Forebyggelse og behandling af stress

Hvad gør danske virksomheder for at bekæmpe stress?

Ifølge arbejdsmiljøloven skal den enkelte arbejdsgiver sørge for, at der bliver lavet en arbejdspladsvurdering (APV) i fællesskab med medarbejderne for at få et samlet billede af, hvordan det psykiske og fysiske arbejdsmiljø er. Vurderingen skal fungere som udgangspunkt for eventuelle ændringer af arbejdet. Ifølge en undersøgelse lavet af interesseorganisationen Lederne i samarbejde med Psykiatrifonden har hver anden virksomhed en politik for håndtering af stressramte medarbejdere, mens fire ud af 10 virksomheder har en fast procedure for stress-sygemeldinger. Det tal er alt for lavt, mener stressekspert Dorthe Rosendahl Kirkegaard: ”Alle virksomheder burde tænke forebyggelse af stress ind i planlægningen af arbejdet. Hvis man har en virksomhed, hvor man ved, at der er en masse tunge løft, så bliver man nødt til at købe en lift. Den samme øvelse laver man meget sjældent i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Men det burde virksomhederne gøre”, siger hun i artiklen ”Hver anden virksomhed har en stresspolitik. Det burde alle have” på UgebrevetA4.dk (se kilder).

Ledernes tænketank om, hvordan organisationer kan forebygge stress.

 

Hvad gør fagforeningerne for at bekæmpe stress?

De fleste fagforeninger har taget problemet med stress i arbejdslivet til sig og deltager aktivt for at hjælpe deres medlemmer. For eksempel ved at foretage undersøgelser af stress på medlemmernes arbejdspladser, ved at rådgive i stresshåndtering og tilbyde gode råd til håndtering af stress på deres hjemmesider.
Partnerskabet ”Sammen om mental sundhed” ledes af Sundheds- og Ældreministeriet og består af en lang række fagforeninger og organisationer, der har besluttet sig for at gå sammen for at skabe en styrket indsats i bekæmpelsen af stress. Her har man udviklet en række værktøjer, som skal hjælpe virksomhederne til at få hjælp, hvis en kollega rammes af stress. Det er alt fra pjecer med gode råd til film, der viser, hvad man skal være opmærksom på som medarbejder, kollega eller chef. Arbejdspladsen kan bruge redskaberne til aktivt at styrke den mentale sundhed her og nu. Det kan man læse på partnerskabet ”Sammen om mental sundhed” på mentalsundhed.dk (se kilder).

Hvad gør politikerne for at bekæmpe stress?

Der findes ingen regler og love om bekæmpelse af stress. Men både Arbejdsmiljørådet (se kilder) og Arbejdstilsynet (se kilder) sætter fokus på psykisk arbejdsmiljø og opfordrer virksomheder til at gå aktivt ind i bekæmpelse af stress ved at pleje det psykiske arbejdsmiljø. Ifølge loven er både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø arbejdsgivernes ansvar. Det er dog svært at kontrollere, om det psykiske arbejdsmiljø bliver håndhævet, da stress og andre psykiske problemer på arbejdspladsen stadig på sin vis er et tabu og ikke altid kommer frem i lyset.
Netop for at bryde tabuet og tvivl om stress på arbejdspladsen, lancerede regeringen og Sundheds- og Ældreministeriet i samarbejde med partnerne i ”Sammen om mental sundhed” i maj 2017 kampagnen ”En god kollega gør en forskel”. Kampagnen leverede fem enkle råd, bl.a. om, hvordan man holder øje med stress og mistrivsel, spørger ind til og støtter en kollega, der har det svært.
”Jeg tror, at mange af os er en smule berøringsangste og derfor undlader at spørge en af vores kolleger, der hænger med hovedet, hvordan de går og har det. Det er ærgerligt, for selvom det i sidste instans er arbejdsgiverne, der har ansvaret for arbejdsmiljøet, så kan vi hver især være med til at tage hånd om stress og mistrivsel på arbejdspladsen ved at være en interesseret og omsorgsfuld kollega.”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i den pressemeddelelse, der skød kampagnen i gang (se kilder).

Hvad kan den enkelte gøre for at forebygge og bekæmpe stress?

Helt afgørende i forebyggelsen af stress er det at lytte til kroppen og dens signaler. Stress opstår ofte, når man bliver ved at overskride sine grænser for, hvad man magter. Ved at lære dem at kende bliver det lettere at stoppe op og sige fra, før belastningen bliver så tung, at der er tale om stress. Regelmæssig motion, sund mad, pauser i hverdagen og tilstrækkelig søvn er også med til at forebygge stress. Når stressen rammer, er det vigtigt at sørge for ro og en tilstrækkelig lang pause fra pligter og arbejde – ofte kræver det flere måneder at komme tilbage til arbejdet og en almindelig hverdag. For mange er det egne forventninger og en evig følelse af ikke at gøre tingene godt nok, der stresser. De skal lære at tro på, at det de gør, er godt nok. Sådan lyder nogle af rådene på hjemmesiden forebygstress.dk (se kilder). Forskning viser også, at ophold i naturen virker afstressende, og flere psykologer og andre stressbehandlere er begyndt at anvende såkaldt naturterapi til stressramte. Det kan man læse om på psykolog Birgitte Sølvsteins hjemmeside (se kilder).