Den politiske arbejderbevægelse

Citat
"De store er kun store, så længe vi ligger på knæ. Derfor skal vi rejse os og se dem i deres rette perspektiv."
John Max Pedersen, ufaglært arbejder og forfatter, DKU´er, KFML´er(1)

Hvem medtages?

I tidens løb har man oplevet et utal af mere eller mindre bestandige partier og grupperinger på den politiske scene. Nogle af de vigtigste eller nuværende nævnes her ganske kort. Uddybende materiale kan findes via henvisningerne

Socialdemokratiet

Danmarks største og ældste arbejderparti. Partiet fejrer 1871 som sit fødselsår. Det var det år, Louis Pio og Harald Brix udsendte første nummer af ugebladet Socialisten. Det er dette blad, der efter mange navneskift har overlevet son dagbladet Aktuelt. Socialdemokratiet har gennem det 20. århundrede været den vigtigste arkitekt bag velfærdsstatens udvikling og en i forhold til mange andre lande mere lige fordeling af velstandsfremgangen. Men samtidig er den socialisme, der i udgangspunktet var dens formulerede mål rykket stadig længere ud i fremtiden, for nu at være forsvundet helt fra partiets program. Og som partiet selv erkendte i 1970'erne består de sociale og økonomiske kløfter fortsat, og er blevet uddybet siden da. Partiet er blevet et skib, hvor besætningen vil sejle i modsatte retninger, og hvor de fleste har glemt, hvor det overhovedet skal hen.
Partiet har haft regeringsansvaret i mange perioder og leveret statsministrene Th. Stauning, Vilhelm Buhl, Hans Hedtoft, H.C. Hansen, Viggo Kampmann, Jens Otto Krag, Anker Jørgensen og Poul Nyrup Rasmussen.
Partiet har været repræsenteret i Folketinget siden 1884 (2)

Danmarks Kommunistiske Parti, DKP

Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, blev stiftet i 1919, da det socialdemokratiske ungdomsforbund brød med partiet og dannede Venstresocialistisk Parti (VSP). VSP blev medlem af Komintern (KI) og ændrede derfor i 1920 sit navn til Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).
DKP opstillede til alle valgene i 20'erne, men opnåede under 0,5% af stemmerne. Partiet led under intern splittelse, og i 1929 greb Komitern ind, og under Aksel Larsens ledelse lykkedes det at få styr på partiet. Ved valget i 1932 fik man 2 mandater i Folketinget.
I løbet af 1930'erne markerede partiet sig som et totalt Sovjet-tro parti, og denne linie blev fastholdt til det sidste. Først da støtten fra Sovjet i 1980'erne blev nedtrappet eller måske helt forsvandt, gik partiet i opløsning.
Under besættelsen spillede kommunisterne en meget aktiv rolle i modstandskampen. Det blev påskønnet af vælgerne, der ved valget i 1945 stemte partiet ind i Folketinget med 18 mandater. Siden kom den Sovjet-tro linie til at koste. Sovjets invasion i Ungarn i 1956 brød danskerne sig ikke om.
Da Aksel Larsen brød med partiet og i 1959 dannede Socialistisk Folkeparti, fulgte vælgerne med. Ved valget i 1960 gled DKP ud af Folketinget. Først med kampen mod EU dukkede partiet igen op på den politiske scene i nogle år.
Med opløsningen af Sovjetunionen gik også DKP i opløsning. Partiet eksisterer stadig indenfor Enhedslisten.
Partiet har været repræsenteret i Folketinget 1932-1960 (ved valget i 1943 var partiet forbudt) og 1973-1981 (3). (3)

