Perspektiv på De Gule Veste

Hvilke lignende protestbevægelser er opstået i andre lande?

De Gule Veste har mange lighedstræk med andre, populistiske, mestendels højreorienterede protestbevægelser, som de seneste år er opstået andre steder i verden, eksempelvis den folkelige opstand i USA, som lå til grund for valget af Donald Trump som præsident, og fremvæksten af yderligtgående højrenationalistiske partier som Nye Borgerlige og Stram Kurs i Danmark. Fælles for disse protestbevægelser er, at de ifølge forskere og eksperter til dels kan forklares med, at en del af befolkningen oplever afmagt over en øget afstand mellem folket og politikerne, uoverskuelige konsekvenser af globalisering, automatisering af jobs, konsekvenser af finanskrisen og social og økonomisk ulighed. I forskningsrapporten ”De Gule Veste” fra Roskilde Universitet (se kilder) kan man læse mere om baggrunden for de sociale og politiske omstændigheder, der ligger til grund for fremkomsten af De Gule Veste.

Hvilke potentialer findes i en bevægelse som De Gule Veste?

Ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Anne-Sofie Dichman har forsket i De Gule Vestes bevæggrunde, og i artiklen ”De Gule Veste er mere end bare nejhatte: De skaber kollektive, bæredygtige løsninger” (se kilder) argumenterer hun for, at De Gule Veste også rummer demokratiske potentialer for forandring. Selv om mange forbinder bevægelsen med vold, har den også en konstruktiv side; klimakamp, kvindekamp og innovative fællesskaber, skriver hun i debatindlægget. For De Gule Veste har sat positive og udviklende fællesskaber i gang – blandt andet folkekøkkener, folkehuse, fælles børnepasningsordninger, kvindehuse for voldsramte kvinder – og de har anlagt kollektive haver til fremme af lokalt forbrug som led i kampen for et demokratisk, socialt retfærdigt Frankrig, argumenterer hun. Således er De Gule Vestes oprør også blevet beskrevet som samlingspunkt for forskellige minoritetsgruppers kamp. Flere forskere har sat sig for at undersøge, hvilke demokratiske potentialer, en protestbevægelse som De Gule Veste rummer. De Gule Veste kan ifølge forskerne ses som et eksempel på, hvordan forandring kan komme nedefra, når statslige indgreb rammer socialt skævt, og kan være et modsvar mod den individualisering, der efterlader den enkelte alene med sin afmagt.

De Gule Veste har desuden inspireret til dannelsen af flere nye politiske partier i Frankrig – blandt andre partiet Émergents, som betyder ’de fremspirende’ eller ’de fremvoksende’ og partiet Ralliement d’initiative citoyenne, som betyder Det Samlede Borgerinitiativ. Det kan man læse i artiklen ”Verden er holdt op med at tale om De Gule Veste, men de er ikke forsvundet af den grund” på Zetland.dk (se kilder).