Hvordan opstod rockergrupperne?
Allerede i 1948 blev motorcykelklubben Hells Angels grundlagt i Californien, og den tiltrak hurtigt rastløse krigsveteraner, som dyrkede motorcykler og var klar på eventyr. Op gennem 1950’erne fik Hells Angels dog tråde til det kriminelle miljø, bl.a. røverier og narkohandel, og gruppen spredte sig til andre lande, herunder også til Danmark i 1980. I 1965 opstod en anden lignende motorcykelklub ved navn Bandidos i Texas, og den spredte sig også på tværs af kloden – også til Danmark, men det var først i starten af 1990’erne. De såkaldte rockere kan ofte kendes på deres læderjakker med et rygmærke, som illustrerer deres tilhørsforhold. Rockerne selv kalder sig som regel ”bikere” og tager afstand fra den betydning af ordet rocker, som har med kriminalitet og vold at gøre. For medlemmerne sender det som regel et negativt signal at bruge ordet rocker. Det fremgår af TV 2 Kosmopols artikel ”Så voldsom var Den Store Nordiske Rockerkrig” (se kilde 1).
Hvad lå forud for rockerkrigen i 1990’erne?
Den første rockerkrig i 1980’erne var en konflikt mellem to rivaliserende rockergrupper, den internationale Hells Angels’ danske afdeling i København og Bullshit fra Amager. En af de ledende kræfter i Hells Angels var rockeren Jørn ”Jønke” Nielsen. I 1984 skød han koldblodigt præsidenten for Bullshit – Henning Norbert Knudsen, kendt som ”Makrellen” – med en maskinpistol i et opgør om narko og magt. Derefter flygtede han ud af landet til Nordamerika, hvorfra han skrev en selvbiografi, som fik stor medieomtale. I 1988, da rockerkrigen var stilnet af, vendte Jønke tilbage til Danmark, hvor han meldte sig til politiet og blev idømt 16 år i fængsel. I mellemtiden havde Hells Angels fuldstændig udslettet rockergruppen Bullshit og slået sin position fast som Danmarks førende rockergruppe. De følgende år dominerede Hells Angels narkomarkedet og den organiserede kriminalitet herhjemme.
Hvad var årsag til konflikten, som førte til Rockerkrigen?
I 1994 var Hells Angels ikke længere alene om at kontrollere narkomarkedet i Danmark og Norden. Den ligeledes internationale rockergruppe Bandidos havde i starten af 1990’erne åbnet to danske afdelinger i Helsingør og på Amager, og det pressede Hells Angels’ stærke position. Årsagen til konflikten var simpel, som det gengives i TV 2 Kosmopols artikel ”Så voldsom var Den Store Nordiske Rockerkrig” (se kilde 1). Politiinspektør Kim Kliver var dengang chef for Rejseholdet, som efterforskede rockerkriminalitet, og han siger sådan her: ”Rockerkrigen drejede sig ene og alene om, at Hells Angels havde stået på toppen af kriminalitetspyramiden primært i forhold til narkotikasalget, og det vil sige primært hashsalget. Det, der skete, da Bandidos begyndte at åbne chapters (afdelinger, red.) først i Danmark og så videre ud, var, at de ville ind og overtage en del af det marked”.