Bandekrigen i Danmark

Artikel type
faktalink
cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2010. Opdateret af cand.mag. Anne Vindum, 2011 og stud.mag. Katrine Malthe. Marts 2013
Main image
Hells Angelss-medlemmer var mødt op foran Københavns Byret den 23. juli 2008 for at markere deres sympati med et dansk medlem som er varetægtsfænglslet for grov vold.
Hells Angelss-medlemmer var mødt op foran Københavns Byret den 23. juli 2008 for at markere deres sympati med et dansk medlem som er varetægtsfænglslet for grov vold.
Arkivfoto: Bax Lindhardt /Scanpix

Skyderier på åben gade er normalt noget, vi forbinder med bandesammenstød i Los Angeles eller opgør mellem mexicanske narkokarteller. Men de seneste år er en række større danske byer også blevet ramme for voldsomme sammenstød mellem forskellige kriminelle grupper. Over 60 personer er blevet sårede og foreløbig har ni personer mistet livet i den konfrontation, der i medierne er blevet døbt ’bandekrigen’.

Det er især en konflikt, der udspiller sig mellem gammelkendte rockergrupper som Hells Angels og deres støttegruppe AK81 og nyere bander som Black Cobra, Bloodz og Blågårds Plads-gruppen, som også kaldes ‘indvandrerbander’. Senest har en gruppe, der går under navnet Værebrobanden, været involveret i en række skudepisoder, der fandt sted i januar 2013. Skudepisoderne var relateret til den aktuelle konflikt mellem Værebrobanden og bandegrupperinger i området Nivå-Kokkedal. Men hvad er baggrunden for de voldsomme sammenstød? Minder de om rockergruppernes opgør i 1980’erne og 90’erne? Er det udelukkende en kamp om narkotikamarkeder og kriminelle territorier? Eller spiller andre faktorer som racisme også en rolle?