Introduktion til Star Wars

Hvad handler Star Wars om?

Star Wars er en amerikansk filmserie i science fiction-genren skabt af den amerikanske manuskriptforfatter, instruktør og filmproducer George Lucas. Som det beskrives i filmenes indledning, udspiller handlingen sig ”for længe siden… i en fjern, fjern galakse”, og Star Wars er i sin grundform et rumeventyr om det godes kamp mod det onde.

Den første film, ”Episode IV – Et nyt håb”, havde premiere i 1977 og introducerede publikum til et fantasiunivers, der kombinerede et fascinerende persongalleri med nyskabende special effects. Star Wars fik et øjeblikkeligt gennembrud på det store lærred med 347 millioner solgte billetter på verdensplan. I de to følgende film i den indledende trilogi, ”Episode V – Imperiet slår igen” fra 1980 og ”Episode VI – Jediridderen vender tilbage ”fra 1983 – byggede George Lucas videre på historien om den unge Luke Skywalker, der tilslutter sig en oprørsgruppe og bekæmper galaksens onde imperium med Darth Vader i spidsen, som viser sig at være Luke Skywalkers far.

Som antydet i nummereringen af episoderne havde George Lucas fra starten planer om flere film. Efter en pause på mere end 15 år vendte han i 1999 tilbage til Star Wars-universet med ”Episode I – Den usynlige fjende” og efterfølgerne ”Episode II – Klonernes angreb” fra 2002 og ”Episode III – Sith-fyrsternes hævn” fra 2005. Denne trilogi fortæller forhistorien til episode fire til seks: Demokratiet falder, og den unge Anakin Skywalker tager rejsen fra den lyse til den mørke side og bliver til Darth Vader.

Et årti senere, i 2015, kom den første film i den tredje Star Wars-trilogi, ”Episode VII – The Force Awakens”, og selvom filmen ikke længere havde skaberen George Lucas med om bord på produktionen, efter at han havde solgt rettighederne til Disney, tog den tråden op, hvor de oprindelige tre film slap. Handlingen foregår 30 år efter opgøret mellem Luke Skywalker og Darth Vader, og handlingen ventes at udvikle sig yderligere derfra i de to næste film i den tredje trilogi, hvoraf ”Episode VIII – The Last Jedi” udkommer i december 2017, mens den sidste er planlagt til 2019.

Læs mere om handlingen og persongalleriet i opslaget ”Star Wars for dummies – her er karaktererne, du skal kende” på DR Kultur (se kilder).

Hvem har skabt Star Wars?

Amerikaneren George Lucas, født i 1944, er hovedarkitekten bag Star Wars-universet og dets figurer, som han udviklede i 1970’erne og 1980’erne. Han har også været manuskriptforfatter, instruktør og producer på en række andre film, herunder ”Indiana Jones”-serien, ligesom han tilskrives stor betydning for filmmediets udvikling i almindelighed. I artiklen ”Bare rolig George Lucas, vi glemmer dig aldrig” fra DR Kultur (se kilder) skitseres det, at amerikaneren siden midten af 1970’erne har haft ”en afgørende finger med i stort set alle større effekt-film, der kommer ud af Hollywood-maskinen”, ligesom han har været initiativtager til udviklingen af THX-lydsystemet, som den dag i dag er standard i biografer verden over. George Lucas fik i 2012 fire milliarder dollar for at sælge Star Wars-rettighederne til Disney.

 

Interview fra 1971 med ung George Lucas:

 

Hvordan kan Star Wars fortolkes?

Der er adskillige bud på, hvordan begivenhederne i Star Wars-filmene kan fortolkes. Informations filmkritiker Christian Monggaard roser i artiklen ”For lang tid siden i en fjern, fjern galakse” den ”overvældende vision”, som serien rummer. Anmelderen mener, at filmene på én gang fortæller ”en stærk, medrivende og både tragisk og håbefuld historie: Om godhedens sejr over ondskaben gennem først faderen, Anakin Skywalkers, (synde)-fald og den galaktiske republiks undergang i de første tre film og siden sønnen, Lukes, genrejsning af ikke bare demokratiet, men på sin vis også faderens eftermæle. Det er med andre ord lige dele faderopgør, klassisk eventyr om kampen mellem godt og ondt, science fiction, mytologisk fortælling og action og spænding, man får serveret”, opsummerer Monggaard i Information-artiklen (se kilder).

Filmene er også blevet fortolket på et mere abstrakt plan. Ifølge Politiken-artiklen ”Star Wars er en enorm kraft, som ikke lader sig stoppe” løber der ud over den mytologiske historiestruktur ligeledes ”en religiøs understrøm gennem alle Star Wars-film”. I artiklen argumenterer en religionsforsker for, at ”kraften – eller The Force – som kan benyttes af både af de gode og de onde, af lyset og mørket, er et koncept, der har en helt særlig appel hos mennesker i dag. (…) Der er med the force tale om et rigtig stærkt begreb, som folk kan bruge til at sætte ord på deres ofte vage gudsforestilling i en senmoderne tidsalder” (se kilder).