Introduktion til Poker

Hvad er poker?

Poker er et kortspil, som findes i mange varianter. Den absolut mest populære variant hedder No Limit Texas Hold’em, og det er den, vi ser i tv. Blandt de andre varianter kan nævnes Omaha, Razz, Seven Card Stud og Five Card Draw. Selvom de forskellige varianter spilles endda meget forskelligt, gælder det altid om til sidst at have den bedste hånd efter de pågældende regler og dermed vinde puljen. 

Fælles for de forskellige pokervarianter er, at der altid er en tvungen indsats, der gør det interessant for spillerne at satse for at vinde puljen. Indsatsen kan variere, da man kan spille poker om tændstikker eller om tusinder af dollars, men det vigtige er, at der er noget at spille om. Hvis der ikke er det, fungerer spillet simpelthen ikke. 

Dette FaktaLink vil fokusere på den mest gængse variant af poker - nemlig No Limit Texas Hold’Em.

Hvornår opstod poker?

Det er umuligt at fastslå, hvorfra poker stammer. Siden kineserne i det 13. århundrede opfandt kortspillet, har der været spil, der bærer fællestræk med poker, og selvom spillene kan ligne hinanden, er de ikke nødvendigvis i familie. 

Det mest sandsynlige er, at poker stammer fra det franske spil poque, som igen er udsprunget af det tyske spil pochen. Poque var et populært spil blandt aristokraterne omkring den franske revolution i 1789, og det forekommer plausibelt, at franskmændene tog det med sig til USA, hvor Frankrig havde besiddelser. Poque blev til poker på amerikansk, og selvom spillene er nært beslægtede, lader det til, at også det franske spil bouillotte har øvet indflydelse på pokerspillets udvikling, da man også her finder fællestræk. 

Pokerspillets historie starter på amerikansk jord. Man ved fra skriftlige kilder, at der blev spillet poker i byen New Orleans i staten Louisiana, USA, i starten af 1800-tallet. Byen var en del af et fransk territorium, som i 1803 blev solgt til USA. New Orleans var en smeltedigel af kulturer, og mange mennesker rejste gennem byen, ikke mindst med hjuldamperne, der sejlede på Mississippi-floden og lagde til i byen. Derfra spredtes poker gennem årene til det meste af USA, og det blev et udbredt spil i saloons og spillebuler landet over. Og selvfølgelig i skumle baglokaler i den kriminelle underverden.

Oprindeligt blev poker spillet med kun tyve kort og fire spillere. For at tillade flere spillere at være med gik man mellem 1830 og 1845 over til at bruge 52 kort, som vi kender det i dag. Efterhånden udviklede man flere og flere varianter af spillet, og nogle af dem har overlevet til i dag om end ikke nødvendigvis i samme form som for hundrede år siden.

Det var først med lanceringen af verdensmesterskaberne i 1970, at poker fik sit store, folkelige gennembrud og fik fodfæste i kasinoerne. Indtil da var spillet måske nok interessant, men det var forbundet med et dårligt omdømme som en beskæftigelse for gamblere, snydere og lovløse. Dette skyldtes ikke mindst, at poker som oftest spilledes af disse typer i amerikanske film.

Ovenstående oplysninger er hovedsageligt hentet fra historikeren David Parletts artikel på hjemmesiden Card Games (se kilder) og fra pokertidsskriftet Card Players hjemmeside (se kilder), som indeholder omfattende information om pokerens historie skrevet af forfatteren James McManus. 

Hvad er de vigtigste ord og begreber i poker?

Der findes utrolig mange udtryk i poker, og dertil kommer, at der er udviklet en masse slang, som lige så flittigt bruges som de officielle ord. Internettet bugner af pokersider, der opremser diverse udtryk, men det er svært at lave en fuldstændig liste. Nedenstående er et bud på de mest brugte ord, som er nødvendige at kende for at kunne spille poker:
 • Dealer: Kortgiveren, som markeres med en knap.
 • Small blind: Den lille tvungne indsats, som er halvt så stor som den store tvungne indsats.
 • Big blind: Den store tvungne indsats.
 • Pot: Puljen
 • Odds: Chancen for at ramme det eller de kort, man behøver for at forbedre sin hånd.
 • Pot odds: Beregningen af hvorvidt det kan betale sig at smide penge i puljen, baseret på chancerne for at ramme det eller de kort, man behøver for at forbedre sin hånd.
 • Stack: De penge eller pokerchips man har ved bordet. Chips kan ordnes i stakke, deraf navnet.
 • Bet: At byde.
 • Raise: At forhøje en modstanders bet.
 • Re-raise: At forhøje modstanderens raise.
 • All in: Når man satser alle sine penge på én gang.
 • Bluff: Når man byder med en svag hånd for at skræmme sine modstandere ud af puljen.
 • Muck: At smide sine kort uden at vise dem.
 • Haj: En rigtig dygtig spiller.
 • Fisk: En rigtig dårlig spiller.