Da Vinci Mysteriet

journalist Pia Andersen og journalist Maria Faurholm Bolving, iBureauet/Dagbladet Information. 2006
Main image
Bestsellere som 'Da Vinci Mysteriet' sælger godt hos Arnold Busck Boghandel.
Bestsellere som 'Da Vinci Mysteriet' sælger godt hos Arnold Busck Boghandel.
Foto: Jan Jørgensen / Scanpix

Dan Browns spændingsroman “Da Vinci Mysteriet” er en af de mest kontroversielle bøger, verden længe har set. Romanen er den største skønlitterære succes nogensinde, den er læst af mere end 40 millioner mennesker, og den har skabt vild debat. “Da Vinci Mysteriet”s thrillerplot trækker på kunsthistoriske og religionshistoriske spekulationer, der afslører kristendommens grundlag som et stort, mandschauvinistisk cover-up. Romanen hævder, at Bibelens historie om Jesus’ liv er blevet forvansket af en patriarkalsk kirke, der af magtmæssige hensyn har ønsket at udgrænse det kvindelige fra kristendommen. Romanen populariserer en alternativ kristendomshistorie, hvor Maria Magdalene, der i Bibelen fremstilles som prostitueret, faktisk er Jesus’ hustru og mor til det barn, der har ført Jesus’ slægt videre til nutiden.

 

Artikel type
faktalink

Introduktion til "Da Vinci Mysteriet"

Indledning

Det italienske universalgeni Leonardo født i Vinci ved Firenze i 1452, død i 1519 i Chateauc de Cloux ved Amboise i Frankrig. Selvportræt. Foto: Polfoto
Det italienske universalgeni Leonardo
født i Vinci ved Firenze i 1452, død i
1519 i Chateauc de Cloux ved
Amboise i Frankrig. Selvportræt.
Foto: Polfoto

Dan Browns spændingsroman “Da Vinci Mysteriet” er en af de mest kontroversielle bøger, verden længe har set. Romanen er den største skønlitterære succes nogensinde, den er læst af mere end 40 millioner mennesker, og den har skabt vild debat.

“Da Vinci Mysteriet”s thrillerplot trækker på kunsthistoriske og religionshistoriske spekulationer, der afslører kristendommens grundlag som et stort, mandschauvinistisk cover-up.

Romanen hævder, at Bibelens historie om Jesus’ liv er blevet forvansket af en patriarkalsk kirke, der af magtmæssige hensyn har ønsket at udgrænse det kvindelige fra kristendommen. Romanen populariserer en alternativ kristendomshistorie, hvor Maria Magdalene, der i Bibelen fremstilles som prostitueret, faktisk er Jesus’ hustru og mor til det barn, der har ført Jesus’ slægt videre til nutiden.

Gejstlige over hele verden har i skarpe toner fordømt bogens teori om kirkefædrenes sammensværgelse. Men samtidig har længe glemte temaer som religion og åndelighed fundet vej ind i den populærkulturelle debat.

Hvad handler “Da Vinci Mysteriet” om?

Romanens plot sættes i gang, da den amerikanske symbolforsker Robert Langdon kaldes til Louvre i Paris, fordi et bestialsk mord har fundet sted. Den myrdede er museumsdirektør Jacques Saunière, og hans lig ligger udstrakt og nøgent på gulvet, omgivet af underlige tegn. Saunière har med sine sidste kræfter forsøgt at give en vigtig besked videre. Sammen med den myrdedes barnebarn Sophie, der er professionel kodebryder, må Langdon forsøge at udrede mysteriet. Saunière har med koder udpeget tegn i museets Leonardo da Vinci malerier, og langsomt men sikkert nærmer Langdon og Sophie sig den hemmelighed, Saunière har delt med maleren. Det går dog snart op for dem, at hemmeligheden er så dyrebar, at nogle vil slå ihjel for at forhindre dens offentliggørelse.

