Napoleon og Danmark

Hvorfor var Danmark allieret med Frankrig?

Fra 1720’erne og frem til Napoleons magtovertagelse i Frankrig i 1799 havde Danmark ikke deltaget i nogle af de krige, der fandt sted i Europa, men i stedet holdt sig neutral. Neutraliteten kom dog under pres fra flere sider. Ifølge historikeren Lars Hovbakke Sørensens bog ’En europæisk Danmarkshistorie’ (se kilder) havde Danmark i 1801 tilsluttet sig Det Væbnede Neutralitetsforbund, ledet af Frankrig og Rusland og vendt imod Storbritannien, fordi det tjente de danske handelsinteresser i Europa. Dette viste også imødekommenhed over for den gamle allierede, Rusland, og briterne blev bekymrede for, at den danske flåde skulle indgå i en blokade eller krig vendt mod Storbritannien.

Som reaktion på Danmarks tilslutning til Det Væbnede Neutralitetsforbund erklærede briterne derfor krig mod Danmark. Britiske flådefartøjer under ledelse af admiral Nelson sejlede ind i danske farvande og stødte sammen med den danske flåde i Slaget på Reden ud for København i april 1801. Danskerne blev slået og måtte som resultat heraf trække sig ud af Det Væbnede Neutralitetsforbund.

Hvad var Københavns bombardement?

Få år efter kom Danmarks neutralitet igen under pres fra henholdsvis Storbritannien og Frankrig, der også havde Danmarks gamle beskytter, Rusland, på sin side. I august 1807 krævede England den stærke, danske flåde udleveret som sikkerhed for, at Danmark ikke gik ind i krigen på Frankrigs side. Danskerne valgte under heftigt pres at stå på Frankrigs og Ruslands side. Briterne landsatte tropper i Nordsjælland og indledte et voldsomt bombardement af København – kendt som historiens første terrorbombning, fordi bombardementet i høj grad ramte civile og ikke et dediceret militært mål. Danmark bøjede sig og udleverede flåden.

Hvad betød Napoleonskrigene for Danmarks internationale status?

Danmark fortsatte i alliance med Frankrig, også da krigslykken vendte, og Napoleon blev trængt i defensiven. Rusland havde i 1809 besat Finland, der tidligere var svensk. Ved fredsslutningen imellem de to lande var man ifølge Lars Hovbakke Sørensens 'En europæisk Danmarkshistorie' (se kilder) blevet enige om, at Sverige til gængæld skulle overtage Norge, der havde stået under den danske krone, når Napoleonskrigene var overstået. Denne aftale blev effektueret ved Freden i Kiel i 1814, da Napoleon havde lidt nederlag. Dermed blev Norge adskilt fra det danske kongerige efter at have været forbundet med Danmark i mere end 400 år. Napoleonskrigene og Danmarks beslutning om at stå på fransk side kom altså til at betyde, at Danmark blev reduceret til en småstat uden nævneværdig militær styrke.