David Beckham

journalist Anders K. Sørensen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af cand.mag. Anne Vindum og stud.mag. Katrine Malthe. Marts 2013
Main image
David Beckham fra LA Galaxy og hans søn Brooklyn ved ankomsten til den årlige Sports Spectacular i Los Angeles den 20. maj 2012.
David Beckham fra LA Galaxy og hans søn Brooklyn ved ankomsten til den årlige Sports Spectacular i Los Angeles den 20. maj 2012.
Foto: Frederic J. Brown / Scanpix

Han ligner en fotomodel og er gift med en popstjerne. Han har i en årrække været anfører for det engelske landshold, og han har en karriere som en af verdens bedste betalte fodboldspillere. David Beckham har en stjernestatus ud over det sædvanlige, og for mange mennesker er hans navn og person vokset til noget, som er langt større end det, der foregår på en græsplæne mellem 22 mænd og en læderbold. I de år, hvor Beckham spillede for Real Madrid blev salget af klubeffekter øget med 137 procent, og der blev solgt over en million trøjer med hans navn og nummer. David Beckham er et ikon for hundredtusinder af fans over hele verden. Han har haft betydning for både udbredelsen af fodbold og for mode, manderoller og salget af sladderblade, og Beckham-navnet er for længst blevet modebranchens helt store salgsbrand.

 

Se også filmen Bedre end BeckhamFilmstriben - lån film fra biblioteket 

Artikel type
faktalink

David Beckhams historie

Hvor kommer David Beckham fra?

David Robert Joseph Beckham blev født den 2. maj 1975 i Leytonstone, England. Han voksede op i det nordlige London i et arbejderhjem, hvor moderen var damefrisør og faderen glarmester. Unge Davids store interesse var dog fodbolden, og han viste tidligt, at han havde et særligt talent for sporten.

Beckham spillede for et lokalt hold i Essex og var allerede som teenager i søgelyset blandt flere engelske storklubber, da han som 16-årig den 8. juli 1991 skrev under på en lærlingekontrakt med sit yndlingshold, Manchester United. To år senere, den 23. september 1993, fik Beckham sin debut for førsteholdet som indskifter i en mindre betydende pokalkamp mod Hove Albion.

Unge Beckham spillede primært for klubbens forskellige ungdoms- og reservehold frem til sæsonen 1995/96, hvorefter han for alvor etablerede sig som fast spiller på Manchester Uniteds hold og fik sin trøje med rygnummer 7.  

Hvordan brød Beckham igennem som fodboldstjerne?

I denne periode i midthalvfemserne var Manchester United et utroligt stærkt fodboldhold med masser af succes både i England og på europæisk niveau, hvor de vandt mange prestigefulde turneringer og mesterskaber. David Beckham red med på denne bølge og fik desuden stor individuel succes som spiller, blandt andet ved at score en stribe spektakulære mål. Den mest markante scoring – der stadig omtales som Beckhams egentlige gennembrud – var et langskudsmål, scoret fra midterlinjen i en kamp mod Wimbledon den 17. august 1996. Debuten for det engelske landshold kom en måned senere, den 1. september 1996 på udebane mod Moldova. Fra midthalvfemserne slog Beckham således sit navn fast som en sympatisk og hårdtarbejdende fodboldspiller på og uden for banen. Og som et kønt ansigt med en dræbende sparketeknik.  

Hvordan har Beckhams landsholdskarriere formet sig?

David Beckhams fodboldliv har ikke været én lang dans på roser. Han har også været ude i modvind og endda stormvejr et par gange, ikke mindst i forbindelse med sine optrædener på landsholdet. Under VM i Frankrig i 1998 blev Beckham således vist ud af den danske dommer Kim Milton i en vigtig kamp mod Argentina efter en hævnakt mod argentineren Diego Simeone. England måtte derfor spille resten af kampen med én mand mindre og endte med at tabe kampen efter straffesparkkonkurrence. David Beckham blev straks gjort til syndebuk, og uden for en pub i London blev der som en symbolsk lynchning hængt en Beckham-dukke op i en lygtepæl. I lang tid efter denne kamp var Beckham den mest forhadte fodboldspiller i England – i hvert fald uden for Manchester.

En fodboldstjerne af Beckhams kaliber kan ikke tillade sig at fejle. Landsholdsspillere opfattes oftest af tilhængerne som nationens soldater, der skal kæmpe for fædrelandets ære og værdighed – og i den kamp svigter man ikke, og slet ikke hvis man er en ‘rig, forkælet succesdreng’, som David Beckham i manges øjne er. I sådanne kritiske situationer vælger David Beckham oftest at tie stille og i stedet lade fødderne tale, og med denne strategi fik han med godt spil og en stribe vigtige scoringer kæmpet sig tilbage i englændernes hjerter.

