EM i fodbold

Artikel type
faktalink
cand.mag. Tore Daa Funder, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist og cand.comm. Anne Anthon Andersen. Juni 2016
Main image
Frankrig jagter tre på stribe. Frankrig er favorit til at gentage triumferne fra 1984 og 1998.
Frankrig jagter tre på stribe. Frankrig er favorit til at gentage triumferne fra 1984 og 1998.
Foto: Franck Fife / Scanpix

Støvletramp, gjaldende kampråb og kommandoer. Ansigter sammenbidt i smerte eller oplyst af eufori. Det kunne være øjebliksbilleder fra en af de mange, blodige krige, som Europas historie er fuld af. Men i dag er det længe siden, der blev udkæmpet militære slag mellem Europas nationer. Grønsværen har erstattet slagmarken, og de europæiske nationers kappestrid udkæmpes efter faste regler og mønstre hvert fjerde år. Men brændstoffet, der driver spillere og tilskuere, lader ikke til at have ændret sig. Landskampfodbold er stadig et spørgsmål om national stolthed, selvhævdelse og overstrømmende lykkefølelse. Som når Preben Elkjær lammetæver den russiske bjørn på Grundlovsdag i 1985. Eller når et helt landshold i ekstase giver sig til at skråle ”Deutschland, Deutschland – alles ist vorbei” efter Danmarks EM-triumf i 1992. EM i fodbold kan bringe de nationale følelser i kog og tryllebinde en hel befolkning til tv-skærmen.

EM-slutrunden 2016 foregår i Frankrig. I 2014-2015 deltager Danmark i kvalifikationskampe i gruppe I sammen med Albanien, Armenien, Portugal og Serbien.

EM-slutrunden 2016 foregår i Frankrig. Selv om Danmark ikke spiller med ved EM-slutrunden i Marseilles, er Euro 2016 på flere måder et unikt Europamesterskab. Blandt andet fordi det er lykkedes Island for første gang nogensinde at kvalificere sig til mesterskaberne – i øvrigt som den hidtil første ønation. Men også fordi det russiske landshold allerede efter sin indledende kamp mod England har været tæt på at blive smidt ud af turneringen på grund af russiske hooligans voldsomme adfærd.  

em