Fakta om præsidentvalget i USA

Hvornår er der præsidentvalg i USA?

Der er præsidentvalg i USA hvert fjerde år. Valget skal foregå om tirsdagen efter den første mandag i november. Næste gang, der er valg, er i november 2024. Det første præsidentvalg i USA blev afholdt i 1789, hvor revolutionshelten George Washington vandt og dermed blev landets første præsident.

Hvor mange præsidenter har USA haft?

Den nuværende præsident, Joe Biden, er USA’s 46. præsident. Han er dog blot den 45. mand, der får titlen som USA’s præsident – det skyldes, at præsident nummer 22 og 24 var den samme mand. I de første år var der ingen partier og senere var der flere forskellige. Siden midten af 1800-tallet har Demokraterne og Republikanerne været de to største og mest indflydelsesrige partier.

På Det Hvide Hus’ hjemmeside kan man se en oversigt med alle de amerikanske præsidenter: https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/

Hvem kan blive valgt til amerikansk præsident, og hvem kan stemme?

Der er tre krav, en person skal leve op til for at kunne stille op til præsidentvalget: Man skal (1) være over 35 år gammel, (2) født som amerikansk statsborger og (3) have boet i USA i mere end 14 år. Derudover kan en præsident maksimalt sidde på posten i to perioder. Hvis en person allerede to gange er blevet valgt til præsident, kan man således ikke stille op igen en tredje gang.

Amerikanske statsborgere, som er fyldt 18 år, opfylder normalt valgretskravene og kan stemme ved valget. Men da USA fik sin uafhængighed, var der mange restriktioner på, hvem der kunne stemme. Siden 1870 er valgretten gennem en række tillægsparagraffer til forfatningen blevet udvidet. Udvidelserne er bl.a. gået på race, farve, køn og alder:

  •  Artikel 15: stemmeret for sorte (1870)
  •  Artikel 19: stemmeret for kvinder (1920)
  • Artikel 26: stemmeret for borgere, der er 18 år og derover (1971).

I dag mister folk, der sidder i fængsel for alvorlige forbrydelser, deres ret til at stemme i de fleste amerikanske stater. I nogle stater får de stemmeretten tilbage efter afsonet dom. På den baggrund fik mere end fem millioner amerikanske statsborgere ikke lov til at stemme til præsidentvalget i 2020.

Hvordan vinder man præsidentvalget?

USA er delt op i 50 delstater. Hver stat har et bestemt antal af de såkaldte valgmænd, der er bestemt ud fra deres samlede befolkningstal. I alt er der 538 valgmænd fordelt på de 50 stater. For eksempel har Californien 55 valgmænd, da det er den stat med det største indbyggertal, mens Alaska og seks andre stater (samt Washington, D.C.) kun har tre valgmænd, fordi det er de mindste stater. Den præsidentkandidat, der vinder flest valgmænd, vinder valget. En præsidentkandidat kan vinde valgmændene i en stat ved at få flere stemmer end modkandidaterne. Men da USA har et såkaldt ‘winner-takes-all’-valgsystem, behøver en præsidentkandidat blot at vinde staten med et enkelt procentpoint for at få tildelt alle valgmænd i den pågældende stat. Formelt kaldes systemet for et flertalsvalg i enkeltmandskredse (staterne Nebraska og Maine afviger dog fra dette system). Når en præsidentkandidat har samlet mindst 270 valgmænd, er sejren i hus.

BOKS: Tal og grafer

Efter præsidentvalget i 2020, hvor Joe Biden vandt over Donald Trump, lavede Altinget en graf, der viser, hvordan stemmefordelingen havde været – og hvem der havde vundet – hvis eksempelvis det kun var hvide mænd eller vælgere, der er bekymrede over racisme, der stemte. Oversigten kan findes i Altinget-artiklen “Her er graferne, der viser, hvordan Joe Biden vandt valget i USA” (se kilde 1).

BOKS: Tal og grafer

I mange år har sloganet ‘It’s the economy, stupid’ lydt i forbindelse med amerikanske valgkampe. Sætningen henviser til, at det ofte er økonomien, der afgør, hvor vælgerne sætter deres kryds – ikke alle de andre ting i valgkampen. I TV 2’s artikel “Kan disse syv grafer afgøre valget?” (se kilde 2) opridses nogle af de vigtigste økonomiske parametre i forbindelse med valgkampen i 2020.