I november 2000 blev David Beckham udpeget til anfører for det engelske landshold. Denne meget betydningsfulde position beholdt han til efter kvartfinalekampen ved VM-slutrunden i 2006. Her mødte det engelske landshold Portugal, og efter 51 minutters spil måtte Beckham skuffet forlade banen med en skade. England endte med at tabe kampen efter forlænget spilletid og straffesparkkonkurrence.

På et pressemøde den følgende dag annoncerede Beckham, at han ikke længere ønskede at bestride posten som anfører, men gerne ville fortsætte som engelsk landsholdsspiller. Det fik han imidlertid ikke lov til, idet den nye engelske landstræner, Steve McClaren, i de følgende landskampe valgte slet ikke at udtage David Beckham til truppen. Denne beslutning affødte et ramaskrig i den engelske offentlighed. De følgende engelske landskampe uden Beckham gav dog et meget ringe pointudbygge, og efter knapt et år efter beslutningen blev Beckham indlemmet i truppen igen.

Den nu 32-årige David Beckham gjorde comeback i Englands venskabskamp mod Brasilien, og han kvitterede med en fornem og afgørende præstation. I artiklen “Beckham tilbage på toppen”, der blev bragt i Berlingske Tidende i 2007 (se kilder) hedder det således: “Den modne og erfarne David Beckham er imidlertid mere værdifuld for England end den yngre og individuelt stærke udgave af ham var. Mod Brasilien trådte kollektivisten David Beckham i karakter”. I 2008 spillede Beckham sin landskamp nr. 100 for det engelske landshold, og han nåede at spille 115 kampe, inden han sluttede sin landsholdskarriere i 2009.  

Hvordan har Beckhams klubholdskarriere formet sig?

I 2007 valgte Beckham sensationelt at skifte tilværelsen som feteret fodboldstjerne i Europa ud med nye udfordringer i den amerikanske liga. Efter at have spillet i den spanske storklub Real Madrid fra 2003 til 2007 skiftede han under stor mediebevågenhed til den amerikanske klub Los Angeles Galaxy i 2007. Real Madrid havde bedt ham om at tage stilling til en toårig kontraktforlængelse – der ville løbe frem til 2009 – men de blev overhalet af L.A. Galaxy og en årsløn på omkring 281 millioner. Med skiftet til amerikansk fodbold trådte Beckham ind i en række af fodboldens største stjerner – eksempelvis brasilianske Pelé og tyske Franz Beckenbauer – der har prøvet lykken i U.S.A.

I artiklen ”Familien Beckham indtager Los Angeles”, der blev bragt i Politiken i 2007 (se kilder), fortælles det, at David og hans familie efter skiftet til Californien lever under total mediebevågenhed. Under sin første kamp – hvor han blev indskiftet 12 minutter før slutfløjtet – fulgte hele 19 tv-kameraer hans mindste bevægelser. I samme artikel vurderes det, at fodbold er en sekundær sport i U. S.A. – efter eksempelvis amerikansk fodbold, baseball og basketball – og at L.A. Galaxy er en middelmådig klub. Der står: ”Sportsligt kan David Beckham ikke undgå at løfte holdet, hvor hovedparten af spillerne vil få svært ved at spille sig på et af holdene i selv den blødere del af den danske Superliga”.

I 2009 og 2010 har Beckham været lånt ud til AC Milan på korte lejekontrakter, mens den amerikanske sæson holdt vinterpause.

I 2011 var Beckham med til at vinde sin første titel med L.A. Galaxy, og i januar 2012 underskrev han en toårig forlængelse af sin kontrakt med klubben. 

Hvordan er Beckham som fodboldspiller?

David Beckhams varemærke som fodboldspiller er det skruede spark med højrebenet. Det bruger Beckham fra sin position på højrefløjen til at lægge sine farlige indlæg ind i modstanderens straffesparkfelt, men også til at skyde nærgående hjørnespark og ikke mindst sparke præcise frispark, hvilket har givet mange mål til Manchester United, Real Madrid. L.A. Galaxy og det engelske landshold.

