Star Wars i dag

Hvorfor fascinerer Star Wars stadig?

”Star Wars er som en religion – bare uden tro”. Sådan beskriver lektor i filmvidenskab Peter Schepelern fænomenet i Politiken-artiklen ”Star Wars er en enorm kraft, som ikke lader sig stoppe” (se kilder). Den mangeårige Star Wars-fan og musiker Kristian Leth uddyber i artiklen sin fascination for Star Wars således: ”Vi er i en historisk fase, hvor vi gerne vil finde den rigtige mening, gennemskue, hvad der i virkeligheden ligger bag handlingerne. Men det er løgn, at en film skulle være mere sand, når den viser folk, der skændes om et køkkenbord. Star Wars er netop ikke en psykologisk fortælling. Vi er både helten og skurken og tilskuerne på en gang” (se kilder).

I Berlingske-artiklen ”At samle Star Wars er en livsfilosofi” forklarer en anden fan: ”Jeg kan godt li’ andre film, men Star Wars får mig til at føle mig levende. For mit eget vedkommende er filmene og det at samle en slags livsfilosofi, der motiverer mig i mit arbejde og øvrige liv” (se kilder).

Også tilknytningen til figurerne i filmen fremstår som en af grundene til, at Star Wars fascinerer det moderne menneske. I Information-artiklen ”Draget af den mørke side” pointerer filmanalytiker Casper Gronemann, at der er ”mange gode grunde til, at vi stadig glæder os til mere Star Wars, men nogle af de årsager er de samme, som klistrede min farmor til Glamour. Vi vil gispe, når familieforhold afsløres, og føler os i stigende grad knyttet til karaktererne i en føljeton, der i hvert nyt afsnit samler tråden op, præcis hvor det sidste sluttede” (se kilder).

Kan filmene blive ved med at trække seere?

Nogle år før premieren på ”Episode VII – The Force Awakens” havde George Lucas solgt sit livsværk til den multinationale mediekoncern Disney. Filmen, der fik premiere i december 2015, var dermed den første i serien uden den original skaber. Men filmen blev alligevel et enormt kommercielt hit, der ifølge Box Office Mojo solgte mere end 100 millioner billetter i Nordamerika, hvilket er det største antal siden ”Titanic” (se kilder).

Ifølge Berlingske-artiklen ”Star Wars sætter sig på julen flere år frem” er det en bevidst strategi fra Disney at lægge premieren på filmen i juletiden, ”hvor film med bud til både de ældre børn og voksne har et ekstra potentiale. Tidligere nød filmene som Ringenes Herre godt af den samme trang til storslåede paralleluniverser i juledagene”, som det beskrives (se kilder). Jyllands-Posten stillede spørgsmålet ”Orker vi mere Star Wars?” i artiklen ”Hvor rummelige bør vi være over for endnu en rumkrig?” til en række kulturpersonligheder, blandt andre tidligere kulturminister Uffe Elbæk, der ”overhovedet ikke har fået nok”. Han lagde vægt på, at der stadig er ”masser af ufortalte historier og dramaer, vi ikke har fået adgang til endnu. For universet er stort. Og der er masser af ormehuller til helt nye lag af Star Wars-fortællingerne” (se kilder).