
Hvad er en drone, og hvilke typer findes der?
Droner er flyvende robotter. Man deler dem typisk op i to kategorier: Bevæbnede droner og ubevæbnede droner. Bevæbnede droner er for det meste udstyret med missiler og bruges til at slå mennesker ihjel, mens de ubevæbnede droner bruges til at overvåge for eksempel landområder, flygtningestrømme og bygninger. Både i og uden for militær sammenhæng er brugen af droner vokset voldsomt siden årtusindskiftet.
Nogle droner har vinger, er på størrelse med kampfly og koster mange millioner kroner. Andre har propeller, er på størrelse med fugle og koster få tusinde kroner. I de senere år er billige hobby-droner med kameraer sågar kommet på hylderne i butikker som Bilka og Elgiganten.
Ligesom der findes mange forskellige typer af droner, så findes der også mange forskellige måder at styre og programmere dem på. De såkaldte Predator-droner, som USA bruger til at bekæmpe blandt andet al-Qaeda og Islamisk Stat i Asien, Mellemøsten og Afrika, bliver for eksempel fjernstyret af dronepiloter på kommandocentraler i USA, mens de udfører missioner på den anden side af kloden. Omvendt kan mange af de billige droner, som almindelige borgere kan købe, styres fra smartphones og tablets.
Der findes også droner, der flyver helt af sig selv. For eksempel sælger den danske droneproducent Sky-Watch droner, der kan programmeres til at flyve overvågningsmissioner på egen hånd. Når en drone flyver af sig selv, sker det via kunstig intelligens, og den slags droner kaldes autonome.
Man kan forsyne droner med alle tænkelige sensorer og kameraer: almindelige kameraer, termiske kameraer, der kan se varme og kulde, elektromagnetisk radar, der kan se igennem bygninger og sne, sensorer, der kan lugte ting, og meget mere.
Hvad bruger militæret droner til?
I dag er det helt almindeligt, at militærmagter bruger ubevæbnede droner til overvågning. Siden 2007 har danske soldater for eksempel anvendt droner til overvågning i særligt Afghanistan. De har primært brugt Raven-droner fra den amerikanske droneproducent AeroVironment, men de senere år har Forsvaret også indkøbt droner fra den kinesiske producent DJI, hvilket har vakt kritik, som det fremgår af Berlingskes artikel ”Forsvaret køber stort ind af kinesiske droner – USA forbyder dem af sikkerhedshensyn” (se kilder). Overvågningsdronerne kan optage video, som de sender tilbage til basen. Dette kan både ske med almindeligt kamera og med infrarødt kamera, så soldaterne kan overvåge landjorden både om dagen og natten.
Hvor udbredte er de bevæbnede droner?
Med USA som foregangsland vinder også de bevæbnede droner hurtigt frem over hele verden. Grunden til, at USA bruger droner, er, at de giver mulighed for at overvåge landjorden i et hvilket som helst land 24 timer i døgnet og angribe et hvilket som helst individ eller gruppe af individer – helt uden at risikere piloternes liv.
I perioden 2008-2012 udførte CIA og det amerikanske militær – med assistance fra det britiske militær – omkring 1.200 droneangreb i Afghanistan, Irak og Libyen. Oven i det har USA til dato været ansvarlige for omkring 500 droneangreb i lande, hvor der på det pågældende tidspunkt ikke var krig, heriblandt i Yemen, Pakistan og Somalia.
Tilsammen har USA i perioden 2004-2019 udført mindst 6.786 droneangreb, og dødstallet som følge deraf anslås til at ligge mellem 8.500 og 12.000 personer. Disse tal kan findes hos engelske Bureau of Investigative Journalism, der løbende holder øje med USA’s dronekrig. Der hersker dog uklarhed om, hvem disse mennesker er, og hvor mange af dem, der er civile – bureauet vurderer, at det drejer sig om et sted mellem 700 og 1.700 civile tab (se kilder).
Ifølge USA har målene blandt andet været ledere i al-Qaeda og løst definerede kombattanter, som USA har hævdet, var landets fjender. USA har endvidere brugt droner til at bekæmpe Islamisk Stat i Mellemøsten. Blandt andet anvendte det amerikanske militær droner til at finde frem til den eftersøgte IS-leder Abu Bakr al-Baghdad, der blev dræbt i oktober 2019, da han udløste en bombevest (se kilder). Måneden forinden blev verdens største olieselskab i Saudi-Arabien ramt af et koordineret angreb fra 10 droner. Fra et dansk perspektiv har den såkaldte dronesag herhjemme vakt opsigt, og tre mænd med forbindelse til Danmark står anklaget for at have udstyret Islamisk Stat med droner i perioden 2013-2017. Det skriver DR i artiklen ”Tre mænd tiltalt for at udstyre Islamisk Stat med droner” (se kilder).
Hvad bruges droner til rundt omkring i samfundet?
I de senere år er droner taget i brug til et hav af forskellige formål. Blandt andet bruger ingeniører dem til at undersøge broer for fejl og sprækker. Dyrerettighedsorganisationer bruger dem til at overvåge truede dyr, landmænd til at overvåge deres marker og filmhold bruger dem til at filme scener fra luften.
I lande som Storbritannien og USA anvender politikorps i dag droner til at overvåge store menneskemængder og til redningsaktioner. Også i Danmark bruger Rigspolitiet droner i deres daglige arbejde – for eksempel til eftersøgning af forsvundne personer, til færdselsovervågning og til observation af personer, som ikke skal se, at politiet overvåger dem. I 2017 var Fyns Politi den første af de danske politikredse til at anvender droner, og siden har Fyns Politi brugt sine erfaringer til at udbrede politiets brug af droner til resten af politikredsene, der i alt råder over 10 droner. Det fremgår af DR’s artikel ”Kig op: Droner bliver en endnu større del af politiets arbejde i fremtiden” (se kilder).
Tilbage i 2014 begyndte Københavns Brandvæsen at bruge droner til at skabe et hurtigt overblik over bygninger, der brænder. I Jyllands-Postens artikel ”Sværm af droner invaderer landet” fortæller Thomas Sylvest, der er dronepilot ved Københavns Brandvæsen: ”Hvis det brænder på forsiden af en ejendom, kan vi ikke se, om der hænger folk på bagsiden og er spærret inde. Det kan en drone derimod.” (se kilder). Brandvæsnets droner sender livebilleder til indsatslederen, operationschefen og alarmcentralen, så alle kan se, hvad der foregår. Dronerne benyttes i dag af brandmænd over hele landet, og de er blevet så sofistikerede, at de ikke alene har videokameraer, men også sensorer der kan hjælpe brandmændene med at redde liv. Eksempelvis da en voldsom brand i en nordjysk klitplantage brød ud i sommeren 2019. I TV-Midtvests artikel ”34 mænd kæmper fortsat med naturbrand: Drone er uundværlig” forklarer indsatsleder Henrik Gade Jespersen fra Nordjyllands Brandvæsen, at der sidder et termisk kamera på brandvæsenets drone. ”Den måler temperaturen, og på den måde kan vi se, om der er nogle ildlommer, vi skal køre efter. Vi kan ikke klare os uden den” (se kilder).
Endelig er passagerfly på vej til at blive droner i og med, at de efterhånden bliver styret hovedsageligt af autopiloter. Læs mere om dette i kapitlet om udbredelse og udvikling.