Som spiller er Beckham oftest blevet kritiseret for ikke at være den store dribler og kreatør samt for at være for dårlig til at bruge sit venstre ben, hvilket blandt andet gør ham nemmere at dække op, og er med til at begrænse hans spil. I England har karakteristikken af Beckham som fodboldspiller – med vanlig knastør engelsk humor – i mange år lydt: “Good looking bloke, nice guy, shame about the football”. I artiklen ”Et fænomen – ikke fænomenal”, der blev bragt i Jyllands-Posten i 2007 (se kilder) peger journalisten på, at denne engelske betegnelse højst er halvvejs korrekt. Især i tiden hos Manchester United – før han skiftede til spanske Real Madrid – blev Beckham brugt på en måde, der gjorde, at han fik det maksimale ud af sit fodboldtalent. “David Beckham var – da han spillede for Manchester United – en utrolig værdifuld spiller, der udnyttede sine spidskompetencer – dødboldsituationer og indlæggene – på formidabel vis. Og det fantastiske United-hold havde dengang spillerne, der forstod at kapitalisere af Beckhams livsfarlige bolde i feltet”. 

Hvordan er Beckham som medieperson?

Det betyder dog ikke så meget, om David Beckham er blandt verdens 10, 20 eller 100 bedste fodboldspillere. I hans tilfælde gør det sig gældende, at helheden er større end de enkelte dele: Beckham er meget mere end blot en fodboldspiller. I artiklen ”Beckham is the most influential man in UK” fra den engelske avis The Observer i 2003 (se kilder) kaldes Beckham for både ”et aggressivt konkurrencemenneske på fodboldbanen, en kærlig ægtemand, opofrende far og fotomodel” i én og samme person. Kort sagt: David Beckham er næsten for god til at være sand, hvilket jo ganske naturligt fordrer stor opmærksomhed, nysgerrighed og i stadig flere tilfælde en reel dyrkelse af fænomenet Beckham. I artiklen “Et fænomen – ikke fænomenal” (se kilder) påpeges det, at Beckham med sit seneste karrierevalg har deponeret sin fodboldfremtid i et tvivlsomt projekt i Californien. Til gengæld er der næppe tvivl om, at mediepersonen David Beckham med dette valg har placeret sig endnu mere centralt i det globale rampelys.

Da Beckham i 2007 flyttede til Los Angeles for at spille i L.A. Galaxy var det ikke kun de fodboldmæssige udfordringer, der trak. Artiklen ”Den gyldne dreng Beckham” fra Berlingske Tidende i 2010 (se kilder) beskriver, hvordan hans skift til amerikanske fodbold var del af en større strategi om at ”erobre verdensmarkedet”: ”For mig var USA en uopdaget perle. Selvfølgelig lå der også nogle strategiske tanker bag flytningen. Jeg ville prøve at se, hvor langt ud mit brand kunne nå, og det har heldigvis været en stor succes.” siger Beckham til The Times.

David Beckham som idol og ikon

Hvordan adskiller Beckham sig fra andre fodboldidoler?

I takt med at fodboldspillet gennem 1990'erne voksede i popularitet, blev spillerne også idoliseret på en helt anden måde, end man tidligere havde været vant til. Det var ikke længere kun drenge, der havde plakater med fodboldspillere hængende på værelset, og ikke kun mænd, som diskuterede hvilke spillere, der burde spille på landsholdet. Med David Beckham i spidsen var fodboldspillere ikke længere kun sportsstjerner, men også trendsættere. Beckham huskes blandt andet for sine bemærkelsesværdige frisurer, der blev efterlignet rundt omkring i folkeskoler og gymnasier verden over. Dermed blev de mest markante spillere også interessante for en lang række medier, som ellers ikke havde haft fodbold på dagsordenen.

Livsstilsmagasiner, dameblade og ikke mindst en lang række tv-programmer begyndte at sætte spot på det populære spil og dets hovedaktører. Og her var og er David Beckham et oplagt emne som den fuldendte ‘sladderbladsgodbid'.

En af grundene til Beckhams ekstraordinære popularitet er, at hans person i dag forbindes med meget mere end bare fodbold.

Det medieskabte billede af David Beckham er fuld af positive – ‘bløde’ såvel som ‘hårde’ – værdier og egenskaber, som de fleste mennesker drømmer om at besidde. Denne betydning beskriver Bo Kampmann Walther, der er universitetslektor ved Syddansk Universitet i artiklen “Rent mel i posen?”, der blev bragt i Dagbladet Information i 2006. I artiklen skriver han om David Beckham, at han: “med opknappet skjorte og velplejet hestehalesvirp gjorde det helt legalt for generationens metroseksuelle at nyde fodbold iført Dolce & Gabbana, g-streng og diskret foundation”.