Saunière var - som også Leonardo da Vinci havde været det - stormester i logen Priory of Sion. Logen har gennem århundreder båret på den hemmelige sandhed om, at Jesus fik et barn med Maria Magdalene, og at hans slægt således er blevet ført videre. Det katolske trossamfunds patriarki har redigeret i Maria Magdalenes historiske betydning og gjort hende til en prostitueret. I virkeligheden var hun Jesus’ elskede og åndsfælle, og hans kønsmæssigt ligestillede. Den magtfulde katolske organisation

Opus Dei vil stoppe Langdon og Sophies jagt på sandheden, og den skyer ingen midler, heller ikke mord. Men Opus Dei er ikke de eneste, der vil slå ihjel for hemmeligheden.

Hvor stor er romanens udbredelse?

“Da Vinci Mysteriet” har opnået massiv popularitet. Den er pt. den mest solgte voksenbog i verden - kun overgået af Bibelen. I artiklen “Hollywood klar til ’Da Vinci Mysteriet’” fra Kristeligt Dagblad (se kilder) anslås det, at bogen i november 2005 var oversat til 44 sprog, og at den har rundet 36 millioner solgte eksemplarer på verdensplan. I Danmark alene er der solgt 360.000 eksemplarer, og bogen har ligget på både danske og internationale bestsellerlister i halvandet år siden udgivelsen i 2003.

Den danske oversættelse er udkommet på det lille forlag Hr. Ferdinand, der har fået stor succes med også at oversætte og udgive Dan Browns andre bøger.

Hollywood kan i maj 2006 præsentere en stjernespækket filmatisering af romanen. Instruktionen tager Ron Howard sig af, og navne som Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen og Jean Reno står øverst på rollelisten.

Hvem er Dan Brown?

Dan Brown (se forfatterportrættet) blev født i 1964 i Exeter, i staten New Hampshire, i det nordøstlige USA. Browns far var professor i matematik og underviste på Phillips Exeter Akademiet, moderen var professionel kirkemusiker. Forældrenes baggrunde har i høj grad inspireret Dan Browns forfatterskab, der ofte kredser om forholdet mellem videnskabens og kunst- og religionshistoriens verdensopfattelser.

Det var også forældrene, der vækkede hans interesse for koder og hemmeligheder, husker Brown: “Jeg voksede op i et hus fyldt med matematik, musik og sprog. Og koder og hemmelige nøgler er i virkeligheden en sammensmeltning af alle disse sprog,” siger Dan Brown i Lisa Rogaks uautoriserede biografi, “Manden bag Da Vinci Mysteriet”, s. 19 (se kilder).

Dan Brown har studeret engelsk og kunsthistorie, og det var på et studieophold i Spanien, han for første gang fik vakt sin interesse for Leonardo da Vincis malerier. Før han kastede sig over pennen forsøgte han sig dog som komponist i Hollywood, uden det store held. Debutromanen “Digital Fortress” udkom i 1997, mens han arbejdede som engelsklærer på sin gamle skole. Debuten blev fuldt op af “Angels & Demons” i 2000 (da. “Engle & Dæmoner”, 2004) og “Deception Point” i 2001 (da. “Morderisk Bedrag”, 2005). Alle bøger blev nogenlunde succesfulde, men det var først med “Da Vinci Mysteriet”, han for alvor ramte en guldåre.

“Da Vinci Mysteriet”s succes og den voldsomme debat, den har skabt, er kommet bag på Dan Brown. Han har nu trukket sig tilbage fra pressen og arbejder fra hjemmet i Rye i New Hampshire. I et interview på sin hjemmeside www.danbrown.com (se kilder) fastholder han, at bogen på ingen måde er et angreb på kirken, men snarere er en opfordring til diskussion af religion og tro: “Jo mere energisk vi diskuterer disse emner, des bedre bliver vores forståelse af vores egen spiritualitet. Kontrovers og dialog er sundt for religion som helhed. Religion har kun en sand fjende - apatien - og lidenskabelig debat er en eminent modgift” (skribentens oversættelse, se kilder).