Socialistisk Folkeparti, SF

Socialistisk Folkeparti, SF, blev stiftet i 1958 af Aksel Larsen, efter at han var blevet ekskluderet af Danmarks Kommunistiske Parti.
Partiets ideprogram var fra starten marxistisk-revisionistisk Socialistisk Folkeparti har aldrig siddet i regering. Tættest på ministerpladser var partiet i 1966, da SF og Socialdemokratiet tilsammen opnåede absolut flertal i Folketinget (det såkaldte røde kabinet). Selv om partiet valgte ikke at påtage sig regeringsansvar, fik SF dog stor politisk indflydelse. I denne regeringsperiode gennemførtes bl.a. kildeskatten og en moms på 10%.
Med den politiske indflydelse kom også den interne splid. Partiet stemte for første gang for finansloven og hermed også for forsvarsudgifterne, hvilket mange i partiet ikke var begejstret for.
Allerede i 1967 kom det til en sprængning af partiet, idet 6 medlemmer af folketingsgruppen meldte sig ud og dannede Venstresocialisterne.
I 1970'erne var partiet atter præget af intern uro, der handlede om, hvorvidt man skulle føre radikal politik, der ikke i så høj grad sigtede på det parlamentariske samarbejde med andre partier. I 1990'erne har den interne strid først og fremmest drejet sig om holdningen til EU, og partiet har spillet en afgørende rolle i spørgsmålet om de danske forbehold.
Partiet har været repræsenteret i Folketinget siden 1960 (4)

Venstresocialisterne, VS

Venstresocialisterne, VS, blev dannet i 1967, da 6 medlemmer af Socialistisk Folkeparti's folketingsgruppe forlod SF i protest mod den førte politik, der efter venstresocialisternes mening var for midtsøgende.
Partiet tiltrak mange af de unge, der havde en socialistisk, revolutionær og antiautoritær holdning, men også i VS måtte man gennem interne uro. Allerede i 1968 udtrådte 7 medlemmer af forretningsudvalget, og siden led man i perioder af fraktionsmodsætninger.
Partiet har aldrig haft større realpolitisk indflydelse, men flere af partiets folketingsmedlemmer har skabt en betydelig respekt langt ind i de borgerlige rækker. En intern partiregel om, at ingen, der i mere end syv år havde haft valgte tillidsposter, kunne genopstilles, førte til, at disse medlemmer måtte trække sig tilbage. Dette forhold var stærkt medvirkende til partiets hensygnen.
VS blev nedlagt som parti i 1998, og er i dag en organisation, der koncentrerer kræfterne om at udgive tidsskriftet Solidaritet, udbygge den socialistiske information hjemmeside samt at deltage i Enhedslistens politiske arbejde med det sigte at få formuleret en revolutionær socialistisk strategi.
Partiet har været repræsenteret i Folketinget i 1968-1971 og 1975-1990 (5,6)

Kommunistisk Arbejderparti, KAP

Kommunistisk Arbejderparti, KAP, blev stiftet i 1976 som afløser for Kommunistisk Forbund Marxister-Leninister (KFML), der havde eksisteret siden 1968.
Partiet havde marxismen-leninismen-Mao Zedong-tænkningen som sit ideologiske grundlag, og forbindelser til kommunistpartierne i Kina og Albanien. Sovjetunionen blev karakteriseret som en imperialistisk supermagt der rivaliserede med USA om verdensherredømmet. Dermed blev DKP også defineret som modstander i det fredspolitiske arbejde.
På grund af udviklingen i Kina, måtte man dog allerede i 1980 tage afstand fra nedkæmpelsen af demokratibevægelsen, men man fastholdt Mao's tanker.
Tiden efter blev én lang nedgangsperiode. Selv om KAP forsigtigt forsøgte at placere sig som et demokratisk parti, der i praksis havde begravet den klassiske leninistiske tolkning af protetariatets diktatur og som betragtede det socialistiske samfund som et demokratisk samfund med fuld ytrings- og organisationsfrihed, kunne man ikke løsgøre sig fra den maoistiske etiket, der ikke længere var attraktiv.
Udgav tidsskriftet KT : kommunistisk tidsskrift.
KAP opstillede til valget i 1979, men fik kun 13.000 stemmer. Partiet blev nedlagt i 1994. (7)

Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister, DKP/ML

Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister, DKP/ML blev stiftet i 1978 af to grupperinger, der var blevet ekskluderet fra KAP (Kommunistisk Arbejderparti). Det drejede sig om MLF (Marxistisk-Leninistisk Forbund) og KSML (Kommunistisk Sammenslutning Marxister-Leninister).
Bruddet med KAP fandt sted samtidig med bruddet mellem Kina og Albanien. DKP/ML'ere tog parti for Albanien, og fastholdelsen af den doktrinære Marxisme-Leninisme, mens KAP gjorde den kinesiske 3. verdensteori til sit programmatiske grundlag.
Partiet opstillede til folketingsvalgene i 1984 og 1987, under navnet Marxistisk-Leninistisk Parti, men fik ved begge valg under 1000 stemmer.
Partiet udgiver Dagbladet Arbejderen (8)

Socialistisk Arbejderparti, SAP

Socialistisk Arbejderparti, SAP blev stiftet i 1980 som en videreførelse af Revolutionære Socialisters Forbund. Partiet udgør den danske sektion af Fjerde Internationale, der repræsenterer trotskismen.
SAP's politiske virke er at omstyrte kapitalismen og bane vejen for direkte udøvet arbejdermagt. Efter 1985 ændrede SAP orientering. Fra forsøg på at agitere direkte i arbejderklassens brede lag gik partiet over til en øget fokusering på diskussion og samarbejde med resten af venstrefløjen.
Ved valget i 1988 opstillede SAP uden succes kandidater på VS' liste og i dag er SAP med i Enhedslisten.
I løbet af 1990'erne har SAP bl.a. markeret sig i det antiracistiske arbejde.
SAP udgiver månedsbladet Socialistisk Information (9)

Fælles Kurs

Fælles Kurs blev stiftet i 1986. Partiet har rod i den kommunistiske fraktion, der i årene efter Den Anden Verdenskrig opstod i Sømændenes- og Søfyrbødernes forbund. Fælles Kurs var navnet på det blad, som denne DKP-fraktion udgav.
Fra 1973 og op gennem 1980'erne havde Fælles Kurs listen et flertal i Sømændenes Forbunds bestyrelse, forretningsudvalg og i valg af faglige tillidsposter i Sømændenes Forbund. Listens ledende skikkelse, Preben Møller Hansen, blev som centralkomite- og forretningsudvalgsmedlem ekskluderet af DKP i 1979, og DKP's søafdeling blev nedlagt.
Det førte til dannelsen af Fælles Kurs Klubber bestående af DKP-Søafdelingsmedlemmer samt andre DKP medlemmer, der forlod DKP. Endelig dannede man så i 1986 et egentligt parti.
Partiet opnåede ved valget i 1987 4 mandater, men fornøjelsen blev kort. Allerede året efter kom der atter valg, og partiet gled ud.
Ved folketingsvalget i 1990 forsøgte Fælles Kurs i et taktisk samarbejde med Mogens Glistrup og hans Trivselsparti at komme over spærregrænsen. Det lykkedes ikke, og siden har partiet ikke opstillet (10)

Enhedslisten, De Rød-Grønne

Enhedslisten, De Rød-Grønne, blev dannet i 1989 som et valgsamarbejde mellem VS, DKP og SAP. Senere blev også Kommunistisk Arbejderparti tilsluttet listen.
Uden for Christiansborg har Enhedslisten markeret sig kraftigt i kampagnen mod EU.
Udgiver medlemsbladet Rød-grønne linier.
Enhedslisten har været repræsenteret i Folketinget sider 1994 (11). (11)

Videre læsning

Under videre læsning henvises til enkelte konkrete dokumenter som for eksempel én artikel eller én bog. Der kan være henvisninger til dokumenter i både trykt og elektronisk form. Dokumenterne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning i danske såvel som internationale databaser samt søgning på Internettet.

20 års kamp for socialismen Danmarks Kommunistiske Parti ML 1978-98. 1999. 132 sider.
Jubilæumsskrift, der ikke har til formål at skildre DKP/ML's historie. Bogens formål er at gøre selvkritisk status over partiets hidtidige udvikling: Hvad har partiet gjort af godt og skidt? Og hvad har det lært? Dette dokument er derfor i sit udgangspunkt et selvkritisk dokument. - Kan downloades i PDF-format via adressen: http://www.dkp-ml.dk/art/udgiv-37.htm
Dahl, Ernst Venstrefløjens lange march. Politiske strategier på venstrefløjen - DKP, SAP og VS. 1999. 138 sider.
En diskussion af nogle vigtige punkter i programmerne for tre af de partier, der tog initiativet til Enhedslisten.
Finnemann, Niels Ole I Broderskabets Aand. 1985. 445 sider.
En idehistorisk analyse af den socialdemokratiske arbejderbevægelses historie 1871-1977.
Socialisme på dansk SF gennem 25 år. 1984. 215 sider.
Antologi om SF's første 25 år, om partiets ideer, rolle og betydning.

