Hvilke dårlige ting findes på de sociale medier?

De fleste bruger de sociale medier til gode ting som f.eks. at sende sjove videoer, skrive med venner og familie og sende fødselsdagshilsner. Men de sociale medier kan også blive et rigtig ubehageligt sted at være.

Mange børn og unge har f.eks. været udsat for digital mobning. Digital mobning er ligeså ubehagelig som mobning i skolen eller et andet sted. Det kan foregå på Facebook eller Snapchat ved at der bliver skrevet grimme ting og delt billeder eller videoer af den der bliver mobbet. Billeder og videoer kan være meget svære at slette når først de er blevet delt på de sociale medier. Konsekvenserne kan altså være meget store hvis man får et personligt billede eller en video delt på nettet imod sin vilje. Hvis man har en profil på Facebook, kan man også risikere at nogle af ens venner deler en voldsom video som man egentlig ikke har lyst til at se – f.eks. om krig, dyremishandling eller ulykker.

De sociale medier er samtidig et sted hvor alle mulige typer kan færdes. Derfor findes der også pædofile (de bliver også kaldt børnelokkere) som kan udgive sig for at være børn og på den måde forsøge at lokke børn og unge til at mødes med dem.

Hvordan færdes man sikkert på de sociale medier?

Man skal respektere reglerne om at være fyldt 13 år før man kan komme på de sociale medier. Man skal ikke være bange for at bruge de sociale medier, men det er en god ide at tænke sig godt om når man gør det. Det vigtigste er at man bruger sin sunde fornuft. Bliv kun venner med folk du kender, uanset om det er på Snapchat eller Facebook. Sig aldrig ja til at mødes med nogen som du ikke kender, og hvis du er i tvivl om noget, så tal med dine forældre eller en anden voksen du stoler på.

Hvad er god stil på de sociale medier?

SoMe-ungepanelet er et panel der består af ni børn og unge mellem 12 og 17 år. De kommer med nogle anbefalinger til hvordan man færdes på de sociale medier i rapporten ”Børn og unges digitale liv set med unges øjne” (se kilder). Her anbefaler SoMe-ungepanelet bl.a. at man:

· tænker over, hvem man bliver venner med på de sociale medier.

· ikke skriver noget dårligt om en person på de sociale medier, selvom man måske er uvenner – tal hellere med personen.

· kun lægger noget op af andre personer, som hele verden må se, og at man altid har sikret sig at det ikke overskrider personens grænse.

· ikke deler private oplysninger med folk man ikke kender.

· ikke skriver noget til nogen som man ikke ville sige ansigt til ansigt.