David Beckham er med andre ord blevet ophævet til et stilikon af den sjældne slags. Et stilikon, der på linje med Prinsesse Diana kan samle den engelske nation. Diana omkom i en bilulykke den 31. august 1997, men David Beckham har en del af de samme kvaliteter som den afdøde prinsesse – kvaliteter, der rækker langt ud over landets grænser og omspænder hele kloden.  

Hvad har ægteskabet med Victoria Adams betydet?

Vielsen med popstjernen Victoria Caroline Adams – også kendt som Posh Spice fra pigegruppen Spice Girls – den 4. juli 1999 betød, at David Beckham pludselig blev set til popkoncerter, modeshows og fashionable receptioner. Han blev ført ind i den popverden, som hans nye kone længe havde været del af, og Victoria Beckham gjorde sit til, at hendes mand skulle tage sig godt ud i de nye omgivelser: ”Da han mødte hende (Victoria Beckham, red.), var hun en af verdens mest kendte kvinder. Det var Victoria, der lærte ham, hvordan man gør, og hun gjorde det godt. Hun rådgav ham om, hvilke aviser han skulle lade sig interviewe af, og hvilket tøj han skulle gå i”, udtalte sociologiprofessoren Ellis Cashmore fra Staffordshire University i England i 2002 i Berlingske Tidende i artiklen “Fodboldspiller og fænomen” (se kilder). Deres ægteskab, der i alle årerne har været badet intenst i interesse fra medierne, har ikke formet sig uden kriser. En af de værste var i 2002, da David Beckham indrømmede at have haft en affære med sin tidligere personlige assistent, Rebecca Loos. Denne saftige historie gik verden rundt, og David Beckhams anger og Victorias efterfølgende tilgivelse blev fulgt med tilbageholdt åndedræt på global skala.

Udover sin kone rådførte David Beckham sig med PR-bureauet Outside Organisation, der også rådgiver popstjerner som Robbie Williams og David Bowie om, hvorledes de skal håndtere medieinteressen.

Parret har i dag tre sønner og en datter og er bosat i en millionvilla i Beverly Hills i Californien.  

Hvad er Beckham værd som fodboldspiller?

Ifølge artiklen ”Spansk fodbold: »Den sværeste sæson i min karriere«”, der blev bragt i Politiken i 2007 (se kilder) underskrev Beckham i begyndelsen af 2007 en kontrakt med den amerikanske klub L.A. Galaxy, der vil sikre ham en årsløn på intet mindre end 281 millioner kroner, hvilket er det samme som en samlet sum på 1,4 milliarder. Det svarer til en timeløn på små 32.000 kroner døgnet rundt. Det placerer ham blandt de tre højest betalte fodboldspillere i verden, når man medregner hans sponsorindtægter.

Udover sin funktion og værdi som fodboldspiller har David Beckham også en meget stor kommerciel værdi. Beckhams utrolige, globale popularitet gør ham til en yderst lukrativ vare for hans amerikanske klub L.A. Galaxy, som får en stor del af sine indtægter fra salg af fodboldrelateret merchandise. Et fodboldidol som Beckham sælger nemlig mange tusinde spilletrøjer med sit navn og nummer på ryggen – ikke bare i England og Spanien, men også i resten af verden.

Nigel Currie, der er direktør i sportsmarkedsføringsfirmaet Brand Rapport, siger til den engelske avis Financial Times om L.A. Galaxys scoop med at hyre David Beckham (gengivet i Jyllands-Posten i 2007): ”De kan bruge David Beckham ikke kun til at skabe et fodboldmarked, men et underholdnings- og modemarked, mens man, hvis man er en Wayne Rooney [en anden engelsk landsholdsspiller] bare er en fodboldspiller”. I samme forbindelse kan Politiken i artiklen”Beckham guld værd for Galaxy”, der blev bragt i 2007 (se kilder), fortælle, at blot rygtet om, at Beckham ville skifte til den amerikanske klub fik salget af sæsonkort til at stige med 7.000 ekstra billetter, hvilket svarer til godt 27 millioner kroner.David Beckham blev for nylig erklæret verdens rigeste fodboldspiller af fodboldmagasinet Goal – ifølge artiklen "David Beckham er verdens rigeste fodboldspiller" (se kilder). Goal har udarbejdet en liste over de 50 rigeste fodboldspillere 2013, og her toppede Beckham med 175 millioner pund (knap 1,5 milliard kroner). Goal magasin baserer deres undersøgelse på lønindtægter, sponsoraftaler og øvrige værdier.

Hvad er Beckham værd som reklamefigur?

