Hvad kendetegner Spaniens økonomi og samfundsforhold?

Spanien er et forholdsvis rigt land, men arbejdsløsheden er høj, især blandt unge. Derfor rejser mange unge til udlandet for at søge arbejde.

Spanien blev medlem af EU i 1986 og handler mest med andre EU-lande, især Frankrig og Tyskland. Spanien sælger og køber dog også mange varer i de tidligere kolonier i Latinamerika. Turisme betyder også meget for Spaniens økonomi.

Kirke og stat har igennem historien været tæt forbundet, men forfatningen fra 1978 adskilte stat og kirke. Selv om de fleste spaniere er medlem af den katolske kirke, har kirken mindre betydning i spaniernes liv og i politik end tidligere. Men kirkens sociale arbejde betyder stadig meget, blandt andet fordi det især er kirkelige organisationer der drager omsorg for blandt andet ældre borgere.

I spansk politik fylder forholdet mellem den centrale magt i Madrid og de forskellige regioner meget. Baskerlandet og Catalonien har især kæmpet meget for at få mere selvstyre, og indtil 2018 var der en separatistbevægelse, ETA, som kæmpede med voldelige midler for at løsrive Baskerlandet fra Spanien.

 

Trailer fra TV2Fri for udsendelsen ”Mit Spanien” hvor den danske forfatter, filmmand, cykelekspert Jørgen Leth fortæller om sit forhold til Spanien.