Konflikten med Kina

Hvorfor er der opstået en konflikt mellem Kina og Taiwan?

Selvom Taiwan i praksis har været selvstændig siden 1949, er landet ikke anerkendt som en uafhængig stat. Taiwan bruger stadig grundloven fra 1947, som blev skrevet for hele Kina. Taiwan og Kina forbedrede i en årrække forholdet og indgik handelsaftaler. Der blev åbnet for direkte kontakt mellem regeringerne, og rejser mellem landene blev tilladt. Men efter at DPP overtog magten i 2016, er forholdet igen blevet mere køligt. Kina har brudt den officielle kontrakt og er igen begyndt at blokere Taiwans deltagelse i internationale organisationer. Bl.a. har Kina gennemtrumfet, at Taiwan har mistet sin observatørstatus i Verdenssundhedsorganisationen, WHO.    

Hvad er Kinas planer for Taiwan?

Kinas præsident, Xi Jinping, har flere gange sagt, at en ”genforening” med Taiwan ”skal udføres”, og han har ikke udelukket brug af magt for at nå dette mål. Målet om at genforening med Taiwan er en del af Xi Jinpings politiske vision, der kaldes ’den kinesiske drøm’. Ifølge denne vision skal Kina inden 2049 have generobret sin status som en af verdens absolutte stormagter, og i Taiwan er der frygt for, at Kina som en del af denne strategi vil indtage Taiwan.

I løbet af august 2022 har Kina gennemført store militærøvelser ud for Taiwan, hvor kinesiske soldater har øvet sig i at gennemføre en landgangsoperation. I forbindelse med øvelserne har Taiwans udenrigsminister, Joseph Wu, sagt, at regeringen ser øvelserne som en forberedelse af en invasion. USA's forsvarsministerium, Pentagon, har dog meddelt, at amerikanerne ikke forventer en kinesisk invasion i løbet af de næste to år. Det fremgår af TV 2’s artikel ”Forstå konflikten om Taiwan: Planlægger Kina en invasion?” (se kilder).

Hvad er parallellen til Kinas konflikt med Hongkong?

Det kommunistiske styre i Beijing ønsker, at Taiwan indlemmes i Kina efter en model, der kaldes "et land, to systemer". Modellen er kendt fra Hongkong, der blev overdraget fra Storbritannien til Kina i 1997, og som i sin tid fik selvstyre og egen forfatning. I de seneste år har borgerne i Hongkong oplevet øget kinesisk indblanding, og der har været demonstrationer mod modellen.

Læs mere om den konflikt i Faktalink-artiklen om Hongkong.

Hvorfor er det vigtigt for Kina, at Taiwan ikke bliver selvstændigt?

Endnu i dag er det særdeles vigtigt for Kina, at Taiwan ikke bliver selvstændigt. Derfor har Kina i de seneste par år afholdt militærøvelser tæt på øerne. Da Japan erobrede Taiwan, var det en stor skam for kineserne, og styret har igennem årtiers propaganda fortalt folket, at der kun er ét Kina. Genforeningen er blevet en historisk mission for Folkerepublikken, og det vil være katastrofalt for den folkelige opbakning, hvis Taiwan løsriver sig.

Men der er også nogle helt håndgribelige årsager til, at Kina vil have kontrol over Taiwan. Øriget ligger strategisk vigtigt nær Kinas kyst, og Kina er en af verdens største søfartsnationer, så kineserne har behov for fri passage for sine skibe. Xi Jinpings kommuniststyre er bange for at blive omringet. Det fremgår af DIIS-analysen ”Trekantsdramaet mellem USA, Kina og Taiwan spidser til” (se kilder).

Hvad er taiwanernes egen holdning til at blive en del af Kina?

Ifølge en meningsmåling, som Chengchi-universitetet i Taiwan foretog i juli 2022, ønsker 1,3 procent af Taiwans befolkning at blive indlemmet i Kina snarest muligt. Andre 5,2 procent svarede, at de ønsker at blive en del af Kina på et tidspunkt i fremtiden. De resterende 93,5 procent af de adspurgte ønskede enten at bevare status quo eller at opnå yderligere uafhængighed af Kina. Chengchi-universitetet foretager lignende meningsmålinger hvert halve år, hvor tilslutningen til de enkelte svar plejer at variere med nogle få procentpoint. Det fremgår af TV 2’s artikel ”Forstå konflikten om Taiwan: Planlægger Kina en invasion?” (se kilder).

Hvordan er USA’s nuværende militære samarbejde med Taiwan?

USA har militære alliancer med Japan, Filippinerne og Sydkorea og et partnerskab med Taiwan. Da USA anerkendte Folkerepublikken Kina i 1972, vedtog Kongressen, at man fortsat skulle yde militær støtte til Taiwan. USA er dermed forpligtet ved lov til at hjælpe Taiwan forsvarsmæssigt og med at opbygge kapacitet til at intervenere i en konflikt.

På spørgsmålet ”Vil I forsvare Taiwan med militærmagt?” svarede USA’s præsident Joe Biden i sommeren 2022: ”Det var vores løfte”. I sensommeren har Bidens regering godkendt salg af militærhjælp til en værdi af 800 millioner kroner, fordi Taiwan har bedt om køretøjer og våben til at forsvare sig selv. Det fremgår af DIIS-analysen ”Trekantsdramaet mellem USA, Kina og Taiwan spidser til” (se kilder).

Hvorfor har USA en så stor interesse i Taiwan?

Der er flere grunde til, at USA holder tæt øje med, hvad der foregår i Taiwan, og hvilke træk kineserne overvejer at tage næste gang. En af grundene er, at Taiwan ligger i den første økæde, som USA kan bruge som en slags inddæmning af Kina. Hvis der skulle udbryde krig mellem Kina og USA, ville øerne gøre det lettere for USA og dets allierede at blokere for Kinas flåde og lukke af for Kinas eksport af varer. Det ville gå ud over Kinas økonomi.

En anden lidt overset magtfaktor er mikrochips. Taiwan dominerer det globale marked for mikrochips, og under coronapandemien blev det tydeligt, hvor sårbar forsyningskæden er, fordi meget få lande producerer mikrochips. Under coronapandemien opstod der således mangel på alt fra PlayStations og smartphones til biler og hårde hvidevarer. Mikrochips bliver også brugt til våben og er uhyre vigtige for store tech-virksomheder i USA og Kina, så Taiwan er en vigtig handelspartner for begge. Det fremgår af Finans-artiklen ”Taiwan er verdens næststørste producent af halvledere” (se kilder).