Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Italien?

Italiensk er hovedsprog i Italien. Men derudover tales cirka 15 andre sprog fordelt på omkring 5 % af befolkningen. Det største sprog udover italiensk er sardisk, der tales af omkring 1,5 millioner mennesker der stort set alle bor på øen Sardinien. På det nordlige Sardinien tales desuden korsikansk. I Alto Adige i det sydlige Tyrol har over halvdelen af befolkningen tysk som hovedsprog. I regionen Valle d’Aosta taler mange franko-provencalsk. Andre mindretalssprog er albansk, slovensk, kroatisk, græsk og catalansk.
Der er over to millioner indvandrere i Italien fra blandt andet Marokko, Albanien og Rumænien. Dertil kommer flere hundrede tusinde indvandrere som opholder sig i Italien uden at være registreret af myndighederne. Mange er kommet som flygtninge efter krigene på Balkan i 1990erne, og siden er der kommet mange fra Sudan og Eritrea. Hvert år rejser tusindvis af migranter over Middelhavet for at komme til Italien og måske videre op i Europa. Mange indvandrere uden papirer arbejder til lav løn i landbrug og industri.
Langt de fleste italienere er kristne og tilhører den katolske kirke. Derudover er der omkring 2-5 % muslimer og omkring 10 %, som tilhører andre trossamfund, eller ikke bekender sig til nogen religion.