bestod af 12 hold hele sæsonen, der mødte hinanden i alt seks gange. Superligaen har haft skiftende navne alt efter hovedsponsoren. I starten hed den Coca-Cola Superligaen. Året efter ændret til Faxe Kondi Ligaen og fra efteråret 2001 til SAS-ligaen, som det hed frem til 2010. I 2010 blev det besluttet, at turneringen ikke længere skulle tilknyttes hovedsponsorens navn, og derfor blev navnet ændret til bare at hedde Superligaen.

De tre mest vinderne klubber i Superligaen er:

· FC København med 8 sejre

· Brøndby IF med 6 sejre

· Aalborg Boldklub med 2 sejre