Betydningen af dagbogen

Hvorfor er Anne Franks dagbog vigtig?

Anne Franks dagbog er vigtig, fordi den taler på vegne af ofrene for Anden Verdenskrigs folkedrab. Anne Frank er kommet til at stå som et symbol på de 6 millioner jøder, som nazisterne udryddede. Jyllands-Postens kronik "Hvad skal vi med Auschwitz-dagen?" fra 2004 (se kilder) argumenterer for, at intet menneske kan rumme tal som 6 millioner jøder, 1,3 millioner cambodjanere, 800.000 hutuer eller 150.000 bosniere. Man kan først identificere sig med ofrene for folkedrab og andre forbrydelser mod menneskeheden, når det kollektive personificeres:"Det er grunden til, at Anne Franks dagbog ( ... ) gør et uudsletteligt indtryk på læseren." Anne bare var en ganske normal teenager, der ikke gik så meget op i religion eller politik. Bogen "Anne Franks liv" fra 1998 (se kilder) konstaterer:"Hendes budskab, høres som en varm stemme, der advarer om ikke at diskriminere på grund af hudfarve, kultur eller tro: Et budskab, der aldrig må drukne i alverdens larm."

Hvad har dagbogen medført?

Der er blevet oprettet forskellige fonde og priser i Annes navn. Hvert år uddeles The Spirit of Anne Frank Awards til mennesker, som har været med til at bekæmpe diskrimination og sprede budskab om tolerance. 

Annes historie bruges også til at informere skoleelever om Anden Verdenskrig og advare mod diskrimination. I 2004 arrangerede Humanity in Action for eksempel udstillingen "Anne Frank - en historie fra vor tid", der turnerede forskellige danske skoler. Formålet var at fortælle den unge generation, der ikke oplevede krigens rædsler, hvad intolerance, racisme og diskrimination kan føre til.

Hvorfor har dagbogen så stor gennemslagskraft?

I bogen "Readings on Anne Frank: The Diary of a Young Girl" fra 1998 (se kilder) mener man, at en af grundene til, at Annes dagbog er så stærk læsning, er, fordi hun mistede livet i en koncentrationslejr. Bogen ville ikke have haft den store gennemslagskraft, hvis hun var endt i for eksempel Cleveland, USA, var blevet journalist og havde fået to børn. Men på grund af hendes død, får beretningerne et dystert skær, som både griber og rører læseren. På et tidspunkt skriver Anne for eksempel i "Anne Franks dagbog" fra 1993 (se kilder), at hun vil lade sine ufødte børn læse en bestemt bog:"Cissy van Marxvedt skriver flot. Jeg vil bestemt lade mine børn læse hende." Men som læser er man klar over, at hun aldrig får mulighed for at skabe sin egen familie.

Hvordan er interessen for Anne Frank i dag?

Fra 1990'erne er der udkommet faglitteratur om Anden Verdenskrig og biografier med udgangspunkt i Anne Frank som aldrig før. Bogen "Anne Frank: The Diary of a Young Girl" fra 1998 (se kilder) fortæller, hvordan dagbogen har været på de amerikanske skolers læselister i flere årtier og ligger på en topti over de mest læste bøger. 

Herhjemme oplyser forlaget Aschehoug, at salget af dagbogen er stagneret de sidste 6-7 år. Men i foråret 2004 i forbindelse med udstillingen "Anne Frank - en historie om vor tid" måtte forlaget udkomme med et nyt oplag for at efterkomme den øgede efterspørgsel. Der blev solgt 12.000 eksemplarer på kun tre måneder.  

Ifølge artiklen "Afsløret af farens forretningsforbindelse" i Politiken fra 2003 (se kilder) er interessen for Anne Frank større end nogensinde - ikke mindre end 900.000 turister besøger årligt det sted, hun levede i skjul under Anden Verdenskrig.