Leonardo da Vincis liv og værk

Hvem var Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci var maler, billedhugger, arkitekt, musiker, ingeniør, naturvidenskabsmand og meget andet. Han blev født i den lille by Vinci i Toscana i Italien i 1452. Leonardo (som er hans egentlige navn, og også det, han findes under i opslagsværker) stod i lære som maler i Firenze, hvor kunstnermiljøet blomstrede.

Fra 1482 fik Leonardos geni ro til at udvikle sig, da han var blevet ansat af hertugen af Milano. Her arbejdede han med arkitektur og byplanlægning, samtidig med at han udførte malerier på bestilling. I 1500 vendte han tilbage til Firenze og fordybede sig i matematik og anatomi. Resten af sit liv tilbragte han i Milano, Rom og Amboise i Frankrig, hvor han malede og dyrkede sine interesser for botanik, geologi og filosofi. Han døde i 1519.

Leonardo var et ægte renæssancemenneske. Renæssance betyder genfødsel, og ordet bruges som betegnelse for perioden mellem middelalderen og nyere tid, cirka fra år 1350 til 1650.

Renæssancemennesket, og dermed også Leonardo, så det som sin opgave at lægge en mørk tid bag sig og skabe en ny, glorværdig fremtid. Individualismen var i højsædet, og i perioden skete enorme fremskridt inden for kunst og videnskab.

Som maler var Leonardo dog ikke voldsomt produktiv. Der er kun bevaret 12-15 af hans malerier, men han har efterladt sig en stor mængde tegninger og skitser. Der er ikke tvivl om, at han var noget nær et geni, og hans fascinationskraft altid har været betydelig. Men der er mange myter om ham, som ikke har solidt fodfæste i historiske kendsgerninger. Flere af dem præsenteres i “Da Vinci Mysteriet”.

Hvilken rolle spiller Leonardo da Vinci og hans værker i romanen?

På “Da Vinci Mysteriet”s første side angiver Brown, at Leonardo da Vinci ifølge nogle hemmelige dokumenter, “Les Dossiers Secrets”, i lighed med den myrdede museumsdirektør Saunière var stormester i logen Priory of Sion. Heraf følger, at Leonardo også kendte til hemmeligheden om kirkens fupnummer og sandheden om Maria Magdalene og Jesus.

Leonardo har, ifølge romanen, efterladt spor om hemmeligheden i sine centrale værker. Blandt andet hævder romanen, at “Mona Lisa” forestiller den komplette forening af det maskuline og det feminine, og at Maria Magdalene er malet ind som discipel ved siden af Jesus i freskoen “Den sidste nadver” (se analysen på s. 249-254 i romanen).

Teorierne om de hemmelige tegn i Leonardos malerier er ikke Browns opfindelse. De stammer fra Lynn Picknett og Clive Prince’s “Tempelherrernes indsigt: Hemmelige vogtere af Kristi sande identitet” (se kilder, der er et uddrag af bogen i Dan Burstein (red.) “Koder og Hemmeligheder”).

Fagfolk giver dog ikke meget for teorierne, som kun har sparsomme beviser. Den danske kunsthistoriker Lise Gotfredsen lægger ikke fingrene imellem i sin kronik i Kristeligt Dagblad, “Dan Browns sidste nadver”: “Dette er nonsens fra ende til anden. Enhver forfatter har absolut lov til at spinde den slags ender - også over historiske emner. Det forkerte er kun, hvis man i den grad ’hopper på limpinden’” (se kilder).

Leonardos billeder kan findes i kunstbøger eller på internettet (blandt andet www.danbrown.com). Til samme formål er filmen ”Cracking the Da Vinci Code” oplysende. Der er også udkommet en illustreret version af “Da Vinci Mysteriet” på dansk.