Videre links

Under videre links henvises til hjemmesider og databaser på Internettet med flere eller mange dokumenter. Videre links kræver således at man selv udvælger og vurderer hvilke dokumenter man har brug for, eventuelt efter en søgning på hjemmesiden eller i databasen. Hjemmesiderne og databaserne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning på Internettet.

Arbejderpartiet Kommunisterne
Stiftet april 2000. Marxistisk-Leninistisk parti, der hylder den videnskabelige socialisme og hylder tiden fra oktoberrevolutionen til Albaniens fald. Udgiver 14-dages bladet Kommunistisk Politik.

http://www.apk2000.dk/

 
Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU Socialdemokratiets ungdomsorganisation.

http://www.socialdemokratiskungdom.dk/

Frit Forum Frit Forum er en forening af socialdemokratiske studerende på de videregående uddannelser. Organisationen er først og fremmest et debatforum, hvor studerende med en fælles interesse for politik og samfundsforhold i almindelighed kan mødes til en diskussion. Udgiver medlemsbladet Frit Forum.

http://www.FritForum.dk/

Internationale Socialister Stiftet i 1984 af medlemmer af Faglig Fællesliste, en fraktion i VS. Dansk afdeling af den trotskistiske IS-tendens. Udgiver månedsavisen Socialistisk Arbejderavis.

http://www.socialister.dk/

Danmarks Kommunistiske Parti. Stiftet 1993 som en fortsættelse af Kommunistisk Forum, en gruppe der dannedes efter den DKP kongres, der reelt ophævede alt hvad der karakteriserer et kommunistisk parti. Udgiver 14-dages bladet Kommunist og det teoretiske tidsskrift Ny Tid.

http://www.dkp.dk/

Modkraft.dk Venstrefløjens portal på nettet. Den dækker økologiske, faglige, anti-racistiske - kort sagt progressive - strømninger i samfundet på Internettet. Nyheder, baggrund, stor linksamling, SMS-tjeneste, nyhedsbrev og søgbar database.

http://www.modkraft.dk

Rød Ungdom Revolutionær ungdomsorganisation, der samler unge til venstre for SFU. Arbejder til daglig bl.a. med en kampagne mod karakter - og eksamenssystemet, kampen mod nazisme, racisme og fremmedhad, for opbygningen af en faglig ungdomsopposition i fagbevægelsen, mod undertrykkelsen af kvinder samt for en udmeldelse af EU og Nato. Udgiver desuden ungdomsbladet "Lige Venstre".

http://www.ru.dk/

Socialistisk Folkepartis Ungdom, SFU Socialistisk Folkepartis ungdomsorganisation.

http://www.sfu.dk/

Kilder

  1. 20 års kamp for socialismen. DKP/ML. Dansk tekst.
    URL: http://www.dkp-ml.dk/art/udgiv-37a.htm
  2. Socialdemokratiet.. Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/sd.htm
  3. Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/dkp.htm Socialistisk Folkeparti (SF). Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/sf.htm
  4. Venstresocialisterne (VS). Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/vs.htm
  5. Venstresocialisterne er ikke længere et parti. Venstresocialisterne. Dansk tekst.
    URL: http://www.venstresocialisterne.dk/kongres.htm
  6. Kommunistisk Arbejderparti (KAP). Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/kap.htm
  7. Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister (DKP/ML). Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/dkpml.htm
  8. Socialistisk Arbejderparti (SAP). Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/sap.htm
  9. Fælles Kurs. Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/felles_kurs.htm
  10. Enhedslisten. Leksikon for det 21. århundrede. Dansk tekst.
    http://www.leksikon.org/html/dk/enhedslisten.htm