Baggrund om skoleskyderier

 

Newtown, Connecticut, 2. januar 2013.
Foto: Carlo Allegri
Newtown, 2. januar 2013.
Foto: Carlo Allegri / Scanpix
 
 

Hvad er et skoleskyderi?

Der findes flere definitioner på, hvad et skoleskyderi er. Fælles for de fleste definitioner er:

· Mindst en person er blevet såret eller dræbt.

· Gerningsmanden er enten nuværende eller tidligere studerende eller lærer.

· Skyderiet finder sted på en skoles ejendom.

I denne artikel citeres undersøgelser og rapporter, der betegner skoleskyderier forskelligt. Artiklen tydeliggør de enkelte undersøgelsers definitioner undervejs.

Hvor mange skoleskyderier har fundet sted i USA?

Der findes ikke en samlet opgørelse over skoleskyderier i USAs historie. Men siden 2013 har organisationen Everytown dokumenteret 290 episoder, hvor der er blevet affyret flere skud i eller på en skole i USA (se kilder). Der er dermed i gennemsnit et skoleskyderi om ugen i USA. Alene i de første to måneder af 2018 var der 18 skoleskyderier.

USAs problem med skoleskyderier er langt større end i resten af verden. Forskere fra Academy for Critical Incident Analysis, der analyserer ulykker, katastrofer og krisesituationer, har regnet sig frem til, at der i perioden 2000-2010 i 36 vestlige lande var 56 skoleskyderier med mere end to døde. Halvdelen af dem fandt sted i USA, skriver Washington Post (se kilder).

Det store antal skoleskyderier i USA hænger sammen med det høje antal masseskyderier i USA, som berøres senere i artiklen.

Hvilke skoleskyderier er de mest omtalte?

En række skoleskyderier i USA i nyere tid har tiltrukket sig særlig megen opmærksomhed, fordi de har været ekstraordinært brutale eller har medført øget debat om USAs våbenlovgivning.

· Columbine High School, 1999: To studerende dræbte 12 elever og én lærer. Skoleskyderiet var det første store skoleskyderi i nyere historie. Desuden har dokumentaristen Michael Moore lavet dokumentarfilmen ”Bowling for Columbine” (se kilder), som undersøger bagrunden for, hvorfor det kunne ske.

· Virginia Tech, 2007: 23-årige Cho Seung-hui skød og dræbte 32 personer på universitetet Virginia Tech, inden han umiddelbart efter begik selvmord. Det er det mest dødbringende skoleskyderi i USAs historie, fremgår det af en oversigt i Politiken (se kilder).

· Sandy Hook, 2012: Dette skoleskyderi på grundskolen Sandy Hook i Connecticut vakte enorm opsigt og medførte stor selvransagelse. 20 børn i 6-7årsalderen og seks lærere blev skudt og dræbt, inden gerningsmanden, Adam Lanza, begik selvmord. Massakren startede en fornyet debat om amerikanernes lette adgang til våben, og daværende præsident Barack Obama sagde i en tale til nationen, at våbenlovningen skulle strammes. Et lovforslag om at indføre baggrundstjek af alle, der ønskede at købe våben, blev nedstemt i Senatet, men flere amerikanske delstater vedtog et sådant baggrundstjek, skriver ABC News (se kilder).

· Stoneman Douglas High School, 2018: Den 14. februar 2018 blev 17 personer skudt og dræbt i et skoleskyderi på et gymnasium i Florida. Skyderiet fik flere af skolens elever til at kræve handling fra præsident Trump og USAs øvrige politikere. De unge har bl.a. arrangeret en landsdækkende demonstration under navnet ”March For Our Lives” 24. marts 2018 (se kilder).

 

Barack Obamas tale til nationen efter skoleskyderiet på Sandy Hook Elementary School.

 

Hvilke skoleskyderier har fundet sted uden for USA?

Selvom langt de fleste skoleskyderier foregår i USA, har der også fundet skoleskyderier sted andre steder i verden, blandt andet disse to:

· Århus Universitet, 1994: En 35-årig studerende dræbte to og sårede to, da han skød i kantinen på Nordisk Institut på Århus Universitet. Kort efter begik han selvmord, skriver TV2 (se kilder). Det er det eneste registrerede skoleskyderi i Danmark.

· Dunblane-massakren, 1996: I Skotland dræbte Thomas Hamilton 16 børn og én lærer på sin tidligere skole. Det var det mest dødbringende skoleskyderi i Storbritanniens historie. Efterfølgende blev det forbudt for britiske privatpersoner at eje en lang række våben, skriver BBC (se kilder).