Baggrundskilder

Originalkilder

Information, 2018-05-01.
I et debatindlæg fortæller et tidligere asylbarn om sin erfaring med at bo på et asylcenter som barn med sin familie, om isolationen, fremmedgørelsen og håbet om en fremtid.

Centrale danske dokumenter

Kan downloades fra hjemmesiden Ny i Danmark, Udlændingestyrelsens og Styrelsen for International Rekruttering og Integrations officielle internetportal.

Centrale internationale dokumenter

(Universal Declaration of Human Rights)
Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs, Policy Department C, Citizens' Rights and Constitutional Affairs, European Parliament. December 2007.

Danske institutioner, myndigheder og organisationer

Statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder. Arbejder for børns ret til beskyttelse, indflydelse og omsorg.
Domstolslignende forvaltningsorgan, der behandler klager vedrørende afgørelser om asyl truffet af Udlændingestyrelsen.
Nogle af asylcentrene har deres egen hjemmeside, hvor man kan læse om forhold, beboere, aktiviteter m.m. i asylcentrene. Blandt andet: Asylcenter Vesthimmerland der driver to opholdscentre og et børnecenter.

Danske foreninger, netværk og kampagner

Bevægelse, der arbejder for at sikre asylbørns rets- og levevilkår.
Forening, der tilbyder juridisk rådgivning til asylsøgere og arbejder for at forbedre asylsøgeres vilkår.
En gruppe ældre borgere, der hver søndag eftermiddag samles uden for asylcentrene Sandholm, Kongelunden og Avnstrup for at protestere over forholdene i centret.
Organisation, der arbejder for at fremme børns vilkår. Arbejder med asylsøgende børn, især uledsagede flygtningebørn. Organiserer aktiviteter for børn på asylcentre og har siden 2015 oprettet særlige børnevenlige områder på flere af de nye modtagecentre.
Lille humanitær organisation, som tilbyder gratis juridisk rådgivning og assistance til asylansøgere. Arbejder desuden for at forbedre flygtninges retsstilling generelt og for at oplyse om flygtninges forhold i Danmark.
Dansk organisation, der er en del af en international tværpolitisk bevægelse, som arbejder på at bekæmpe racisme og fremmedhad og fremme lige værdighed for alle.
Et brugerstyret kulturhus i København for asylansøgere og andre.
Et netværk af frivillige, der opstod i løbet af 2015 og har spredt sig til hele landet. De frivillige hjælper asylansøgere, samler ting ind til asylcentre m.m.

Avisartikler

Temaartikler om børnene på Udrejsecenter Sjælsmark samt reportager.
Få overblik over forløbet og kritikken af de nye regler fra ind- og udland.

Magasin- og tidsskriftsartikler

I: Ugeskrift for Læger, marts 2008. Kan findes på biblioteket eller via betalingslinket.

Artikler og andet læsestof på nettet

Nyhedssite og magasin skrevet af og til asylansøgere og støttet af Røde Kors.
Et magasin om asyl og migration og de udfordringer der er forbundet hermed. Skrevet af asylansøgere og andre – bl.a. med fokus på asylsøgere med LGBT-baggrund.

Faglitteratur

Pedersen, Ulla Stilling: Gæster i kommunen – et indblik i udviklingen, livet og hverdagen på de kommunale asylcentre. Jammerbugt Asylafdeling og Højers Forlag, 2015.
Kjær, Kim U.: Flygtning i Danmark. En kommenteret introduktion til det danske asylsystem. Akademisk Forlag, 2003.

Erindringer og biografier

Yafasova, Dina: Dagbog fra Sandholm. Gyldendal, 2006.

Skønlitterære bøger

Verhulst, Dimitri: Hotel Problemski. Ries, 2004.
Roman om livet på et asylcenter i Belgien. Hovedpersonen, flygtningen Bipul Masli, fortæller med sort humor om det ensformige liv, håbet, angsten og venskaberne, der opstår blandt asylsøgerne.

Radioindslag

I en uge i maj 2016 flyttede reporter Thomas Ubbesen ind i henholdsvis et asylcenter i Tranum og en teltlejr for asylansøgere ved Thisted for at opleve forholdene i centrene på nært hold. Det kom der en række indslag til P1 Orientering ud af, som kan findes via søgning i Orienterings arkiv

Tv-indslag, dokumentarfilm og drama-dokumentarfilm

Dokumentarfilm om livet for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.
"Debatten" med Clement Kjersgaard. 2019-01-10.
Politikere, fagpersoner og meningsdannere debattere forholdene for børnene på Sjælsmark. Giver et indblik i argumenterne for og imod i debatten om forholdene på centrene.
Dokumentarfilm om fem asylbørns dagligdag på Røde Kors asylskolen i Lynge og deres liv efter ankomsten til Danmark.
Afgangsfilm fra Filmskolen 2007. Af Mirza Ekinovic. Vist på DR2 den 28. april 2008.
Om den 60-årige Mustafa, der venter på et asylcenter i Danmark. Han er under flugten blevet skilt fra sit barnebarn Selma på ti år og kan ikke blive genforenet med Selma, fordi hun er endt i USA, og de danske regler forbyder Mustafa at forlade Danmark, mens hans asylsag behandles.
Kan lejes / købes via Det Danske Filminstitut.
“Fanget som flygtning. Asylbørn i Danmark.”
DR2, 2006. Tema om asylbørn og deres liv på asylcenter Kongelunden på Amager, Danmarks håndtering af flygtningebørn fra 1945 til i dag samt forholdene for afviste irakere på asylcenter Avnstrup.
Vist på DR2 den 28. november 2006.
“Og hjertet er sort / Udvist”. 2005-2006. (93 minutter). To dokumentarfilm.
“Og hjertet er sort” er lavet af Maria MacDalland og handler om afviste asylansøgeres skyggetilværelse på udsendelsescentret Avnstrup. Filmen er optaget på værelserne hos tre irakiske familier, der har boet i Danmark mellem 4 og 7 år. “Udvist” er en svensk produktion om en familie, der efter næsten fem år i Sverige vender tilbage til deres gamle hjemland Kosovo.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på 'asylcentre'