Baggrundskilder

Internationale konventioner, love og regler

Database over konventioner, erklæringer, love og regler med relation til migration. Etableret af IOM - International Organization for Migration. Med søgefunktion, hvor man kan søge efter dokumenter om børns rettigheder, asyl m.m.

Danske institutioner, myndigheder og organisationer

Statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder. Arbejder med udgangspunkt i FN’s børnekonvention for børns ret til beskyttelse, indflydelse og omsorg, herunder også uledsagede flygtningebørn.
Privat, humanitær organisation, der arbejder for alle børn i Danmark, men med særligt fokus på udsatte børn, herunder også flygtningebørn. Målet er at sørge for, at alle børn kan få den hjælp, de har behov for, og sikre børns ret til en god barndom og et godt liv.
Statsligt center, der skal forbedre den sociale indsats for ofre for menneskehandel samt opsamle og formidle viden herom. Målgruppen er både børn og voksne handlet til prostitution, tvangsarbejde, kriminalitet og organdonation. Hjemmesiden har info om danske og internationale love, regler og handlingsplaner.
Privat humanitær organisation, grundlagt i 1956. Arbejder med alle aspekter af flygtningesagen, både i Danmark og udlandet. Har frivilliggrupper over hele landet, der bl.a. tilbyder lektiehjælp, kontaktfamilie-ordninger og meget andet til flygtninge.
Forening under Dansk Flygtningehjælp, der arbejder med ung-til-ung-netværk, både på asylcentre og i kommuner, hvor unge flygtninge boligplaceres, når de har fået opholdstilladelse. En særlig målgruppe er unge uledsagede flygtninge. Laver desuden happenings og kampagner.
Dansk afdeling af Internationalt Røde Kors. Har siden 1984 drevet asylcentre til modtagelse og indkvartering af asylsøgere. På organisationens hjemmeside findes særlige sektioner om asylarbejdet og om uledsagede asylsøgeres hverdag på asylcentrene.
Forening for de såkaldte ’finnebørn’, der kom til Danmark som uledsagede flygtningebørn under 2. verdenskrig efter at være blevet evakueret fra krigen mellem Finland og Rusland.
Domstolslignende forvaltningsorgan, der behandler klager vedrørende afgørelser om asyl truffet af Udlændingeservice.
Nationalt menneskerettighedsinstitut, der oplyser om menneskerettigheder ogovervåger dansk lovgivning og praksis i forhold til menneskerettighederne.
Organisation, der siden 1945 har kæmpet for børns rettigheder med udgangspunkt i FN’s børnekonvention. Laver oplysningsarbejde og projekter for udsatte børn i Danmark og resten af verden. Arbejder med støtte og aktiviteter for uledsagede flytningebørn.
Lille, humanitær organisation, som tilbyder gratis juridisk rådgivning og assistance til asylansøgere og arbejder for at forbedre flygtninges retssituation generelt og for at oplyse om flygtninges forhold i Danmark.
Et uafhængigt domstolslignende forvaltningsorgan, der behandler klager på udlændingeområdet, bl.a. vedrørende sager om familiesammenføring, tidsubegrænset opholdstilladelse og administrativ ud- og afvisning.
Børne- og ungdomsorganisation grundlagt i 1923. Har som formål at forbedre hverdagen for sårbare børn og unge i Danmark. Arbejder med fortalervirksomhed og konkrete projekter, bl.a. via besøgsordninger på asylcentre og ferielejre for flygtningebørn.
Den danske afdeling af FN’s børneorganisation. Arbejder for at udbrede kendskabet til FN’s Børnekonvention og samler penge ind til UNICEFs arbejde.

Danske kampagner og tema-sider

Temaside til børn og unge med information om FN’s Konvention om Barnets Rettigheder. Produceret af DUI-Leg og Virke. Med undervisningsmateriale og lærervejledninger.
Museum for indvandringens historie i Danmark. Hjemmeside med tema-sektioner om forskellige indvandrer- og flygtningegrupper, bl.a. de såkaldte ’finnebørn’.