Kombinationen af et unikt fodboldtalent, et kønt ansigt og en enorm popularitet er noget, sponsorer gerne betaler rigtig mange penge for at blive associeret med. Den første millionsponsoraftale, Beckham indgik, var i 1997 med firmaet bag hårplejeprodukterne Brylcreem. Det er et klassisk, meget britisk og meget maskulint produkt, som typisk har været forbundet med billedet af den velplejede og veltrænede sportsmand, der ligner og agerer som en ægte gentleman både på og udenfor banen.

David Beckham blev The Brylcreem Boy, og aftalen viste sig at være til begge parters fordel. Brylcreem oplevede en salgsfremgang på 50 procent, ifølge artiklen ”Blend It Like Beckham” fra The Guardian fra 2003 (se kilder), og Beckham fik for alvor penge på kontoen i det firma, som han selv havde oprettet for at administrere sine sponsorhonorarer. Firmaet, som blev oprettet allerede i 1996, hed David Beckham Limited, men har senere skiftet navn til det mere anonyme Footwork Productions Limited.

Det er i dag en ganske normal praksis for unge fodboldtalenter i Storbritannien at oprette denne type personlige selskaber til at varetage deres økonomiske interesser. I artiklen ”Beckham-millioner klar efter fodbolden”, der blev bragt i Børsen i 2006 (se kilder) fortælles det, at indtægterne i Footworks Productions placerer ham på førstepladsen på listen over de bedst betalte fodboldspillere, når det kommer til reklameindtægter. Han har bl.a. sponsoraftaler med firmaer som Pepsi, Adidas, Marks & Spencer og Vodafone.

David Beckham har et helt hold omkring sig af rådgivere, der udover hans PR-mand og spindoktor Simon Oliveira også tæller store sponsorrådgivere, der er ansat til at afsøge nye markeder for the Beckhams.

Beckham har været undertøjsmodel for Armani og præsenterede i februar 2012 sin egen undertøjslinje, David Beckham Bodywear, der blev sat til salg i 1.800 afdelinger af tøjkæden H&M verden over, og han poserede selv i en række reklamer. Han har endvidere lanceret sin egen parfume med en række produkter til mænd samt en serie til kvinder udviklet sammen med sin kone Victoria Beckham.  

Hvad er Beckham værd som PR-figur?

Beckhams popularitet gør ligeledes, at det bliver værdifuldt blot at blive set sammen med ham. Således blev det engelske fodboldlandshold umiddelbart før afrejsen til VM i Japan/Korea 2002 inviteret på besøg hos den daværende britiske premierminister, Tony Blair i Downing Street 10, og den samlede presse blev tilbudt at tage billeder af Blair sammen med Beckham. Næste dag var billederne på forsiden af stort set samtlige engelske aviser.

Stjernespillere af Beckhams kaliber bliver af og til inddraget i sportspolitiske magtkampe mellem præsidentkandidaterne i fodboldens topklubber. I juni 2003 var han således hovedperson i en strid, hvor ledere af store fodboldklubber i både Spanien og Italien forsøgte at vinde opbakning fra deres fangrupper ved at love, at de ville købe David Beckham til deres klub. I sidste ende blev det den kongelige klub fra Madrid, der sikrede sig Beckhams underskrift på en 4-årig kontrakt. Den spanske storklub betalte ifølge artiklen ”Reals nye varemærke” i Berlingske Tidende fra 2003 (se kilder) omkring 260 millioner kroner for David Beckham. Et udlæg, som Real Madrid allerede inden for et halvt år tjente hjem alene på trøjesalg. Dette fremgår af artiklen ”Cojones A/S” i Euroman fra 2004 (se kilder). 

Hvilken betydning har Beckham for fodboldens udbredelse?

Det globale fodboldforbund FIFA har længe arbejdet på at gøre fodboldspillet mere populært i de to store, folkerige verdensdele Østen og USA, hvor det europæiske boldspil traditionelt set har ligget langt nede på listen over foretrukne sportsgrene. Henlæggelsen af verdensmesterskabet i fodbold til USA i 1994 og i Japan/Korea i 2002 var del af en strategi om at åbne disse potentielle kæmpemarkeder for fodbolden. Her er en figur som David Beckham bogstaveligt talt også guld værd som opmærksomhedsskabende samlingspunkt og trendsætter.

Beckham blev således umådelig populær, særligt i Japan, under VM 2002. I artiklen ”Blend It Like Beckham” fra The Observer i 2003 (se kilder) angives det, at 90 procent af alle japanere i dag genkender navnet David Beckham – eller Debiddo Bekkamu, som han hedder på de kanter.