YouTubes historie og udvikling

Hvad er historien bag YouTube?

Skaberne af YouTube hedder Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim. De tre kolleger arbejdede sammen for det amerikanske firma PayPal, da de en aften i februar 2005 for sjov optog videoklip med hinanden. Da de nogle dage senere ville udveksle videoklippene, løb de ind i problemer, fordi videoklippene var optaget med forskellige telefoner og kameraer og derfor med forskellige programmer. Det fik dem til at overveje muligheden af en internetside, hvor man nemt kunne udveksle videoklip.

Gennem de næste måneder udviklede de ideen, og i maj 2005 gav de offentligheden mulighed for at se et udkast af siden. I november 2005 investerede Venturekapitalvirksomheden Sequoia Capital, ifølge artiklen “Raw and Random” (se kilder), 3,5 millioner dollars i YouTube, og i december 2005 blev internetsiden lanceret. Fordi det havde været muligt at udveksle videoklip på siden i flere måneder, lå der allerede omkring tre millioner videoklip på YouTube, da internetsiden gik i luften.

Hvordan har YouTube udviklet sig?

I april 2006 investerede Sequoia Capital, ifølge artiklen “Raw and Random” (se kilder), yderligere otte millioner dollars i YouTube, som i sine første måneders levetid havde oplevet en enorm vækst. I løbet af sommeren 2006 var YouTube en af de hurtigst voksende websider, og ifølge en undersøgelse foretaget i juli 2006 af Nielsen/NetRatings (se kilder) var YouTube den internetside, der havde størst stigning i antallet af besøgende fra januar 2006 (med 4,9 millioner besøgende) til juni 2006 (med 19,6 millioner besøgende). Det er en vækst på 297 procent. Væksten er fortsat, og i 2011 melder YouTube selv, at de har mere end en milliard brugere verden over.

Hvilken rolle spiller Google?

I oktober 2006 blev det annonceret, at Google ville købe YouTube for 1,65 milliarder dollars, altså omkring 9,8 milliarder danske kroner. Købet skete efter, at YouTube havde indgået en række aftaler med mediefirmaer i et forsøg på at imødegå risikoen for sagsanlæg angående copyright (se Del 4). Forhandlingerne blev kraftigt omtalt i medierne, hvor det blev diskuteret, om YouTube virkelig var den enorme sum værd – man forventede, at YouTube ville løbe ind i flere og flere sagsanlæg om copyright. Den 13. november 2006 overtog Google YouTube, men  YouTube har siden været en af Googles mest succesrige dele af koncernens annoncetjeneste, og i 2016 var Googles omsætning på YouTube alene på over 5,5 milliarder dollar ifølge eMarketer, der udfører erhvervsresearch. Det svarer til omkring 38 milliarder kroner. Tallene fremgår af et Ritzau-telegram bragt i Kristeligt Dagblad i marts 2017 (se kilder).

Hvilke konkurrenter har YouTube?

YouTube er suverænt den største aktør inden for deling af video, men der findes et hav af andre steder at dele sine videoer. Mange bruger YouTube, fordi det er det mest kendte, mens andre vælger alternative sites for f.eks. at vise et specifikt tilhørsforhold, fordi ens venner bruger det, eller fordi det er funderet i ens eget land.

I november 2004 blev videofildelingstjenesten Vimeo lanceret af Zach Klein og Jake Lodwick. Ordet Vimeo er opfundet af Lodwick som en sammentrækning af video og me (mig) og er samtidig et anagram over ordet movie (film). Vimeo er grundlagt i New York og præsenterer sig selv om et site for filmskabere og videokunstnere. Siden lanceringen er Vimeo vokset til at have over 40 mio. månedlige brugere. Vimeo fungerer som et alternativ til YouTube, til hovedsagligt musik- og filmfolk, der er de primære brugere af Vimeo. F.eks. havde Britney Spears’ video ”Radar” premiere på Vimeo. Vimeo gav i oktober 2007 brugerne mulighed for at uploade film i HD (high definition) kvalitet og var de første på markedet til at understøtte HD.

Andre populære videofildelingssites er det franske dailymotion.com og det japanske nicovideo.jp.