Internationale og udenlandske myndigheder og organisationer

Menneskerettighedsorganisation, der arbejder for, at alle mennesker skal kunne nyde de rettigheder, der er nedfældet i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Udgiver jævnligt rapporter og pressemeddelelser, som kan downloades fra organisationens hjemmeside.
Europæisk netværk af ngo’er, der arbejder med flygtninge. Ønsker en mere human europæisk asylpolitik. Udgiver rapporter og pressemeddelelser om bl.a. uledsagede flygtningebørn.
EU-center, der skal overvåge overholdelsen af fundamentale rettigheder i EU-landene. Udgiver jævnligt rapporter, bl.a. om børns og migranters forhold.
Menneskerettighedsorganisation, der støtter ofre for menneskerettighedskrænkelser og aktivister, der kæmper mod undertrykkende regimer. Udgiver kritiske rapporter om overgreb og udfører kampagne- og oplysningsvirksomhed. Har en temaside om børns rettigheder - med undertemaer som migration og trafficking
International migrations-organisation, der arbejder for migranters rettigheder og rådgiver stater og andre aktører om modtagelse og behandling af migranter. Forsøger at beskytte migranter mod menneskehandel, trafficking og andre former for udnyttelse.
Verden største uafhængige børnerettighedsorganisation med medlemsorganisationer over hele verden. Arbejder for børns rettigheder med udgangspunkt i FN’s børnekonvention og udfører fortalervirksomhed, yder nødhjælp og mere langsigtet udviklingshjælp til udsatte børn og deres familier.
Netværk af organisationer, der arbejder på at forbedre uledsagede flygtningebørns forhold i Europa - med udgangspunkt i FN’s konvention om barnets rettigheder. Red Barnet Danmark er med i netværket, som har udarbejdet et sæt retningslinjer ’best practice’ for behandling af de uledsagede børn fra modtagelse over sagsbehandling til integration eller evt. re-integration ved tilbagesendelse.
FN’s højkommissariat for flygtninge, der siden 1950 har arbejdet på at beskytte og hjælpe flygtninge. Arbejder i over 100 forskellige lande. Udgiver jævnligt rapporter om uledsagede flygtningebørn (unaccompanied refugee minors), som kan downloades fra hjemmesiden.
FN’s børneorganisation, der arbejder over hele verden for at sikre børns rettigheder og beskytte børn mod fattigdom, sygdom, overgreb mm.

Baggrunds- og magasinartikler

Refugees Welcome, 2016-07-09.

Faglitteratur

Vitus, Kathrine, Signe Smith Nielsen (red.):
Asylbørn i Danmark. En barndom i undtagelsestilstand”. Hans Reitzels Forlag, 2011.
Antologi om forskellige aspekter af asylsøgende børns baggrund, rettigheder og vilkår. Særskilt afsnit om vilkårene for uledsagede asylsøgende børn.
Rünitz, Lone:
Diskret ophold. Jødiske flygtningebørn under besættelsen. En indvandrerhistorie. Syddansk Universitetsforlag, 2010.
Historien om 320 jødiske børn i alderen 13-16 år fra Tyskland, Østrig og Tjekkoslovakiet, der blev reddet til Danmark inden den tyske besættelse
Fenger-Grøndahl, Malene og Ulla Rose Andersen:
”Det er fedt, når man får det hele til at køre…”. CDR-Forlag, 2007.
Portrætinterviews med ni unge med anden etnisk baggrund end dansk, heriblandt flere, der er kommet til Danmark som uledsagede flygtningebørn.
Fenger-Grøn, Carsten og Malene Grøndahl:
Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004. Aarhus Universitetsforlag, 2004.
Om modtagelse og integration af flygtninge i Danmark i en 50 års periode. Med personportrætter, heraf flere om uledsagede flygtningebørn.

Radio-indslag

Dokumentarudsendelse om selvmordsforsøg blandt uledsagede flygtningebørn i Danmark
Artikel om udsendelsen.

Tv-indslag og film

Dokumentarfilm, der følger afghanske Wasiullah, der ankom til Danmark som uledsaget flygtning fra Afghanistan som 15-årig og har boet tre år på et børneasylcenter i Danmark, da han som 18 årig modtager endeligt afslag på asyl og tvinges til at forlade landet. Han beslutter gå under jorden og flygte videre til Italien for at forsøge at få asyl der og siden vende tilbage til Danmark.
Kan streames.
Idé, instruktion, produktion, manuskript og sangtekster: Søren Marcussen. Produceret i samarbejde med Connie Utsen.
I lyd og billedfragmenter fortælles historien Bilala Abdallah og hvordan han i 1986 som 10årigt uledsaget flygtningebarn kom fra Libanon til Danmark. Om barndommen og om opvæksten i Gellerup ved Aarhus.
Info og mulighed for at købe filmen.
Animationsfilm om Giancarlos på 12 år, der er fra Peru og har levet to år under jorden i Sverige. Filmen bygger på en autentisk båndoptagelse af et interview i 1999, hvor Giancarlos fortæller om tiden som gadebarn i Peru og som illegal flygtning i Sverige.
Sendt første gang 31. oktober 2002.
DR2-værten Kaare Sand besøger nogle af de steder i Danmark, hvor uledsagede flygtningebørn opholder sig, mens de venter på afgørelse i deres sag, og taler med børnene om flugt, drømme og frygt. Med børn fra bl.a. Albanien og Afghanistan.
Artikel om udsendelsen.